Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2019-2020 második félév


Május 10.: A MADARAK ÉS FÁK NAPJA

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.” (Herman Ottó) Minden évben, május 10-én ünnepeljük a Madarak és Fák Napját. Első alkalommal, 1902-ben Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon. Hivatalossá 1906-ban vált Herman Ottó közreműködésével. Azóta is ez a legszélesebb körben megünnepelt jeles környezetvédelmi nap hazánkban, amiről, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény is rendelkezik. A természetvédelem fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet az a kezdeményezés is, aminek keretében minden évben megválasztják az Év Madarát és az Év Fáját.
2020 fája a tatárjuhar és az idei év madara az erdei fülesbagoly.
Iskolánk néhány tanulója egy-egy szép alkotással fejezi ki tiszteletét az állatok, növények felé.

A cikk teljes tartalma ide kattintva olvasható!
Karitász hírek

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete.
Tartós szeretet címmel, idén is meghirdette országos nagyböjti élelmiszergyűjtését. A felajánlásokat, az egyházmegyei karitászközpontok és adománypontok fogadták.
Az összegyűlt adományokból a Karitász önkéntesei állítottak össze élelmiszer-csomagokat, amelyeket a szociális intézmények segítségét is kérve juttattak el a rászoruló családok részére. Iskolánk, a járványügyi helyzet miatt sajnos, most nem tudott csatlakozni hagyományos formájában ehhez a nemes kezdeményezéshez. Köszönjük a támogatást, amellyel 24 családot tudtunk megsegíteni ebben a nehéz időszakban!

Földesiné Kiss Tünde
iskolai Karitász
Föld napja a digitális tanrendben

Április 22-e a Föld napja, melyet minden évben nagyszabású rendezvénnyel ünnepelünk az iskolában. Erre most nem volt módunk, pedig a Földnek most talán még nagyobb szüksége van arra, hogy odafigyeljünk védelmére. Ezért azt kértük a gyerekektől, tegyenek ők is érte a maguk módján: gyűjtsenek szemetet szelektíven, gondozzanak virágot, fát, kerteket, gondoskodjanak kedvenceikről. Készítsenek ezekről a tevékenységekről fotókollázst, rajzot, és küldjék el osztályfőnöküknek.
Nagyon ötletes, szép, megható alkotások születtek, s amellett, hogy a Föld napján teremtett világunkra fordítottuk figyelmünket, a tevékenységek a távollét ellenére is összehozták lélekben a közösségeket.
A legszebb alkotásokból az Föld napjára meghirdetett rajzpályázatokra is küldünk műveket.

Az 5.b , a 6.a,és a 7.a tanulói, osztályfőnökei
Nyelvvizsgázni voltunk

Iskolánk kiemelt feladatai közé tartozik az idegennyelv oktatása. 2020. március 6-án 9 nyolcadik osztályos tanuló vett részt angol alapfokú szóbeli nyelvvizsgán a Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központjában. A napokban érkezett meg az eredmény miszerint tanulóink mindannyian sikeresen szerepeltek.

Biró Attila
Bordás Bence József
Frisch Tamás Erhard
Hegyi Ivett
Kozár Klaudia Bianka
Papp Bettina
Raduska Nóra
Tóth Sándor Márk
Varga Liza


Eredményükhöz szívből gratulálunk, további szép sikereket kívánunk.

Langné Kiss Piroska
felkészítő pedagógus


SIKER ISKOLÁNKBAN

A verseny mindennapi életünk része, amely minden fejlődési szakaszban másként fejeződik ki. Az iskolai élet számos lehetőséget teremt versengésre egy osztályközösségen belül, vagy tágabb környezetben. Tanulóinknak segítünk, hogy a bennük rejlő képességeket és készségeket ki tudják bontakoztatni. A versenyeken való eredményes részvétel nem pusztán tudás és hozzáértés kérdése. A sikeresség azon is múlik, hogy ki milyen módon éli meg a versenyhelyzetet, és mennyi rutinra tesz szert benne.
Második osztályban tanulunk meg igazán versenyezni, amelyet sok játékos és logikai feladat gyakorlása előz meg a napi rutinná vált számolás mellett. A páros, csoportos munkával egymás segítésére neveljük őket, ezáltal a csapatversenyeken is megállják helyüket.
Zrínyi Ilona Matematikaversenyen a megyében több mint 200 második osztályos tanuló közül:

1.helyezett egyéni versenyben: Nagy Szabolcs 2.a osztályos tanuló,

27 megyei csapatból 2.helyezett csapatversenyen: Demeter Flóra, Fekete Kornél, Nagy Szabolcs- 2.a osztályos tanulók.
Felkészítő tanító: Rózsa Andrea Krisztina


8. évfolyamon kiváló eredményt ért el egyéni versenyben 10. helyezett: Fodor Virág.
Felkészítő tanár: Szilágyi Sándor


Gratulálok a gyerekeknek és köszönöm a szülőknek a segítséget és az együttműködést! Bízom benne, hogy a tehetség nem vész el, a matematika varázslatos világa továbbra is várja kis felfedezőit.

Rózsa Andrea Krisztina
tanító
Sulikóstoló

Óvodásoknak tervezett SULIKÓSTOLÓ programjainkra szeretettel vártuk a leendő kisiskolás gyermekeket. Az informatika teremben tartott foglalkozáson megismerkedtek a számítógépekkel és saját fotóval ellátott naptár készítésével színesítették ezt a napot.
Az osztálytermekben a leendő elsős tanító nénik (Hajdú Istvánné - Szabó Katalin, Nagy Beáta - Rózsa Andrea Krisztina) játékos foglalkozásra várták az óvodásokat. Daltanulás, mozgásos tevékenységek mellett az interaktív játékoknak nagy sikere volt, amit az iskolai oktató munkában is eredményesen alkalmazunk. Tavaszi kézműves foglalkozással zártuk a nyílt napot, így senki nem tért haza üres kézzel.
Hagyományainkhoz híven csokiszökőkúttal és gyümölcsökkel kedveskedtünk kis vendégeinknek.
Iskolánk élményalapú tanulást és családias hangulatú osztályközösséget kínál.
Reméljük minden kisgyermek jól érezte magát és szeretettel várjuk iskolánkba!
Az 1848. március 15-i ünnepi műsor


Múzeumlátogatás

Március 6-án a Kiss Pál Múzeum Jégkorszaki kalandozások a Tisza-partján című múzeumpedagógiai foglalkozásán vettünk részt. Betekintést nyertünk a jégkorszaki barlangba, ahol megismerhettük a jégkorszak csodálatos világát. Ezután kipróbálhattuk a régészetet is. Látogatásunk pedig kézműveskedéssel zárult. Mindnyájan nagyon élveztük és sok új ismerettel gazdagodtunk! Köszönjük a lehetőséget, hamarosan újra megyünk!

1.b osztály
Vighné Perge Anita
Kalóz Szabina

Szép Cerceruska bábelőadás

Iskolánk második évfolyama a Szép Cerceruska című interaktív bábelőadást nézte meg 2020. 03. 04-én szerda délelőtt. Köszönjük az élményt a Napsugár Bábszínház művészeinek és hálásak vagyunk az újabb kulturális eseményért a Lázár Ervin Programnak. Nagyon jól éreztük magunkat!
Varázslatos győztesek

Magyarország Kormánya által létrehozott Lázár Ervin Program keretén belül 2020. február 14-én, iskolánk 6. évfolyamának 38 diákja osztályfőnökeikkel, és 2 kísérő pedagógussal együtt megtekinthette Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz Fesztivál + Varázslatos győztesek elnevezésű cirkuszművészeti előadását.
Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a program megszervezését


Pancake Day

Iskolánk volt a házigazdája a február 25-én megrendezett vidám palacsinta napi vetélkedőnek. Az ünnep kialakulása az egyházhoz kötődik; Angliában Pancake Day, nálunk húshagyó kedd a neve. A 40 napos böjt előtti utolsó napon még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne is kísértsen minket a böjti időben.
A kedd délutáni rendezvényen 3-3 fős, vegyes korosztályú csapatok mérték össze tudásukat iskolánk tornatermében. A kossuthosok 3, a kisgimnazisták 4, a szentimrések pedig szintén 4 csapattal neveztek be a versenyre.
A csapatoknak előzetes feladatként az ünnephez kapcsolódó plakátokat kellett készíteni és palacsinta tállal kellett érkezniük. A jelmezben megjelenő versenyzőket plusz pontokkal jutalmaztuk.
A vidám hangulatú délutánon 8 változatos feladatot oldottak meg a tanulók angol és német nyelven egyaránt. Az eredményhirdetésen az alábbi dobogós helyezések születtek:

1. helyezett: PEACH csapat (KLG)
2.helyezett: PINEAPPLE csapat (Kossuth Lajos Általános Iskola)
3. helyezett: APRICOT csapat (KLG)

Köszönetet mondunk az idegennyelvi munkaközösségnek a verseny megszervezéséért és lebonyolításáért.


„Szépen szóló” szépolvasó verseny

„Semmi sem szebb, és semmi sem hasznosabb az ember életében,
mint a könyvek olvasása.”

(Miron Costin)
„Szépen szóló” szépolvasó verseny

A Kossuth Lajos Gimnázium Kossuth Lajos Általános Iskolájának felhívására jelentkező tanulóinkra ismét büszkék lehetünk, hiszen az idei megmérettetésen is minden korcsoportban szép sikereket értek el.

A következő eredmények születtek:

2. osztályosok: Zrínyi Soma (2.a) III. helyezés
(felkészítő: Kunné Kőrösi Katalin)

3. osztályosok: Barna Lara (3.a) I. helyezés
(felkészítő: Duróné Vágási Mária)

Csesznok Milán (3.b) II. helyezés
(felkészítő: Zobolyákné Horváth Ida)

4. osztályosok: Kertész Attila (4.a) III. helyezés
(felkészítő: Kovácsné Boros Zsófia)

5-6. osztályosok – Linberger Laura (6.b) I. helyezés
(felkészítő: Richterné Gál Ibolya Hedvig)

7-8. osztályosok – Boros Boglárka (7.b) I. helyezés
(felkészítő: Richterné Gál Ibolya Hedvig)


FeHoVa

Immáron hagyománnyá vált hogy iskolánk tanulói megtekinthetik a FeHoVa nevű kiállítást a pecasuli keretein belül. A kiállítás során különböző feladatokat kellett megoldaniuk, ahol halakat kellett felismerni, tilalmi időket párosítani az adott halhoz,illetve célba dobás volt pecabottal. A feladatok megoldásáért minden diákunk horgászbotot kapott. Ezután szabad program volt, ahol a gyerekek nézelődhettek és vásárolhattak a kiállító standokon.

Hamvazószerda

A húsvétra felkészítő negyvennapos böjt hamvazószerdán vette kezdetét, amely az idén február 26-ra esett. Iskolánk tanulói tanítás előtt az aulákban gyülekeztek, a felsőben Baranyák Béla plébános atya, az alsóban Czókoly Sándor káplán atya megáldotta a hamut, amely egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. Ezt követően a hamvazás szertartására került sor, ahol Béla atya, Sándor atya és Vigh Péter János tanár úr, akolitus keresztet rajzolt a diákok és iskolánk dolgozói homlokára e szavak kíséretében: „Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!” E rövid szertartás célja nem csupán a nagyböjt kezdetének sajátos jelzése, hanem a bűnbánatra való felhívás.

Ferenc pápa így hív meg minket 2020-as nagyböjti üzenetében:

„Az idei év nagyböjtjében azt szeretném üzenni minden kereszténynek, amit a Christus vivit kezdetű apostoli buzdításban a fiataloknak már megírtam: „Tekints a megfeszített Krisztus kitárt kezeire, hagyd magad mindig újra megváltani. És amikor közeledsz, hogy megvalld bűneidet, higgy szilárdan az irgalmasságban, ami megszabadít téged a bűntől. Szemléld Krisztus vérét, amelyet nagy szeretetében kiontott és hagyd magad megtisztítani általa. Így mindig újjászülethetsz” (CV 123). Jézus halála és feltámadása nem egy múltbeli történés: a Szentlélek erejében a húsvéti esemény mindig aktuális és lehetővé teszi, hogy Krisztus testét szemléljük és megérintsük a sok szenvedő emberben.”

Langné Kiss Piroska
hitoktató


Fotópályázat

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület által meghirdetett „Sétáló mesék” című nyilvános fotópályázaton iskolánkat 3 ötödikes tanuló képviselte. Beküldött csodaszép fotóikért az egyesület legújabb Mesék a csodakertről című kiadványából nyertek egy-egy dedikált példányt.

Díjazott tanulók:

Bóta Bianka 5.b
Jáger Jázmin 5.b
Keresztyén Csanád 5.b

Papp Andrea


Védőszentet – Szent hivatásokat ünnepeltünk

A katolikus iskola sajátja, hogy minden osztály védőszentet választ. A felső évfolyamon az 5/c-ben Boldog Brenner János alakja az a személy, akit választottunk a közösségnek, mint nagy felkiáltójelet a világban. December 15-én, vértanúsága napján a felsős lelkinap kapcsán nem tudtunk megemlékezni róla, de jó alkalmat szolgált február 20-án, a szent hivatások ünnepén, hogy osztályfőnöki órán felidézzük alakját, tisztázzuk azt, ki lehet szerzetes, pap, vagy apáca – nővér. Nagy örömmel fogadtuk Ágota testvért ezen alkalommal, aki saját szerzetesi életéről és személyes élményeiről is szólt a szenttel kapcsolatban.
A diákok az előadás közben kérdésekkel „bombázták” Ágota testvért, aki készségesen és nagy bölcsességgel válaszolt mindannyijuknak.
A beszélgetés elején és végén az Úristen segítségét kértük, és énekkel fejeztük be az ünnepi alkalmunkat!

Deo gratias!


Sítábor – Jahodná - február 14.-17.

A hetedik sítáborunkat ismét Jahodnára terveztük. A síközpont Kassától 15 kilométerre terül el, amely kicsi és családias hangulatú. Közelségük miatt közkedveltek a hazai síelők körében.
appal négy órát töltöttünk a pályán. Nagy sikere volt az esti villanyfényes síelésnek is. A harmadik napon a legbátrabbak snowboardozást is kipróbálták.
Lehetőségünk volt megismerkedni a híres szlovák ételekkel. Az esti síelések után a közösségi teremben beszélgettünk, kártyáztunk, társasjátékoztunk. Hamar eltelt ez a négy nap. Fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva indultunk haza.
Köszönjük a szervezést Dulai Józsefné Katika néninek!


Lázár Ervin Program

Magyarország Kormánya által létrehozott Lázár Ervin Program keretén belül 2020. február 14-én, iskolánk 6. évfolyamának 38 diákja osztályfőnökeikkel, és 2 kísérő pedagógussal együtt megtekinthette Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz Fesztivál + Varázslatos győztesek elnevezésű cirkuszművészeti előadását.
Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a program megszervezését!Kápolnabúcsú

Iskolánk kápolnájának búcsú ünnepén Szent Jácintára és Ferencre, a két fatimai látnokgyermekre emlékeztünk a szentmisén, akiket Ferenc pápa 2017. május 13-án, az első fatimai jelenés 100. évfordulóján avatott szentté
. „Ne féljetek, a Béke Angyala vagyok. Imádkozzatok velem együtt!”– ezek voltak az első szavak, amelyeket az angyal a fatimai gyerekekhez intézett. Baranyák Béla plébános atya homíliájában elmondta, hogy minél inkább törekszünk a Mennyei Atyával való szeretetteljes kapcsolatra, annál könnyebben győzzük le félelmeinket.
„Istenem hiszek benned, imádlak téged, remélek benned és szeretlek.
Bocsánatért esedezem hozzád mindazokért,
akik nem hisznek benned, nem imádnak,
nem bíznak benned és nem szeretnek.”

Langné Kiss Piroska
hitoktató


Rendhagyó ének-zene óra

2020.február 13-án iskolánkból a Bohém Ragtime Jazz Band csodálatos előadásán vettünk részt. A helyi művelődési ház adott otthont az egy tanórányi idejű komolyzenei programnak. Időbeli utazás során megtudhattuk, hogy milyen zenei műfaj is a jazz, hogy honnan indult és még a „fekete” szokásokból is megismerhettünk néhányat. Végzős diákként mondhatom, hogy szívesen látogattuk a Filharmónia előadásait. Szeretném biztatni iskolatársaimat, hogy minél többen vegyenek részt ezeken a rendhagyó ének-zene órákon.

Kovács Boglárka
8.b.


Farsang a Fejlesztő Iskolában

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola eltérő tantervű tagozata a Fejlesztő Iskola meghívására ellátogatott 2020. február 17.-én az intézményükbe.
Kreatív foglalkozás keretében gipszből kiöntött fejeket, álarcokat festettünk és díszítettünk a farsang tiszteletére. Nagy kedvvel és akarással készültek a díszes figurák. Ezt követte egy szívélyes vendéglátás, aprósütemények és tea fogyasztása.
Majd végezetül játszottunk. Színes golyók begyűjtése volt a feladat, eszköz alkalmazásával.
Köszönjük a meghívást, a vendéglátást, a szeretet, amivel elhalmoztak bennünket.

Hegyiné Mézes Irén


Február 1. a Tisza élővilágának emléknapja

A húsz évvel ezelőtt történt ökológiai katasztrófára, a tiszai ciánszennyezésre megemlékeztünk és a megemlékezés koszorújával kisétáltunk a Tisza-partra.
Idén húsz éve, 2000. január 30-án, 22 órakor történt, hogy a Romániában található, nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből mintegy 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult bele a Lápos folyóba. Onnan a Szamosba és a Tiszába is átfolyt, elérve Magyarország területét, óriási környezeti katasztrófát okozva: a szennyezés hatására mintegy 1240 tonna hal pusztult el a Tiszán.
A természetben végzett, felbecsülhetetlen pusztítás mellett a gazdasági károk is jelentősek voltak.


Bolyai csapatverseny

"Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben." - így hangzik a Bolyai Természettudományi Csapatverseny mottója.
A Bolyai Csapatversenyt 2014-től már természettudományból is megrendezik a diákok számára, mely az évfolyamonként aktuális természetismeret, biológia, kémia, fizika, földrajz tantárgyak anyagára épül. Az egész ország területén megrendezésre kerül, 5-8. osztályos diákok évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai számára. A körzeti forduló február 7-én zajlott a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium épületében, ahol az idei tanévben első alkalommal 4 (1 ötödikes és 3 hetedikes) szorgalmas, kis csapat mérte össze tudását és képviselte iskolánkat.


Buborék show

Február 13-án délután iskolánkba látogatott Pelehács Mihály fizikatanár, aki egy fantasztikus Buborék show-val kápráztatta el tanítványainkat. Az előadás alatt a művész úr és segítője kisebb és nagyobb szappanbuborékokat varázsoltak a színpadra a gyerekek nagy örömére. Ehhez a mutatványhoz mind a szappanbuborék folyadékot a fizikus fejlesztette ki és szabadalmaztatta a technikát. A buborékgömbökbe levegőn kívül füstöt és tüzet is fújt, ami nagyon látványos produkciót eredményezett.
A műsor végén minden gyermeknek lehetősége volt beállni a buborék közepébe és fotók készültek erről a felejthetetlen pillanatról.


Tutanhamon kiállításon jártunk

2020. január 29-én az 5. és 6. osztályosok számára meghirdetett művészeti és történelmi kiállításon vettünk részt Budapesten. Tutanhamon egyiptomi fáraó életéről, valamint a régészeti feltárásról készített gazdag gyűjteményből tudhattunk meg lényeges információkat arról, hogyan találta meg az angol kutató ezt a páratlanul szép és addig érinthetetlen műkincsgyűjteményt.
A délelőtti programot követően a Mezőgazdasági Múzeumba is belátogattunk, ahol pedig a honismereti tudásunkat bővítettük.
A nap végén elfáradva, de a napot tartalmasan töltve érkeztünk haza.

Köszönjük a lehetőséget!


Farsang

Idén is szuper hangulatban rendeztük meg iskolánkban a farsangi fiesztát! A pénteken délután megrendezett jelmezbálon előbb az alsósok vonultak fel ötletes maskaráikban, jutalmuk egy bámulatos bűvészműsor volt Szajlai Szabolcs szemfényvesztő prezentálásában.16:30-tól aztán a felső tagozatos osztályok vették birtokba az iskola auláját. Ők inkább a zenés-táncos produkciók mellett tették le a voksukat, a főként szülőkből és hozzátartozókból álló közönség legnagyobb örömére. A napot ezúttal is egy fergeteges sulidiszkó zárta, ahol a talpalávalót elballagott diákunk, Oceán Dávid szolgáltatta.
Köszönetet mondunk a Dulainé Katika néni által vezetett Diákönkormányzatnak, a Szülői Munkaközösségnek és iskolánk nevelőtestületének a farsangi mulatság megszervezésében nyújtott önzetlen segítségéért!


Virtuális földrajzóra

Az iskola 7-8.osztályos tanulói virtuális földrajzórán vettek részt az Ázsia Centerben a VR MAX Játék és Élményközpontban. A diákok véleménye egy csokorban:
"Köszönet az utazásert, a felejthetetlen virtuális földrajzóráért. Hálásak vagyunk, hogy részt vehettünk a kiránduláson, sok élménnyel és tudással gazdagodtunk. "
"Én csak a VR MAX -ra emlékszem, ami.......zseniális volt. "
"Nekem nagyon tetszett a VR, mert olyan élethű volt. "
"Nem gondoltam, hogy egy tanulmányi kirándulás ilyen érdekes lehet!"
"Amikor a norvég fjord szélén álltam a sziklán, azt hittem tényleg lezuhanok. Nagyon-nagyon élveztem! "
"Most már értem miért magyaráz tanárnő az órán olyan lelkesen az olyan unalmas dolgokról, mint a jég felszínalakítása. "
"Szeretnék újra elmenni ide!"
"Mikor otthon élménybeszámolót tartottam, a szüleim azt hitték, hogy beteg vagyok. Fiam te élvezted a tanulást?"
"Ha a suliban is lenne VR szemüveg és használhatnánk az órán... na az XXI. század lenne."


Gyertyaszentelés és balázsáldás

Február 4-én reggel a tanítás előtt Béla atya és Sándor atya várta a diákokat a felsős és alsós aulában. Arra emlékeztünk, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Akkor a szokásnak megfelelően a szülők, Mária és József áldozatként két gerlicét ajánlottak fel, és az Úrnak szentelték az elsőszülött fiút. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. Ez alkalomból a plébános és káplán atya megszentelte a tantermekbe kerülő gyertyákat, majd minden osztályban balázsáldásban részesítették a tanulókat e szavak kíséretében: „Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárása által szabadítson meg téged és őrizzen meg téged az Úr a torokbajtól és minden más bajtól.”
Istenünk, aki Szent Balázs püspököt oltalmazó segítségül adtad népednek, kérünk, közbenjárására engedd, hogy földi életünkhöz egészséget és békét, örök életünkhöz pedig irgalmat nyerjünk Tőled!

Langné Kiss Piroska
hitoktató


Korcsolyázás

Január 28-án a Diákönkormányzat kirándulást szervezett Debrecenbe. Tanulóink a délelőttöt korcsolyázással töltötték, délután pedig egy mozifilmet tekintettek meg. Mindenki nagyon jól érezte magát. Várjuk a következő alkalmat, ami február végén lesz.
„Őseink nyomában” területi honismereti pályázat

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium /Jászberény/ 14. alkalommal hirdeti meg hon-és népismereti pályázat írására felhívását, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Heves megye és Dél-Pest megye iskolái számára.
Az általános iskolák, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 5-8. évfolyamán tanuló diákok a 2018/2019. tanévben – egyénenként és 2-3 fős csapatokban – honismereti, helytörténeti pályamunkát nyújthatnak be a csatolt felhívásban megjelölt témakörökben


_Honismereti pályázat_


Szent Filoména
1.b.

Január 10-én osztály védőszentünk Szent Filoména ünnepén, részletesen megismerkedtünk, életével, csodáival. Lelkesen dolgoztunk az életeseményeit megjelenítő képeken. Megtanultuk imádkozni a közbenjárását kérő rózsafüzért.
Élményként őrizzük szívünkben ezt az alkalmat, gyakorta fordulunk hozzá egy fohásszal:
„ Szent Filoména könyörögj értünk”

Vighnné Perge Anita
osztályfőnök
Szivességcsere zárófoglalkozás

A Szivárványház Református Egészségügyi Otthon meghívására az iskolánk eltérő tantervű tagozata 2020. január 21-én ellátogatott hozzájuk.
A három évig tartó pályázat segítségével gazdag programokat, szoros együttműködést alakítottunk ki intézményükkel. A pályázat teljesítése a végéhez közeledik, a záró foglalkozásra került sor. Sportdélelőttöt rendeztek, amelynek keretében először sor- és váltóverseny volt a két intézmény csapatai között. Ezt követte a kosárlabda mérkőzés. Végig nagy volt a lelkesedés, a győzni akarás, sportszerűen küzdöttek a résztvevők. Az összejövetelünket közös csoportképen is megörökítettük.
Közösen megajándékoztuk egymást. Megköszöntük a három évig tartó együttműködésüket, barátságukat és felénk áradó szeretetüket. Jó volt veletek lenni!

Hegyiné Mézes Irén


A Magyar Kultúra Napja iskolánkban

Január 22-én megemlékeztünk a Magyar Kultúra Napjáról. Az iskolai galériánk most is ünnepi kiállítással várt minden érdeklődőt, illetve a könyvtárban szervezett programjainkkal tisztelegtünk nemzeti Himnuszunk és a magyar kultúra előtt.
A „Szent és profán” címmel Papp Norbert grafikusművész munkáiból készült kiállításunkra, majd a „Szülőföldem gyerekszemmel” mottóval meghirdetett a honismereti versenyre hívogató tájékoztatóra, beszélgetésre egyaránt sokan voltak kíváncsiak.
Újra kiállítottuk könyvtárunkban volt és jelenlegi diákjaink honismereti pályamunkáit, hogy bárki belelapozhasson az igényesen megírt pályamunkákba.


Mesemondó verseny Abádszalókon

Nagy sikerrel szerepeltek tanulóink az Abádszalókon megrendezett megyei Benedek Elek Mesemondó Versenyen ma délelőtt!A nívós megmérettetésen 17 általános iskola alsósai mérték össze tudásukat a háromfős zsűri előtt. Az eredményhirdetés során az alábbi remek szentimrés helyezések születtek:

Ruzsányi Péter (1. o.) - I. helyezett (felkészítője: Vighné Perge Anita)

Richter Dávid Ágoston (2. o.) - I. helyezett (felkészítője: Némethné Csorba Edit)

Lendvay Laura (3. o.) - II. helyezett (felkészítője: Duróné Vágási Mária)

Garabecz-Berta Hunor (4. o.) - különdíj (felkészítője: Nagy Beáta)

Gyermekeinknek szívből gratulálunk az elért eredményekért, az őket gardírozó felkészítő pedagógusok áldozatos munkáját pedig a szülők nevében is köszönjük szépen!


Neumann idegennyelvi verseny Egerben

Már sokadik alkalommal vettünk részt az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium által a 6. és 7. osztályosok számára meghirdetett idegen nyelvi versenyen, ahol ismét szép eredményeket értünk el a népes mezőnyben.
A verseny három fordulóból állt. Az első fordulóban egy feladatsort kellett megoldaniuk, a második részben pedig egy esszét kellett megírniuk a tanulóknak, mindkét esetben a világhálóról letöltve azokat.
A harmadik próbatétel, a szóbeli megmérettetés már Egerben, a Neumannban zajlott, melyre a gyerekek számítógépes prezentációkkal készültek. Tanulóink nagyon nagy szorgalommal, kitartással, idejüket nem sajnálva készültek a versenyre.
A kiemelkedő eredményekért hálásak vagyunk felkészítő pedagógusainknak!

_EREDMÉNYEK_


Színházi előadás Szolnokon

Január 8-án iskolánk ötödik évfolyama a Lázár Ervin Programnak köszönhetően Szolnokon az ABA-Novák Agóra Kulturális Központban a Szent Péter esernyője című színdarabot nézhette meg a Szolnoki Szigligeti Színház színművészeinek fergeteges előadásában. Köszönjük a lehetőséget!Bábszínházi előadás az elsősöknek

2020. 01. 09-én a Lázár Ervin Program jóvoltából az első évfolyam a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészei által bemutatott Utazás a csacsifogaton című előadást nézhették meg. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a lehetőséget!


Karitász hírek

>Eredményesen zárult a karitász karácsonyi adománygyűjtése.
Nagy szeretettel hozták a diákok az élelmiszereket, így gyakran megteltek a kijelölt gyűjtőhelyek.
Szeretném kifejezni köszönetemet mindazoknak, akik hozzájárultak az ajándékozás sikeréhez!
33 tanulót és családtagjait sikerült megajándékoznunk: a Római Katolikus Egyháztól, társaiktól és iskolánk munkatársaitól kapott tartós élelmiszerekkel.
Jó volt a látni az örömöt a szülők szemében!
Bízunk benne, hogy a következő felhívásunk is hasonlóan eredményes lesz majd, amelyet a húsvéti időszakban fogunk meghirdetni.

Földesiné Kiss Tünde
Iskolai Karitász


Városi Terematlétikai bajnokság

A téli szünetben került megrendezésre a már hagyományos terematlétikai verseny a Városi Sportcsarnokban. Iskolánk tanulói is részt vettek ezen a rendezvényen. Az általános iskolai korcsoportokban az induló versenyzők több mint fele a Szent Imre Általános Iskola tanulója volt!

A győztesek és helyezettek névsora _IDE KATTINTVA_ olvasható:

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek!
Vízkereszt

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház parancsolt ünnepként. Az epifánia („epiphania Domini”, az „Úr megjelenése”) néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből ered.
Iskolánkban Baranyák Béla plébános atya vizet szentelt a felsős és alsós aulában, majd körbejárta és szenteltvízzel meghintette az intézmény helyiségeit és a benne tartózkodókat. A bejárat fölé felkerült a C + M + B + 20 felirat, jelezve, hogy a háromkirályok látogatásának ünnepén a ház meg lett szentelve. CMB = „Christus Mansionem Benedicat” azaz „Krisztus áldja meg e hajlékot!” A szám a 2020-as évet jelöli
Este 17 órakor szentmisével zárult Vízkereszt ünnepe.
Imádsággal kérjük, hogy a Mennyei Atya árassza kegyelmét intézményünk tanulóira és dolgozóira.

Langné Kiss Piroska
hitoktató