Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2020-2021 második félév


Március 15.
Így készültünk március 15-re


A galériához kérem kattintson a képre!Kiss Kata Zenekar: Ünnepi műsor Monokon az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére


„A víz, mint kincs” - Filmpályázat

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. „A víz, mint kincs” címmel film- és animáció készítő pályázatot hirdetett általános iskolák felső tagozatos, és középiskolás diákok részére. A pályázat célja, hogy az emberek a vízre ne kiapadhatatlan erőforrásként, hanem értékként tekintsenek.

Ujvári Enikő Anna iskolánk 5.b osztályos tanulója a beküldött anyagával III. helyezést ért el.

Így foglalta össze a pályázattal kapcsolatos gondolatait:

„Amikor megláttam a pályázati felhívást, rögtön eldöntöttem, hogy készítek egy anyagot, mivel én is környezettudatosan élek és nagyon fontos számomra a természetvédelem. Mindig szomorú vagyok, mikor eldobált szemeteket, pazarló cselekvéseket látok. El is döntöttem, hogy pár dolgot, amit a környezetvédelemért teszek a mindennapjaim során, a pályázat által megosztok másokkal, hátha valaki átvesz belőle pár ötletet. Így hát hozzáfogtam elkészíteni a pályázatot. Már az elején elhatároztam, hogy nem használok fel a TV-ben / Interneten megjelent felvételeket, hanem saját magam mutatom be a mondanivalómat. Először összeírtam az ötleteimet, majd egyre részletesebben kidolgoztam, hogy mely helyszínen mi történjen a felvételen. Az elején, amikor elkezdtük forgatni a jeleneteket egyszerűbbnek tűnt a kivitelezés, de a végeredményig – bár ez nem biztos, hogy látszik – nagyon sok munka volt vele. Egyedül nem tudtam volna megcsinálni, ezért segített apa is. Együtt forgattuk a jeleneteket és megszerkesztettük a videót. Így készült a mi pályázatunk. Remélem összefogással, odafigyeléssel meg tudjuk menteni a világot.”

Szívből gratulálunk a szép eredményhez!

Langné Kiss Piroska
Pályamunka
Tegyünk együtt a környezetünkért


A nagyításához kérem kattintson a képre!Nyelvvizsgázni voltunk

Március 5-én iskolánk 13 nyolcadik osztályos tanulója vett részt angol alapfokú szóbeli nyelvvizsgán a Debreceni Egyetem Origó Nyelvvizsga Központjában. A hallás utáni szövegértés eredményére még várnunk kell, de büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink szépen szerepeltek a vizsga szóbeli részében.

Nyelvvizsgázó tanulóink:

Csesznok Gabriella 8.a
Darai Gergő 8.a
Ferencz Vivien 8.a
Fodor Zsombor 8.b
Gulyás Martin 8.b
Kanta Hanna 8.a
Molnár Gergő 8.b
Nemes Kata 8.a
Palatin László 8.a
Sárai István 8.a
Serbán Fanni 8.a
Tomcsák Lili 8.a
Unicsovics Adél 8.a


Felkészítő pedagógusok: Urbánné Tóth Rita és Langné Kiss PiroskaNagyböjt kezdetére

Az egyházi év körforgásával ismét visszatért a húsvét szent ünnepére felkészítő időszak, a nagyböjt. Jézus negyven napra kivonult a pusztába, mielőtt megkezdte tanítói küldetését. Csendben imádkozott és böjtölt. A sportolók is keményen edzenek nap mint nap, miközben egy versenyre készülnek. A böjt ilyen lélek-edzés, amellyel önmagunk és kísértéseink legyőzésére készülhetünk fel. Megváltónk sokszor felhívta a figyelmet arra, hogy a böjtben a minőség és nem a mennyiség a fontos. Nem a külsőség számít, hanem a szívbéli megtérés, megigazulás. Hamvazószerdán a szentmise kegyelme kiáradt egész iskolánkra. Sándor atya imádságra hívott mindnyájunkat, hogy együtt kezdjük lelkünk megtisztítását lemondással és jócselekedetek gyakorlásával. Ha megtesszük, ami rajtunk áll, Isten is hozzáadja az ő kegyelmét. Így lesz ez a nagyböjti időszak mindnyájunk számára örömteli és gyümölcsöző.
Védőszentünk Páduai Szent Antal áldozópap és egyháztanító

Bár Páduai Szent Antal emléknapja június 13-án van, áldásos tevékenysége jól illeszkedik történelem óránk anyagához 5. osztályban. Ebben a témakörben a középkori egyház kialakulását, szerepét és a kolostorok falai között zajló életet dolgozzuk fel. Így született meg az a gondolat, hogy a hagyományostól egy kicsit eltérve ismerkedjünk meg a Szent életével.

A gyerekek ezen az órán párokban dolgoztak. Nagy érdeklődés, kitartó figyelem és fegyelem jellemezte végig a diákok munkáját.

Az ismerkedést egy kis bemutató megtekintésével kezdtük. Szent Antal életútját játékos formában dolgoztuk fel. A feladatok között szerepelt totó, keresztrejtvény és puzzle. Ehhez minden pár kapott egy rövid életrajzi anyagot és egy Páduai Szent Antalt ábrázoló kis kártyát.

A foglalkozást közös imádsággal zártuk. Egy jól sikerült tanórát tudhatunk magunk mögött, amely végén a gyerekek azt kérték, hogy máskor is tartsunk ilyen órát.


Fazekas Katalin, az 5. a történelem szakos tanáraA teljes cikk megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!

Farsang a alsó tagozatos osztályokban


Farsang a felső tagozatos osztályokban


Medve napok az 1.c-ben

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. Ehhez a naphoz a fenti keresztény ünnep mellett számos néphiedelem is kötődik. Ekkor osztották a papok a „Balázs-áldást”, mely minden torokbetegségtő megvédte az áldást kérőt.

Úgy vélték, hogyha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás is tartja: „Gyertya szentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a Nap süssön."

A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha ezen a napon a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

„Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél:
Kibújás vagy bebújás?
ez a gondom óriás!”

Ebből az alkalomból az elmúlt héten Medve napokat tartottunk. Február 2-án nem látták meg az árnyékukat, így 44-en pár napon keresztül, osztálytermünkben vendégeskedtek.
Megismerkedtünk a medvék életével. Meséket hallgattunk, énekeltünk.
Sokat színeztünk, nyírtunk, ragasztottunk. A hetet vetélkedővel zártuk, ahol medve fejecskéket lehetett gyűjteni.
Nagyon ügyes volt a három csapat. A heti lelkes, aktív szereplésükért Dörmi piskótaszelet volt a jutalom.
Jövőre is megrendezzük a Medve napokat.


Megemlékezés a magyar kultúra napjáról

Idén iskolánkban e jeles napról szokatlan módon emlékeztünk meg: alkalmazkodtunk a körülményekhez, így osztálykeretben esett szó Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és kultúránk nagyjairól.

A korábbi években szervezett közösségi programok helyett most csoportos kutatómunkára hívtuk a felső tagozatos diákokat. A társadalomtudományi munkaközösség pedagógusai által összeállított komplex, képes „munkafüzetben” történelmi, művészeti, anyanyelvi és hittanos ismeretekre épülő feladatokat kellett közösen megoldaniuk a gyerekeknek. Munkájukhoz elektronikus segédeszközöket is használhattak, így aztán még élvezetesebb volt a közös tevékenység. Az osztályok szépen dolgoztak, értékeléskor a következő eredmények születtek:Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


Gratulálunk minden résztvevőnek! Köszönjük az osztályfőnökök segítő közreműködését!
Köszönhetően Fazekas Katalin tanárnő gondos válogatásának a felsős galériánk alkalomhoz illő kiállítása előtt is meg-megálltunk gyönyörködni, olvasgatni.Balázs áldás

Február 3-án, Szent Balázs püspök és vértanú ünnepén iskolánk tanulói és dolgozói Balázs áldásban részesültek. A napot a 8. a osztály részvételével megtartott osztálymisével kezdtük, melynek keretében a plébános atya gyertyát is szentelt az előző napi ünnephez kapcsolódóan (Gyertyaszentelő Boldogasszony). A szentmisét követően a felső tagozaton Károly atya, az alsó tagozaton Sándor atya járta végig az osztálytermeket, így kérve a szent közbenjárását.

Az 1. b osztály kisdiákjai védőszentjük, Szent Balázs élettörténetét idézték fel projektnap keretében. Különböző tevékenységformákkal áldoztak a vértanú püspök emléke előtt. Magyar órán megtekintették a „Szent Balázs, a gyermektorkok oltalmazója” című rajzfilmet. Balázsoló énekszóval várták Sándor atyát, aki a keresztgyertyák előtt, Szent Balázs püspök közbenjárását kérve áldotta meg őket. A kézműveskedés eredményeképpen gyönyörű képek születtek a védőszentről, melyek a továbbiakban osztálytermük méltó díszéül szolgálnak.

Imádkozzunk mi is Szent Balázs püspök közbenjárásáért a betegségek, főképpen a koronavírus visszaszorításáért, valamint a betegek gyógyulásáért!
A lap tetejére >>