Iskolánk 42 hetedik osztályos tanulója 4 napos kiránduláson vett részt Kárpátalján a Határtalanul program keretében. Honismereti vezetőnk Bíró András, a Duna TV Hazajáró sorozatának állandó kárpátaljai vezetője volt, aki sok érdekes információhoz és élményhez juttatott bennünket.

Június 3. (vasárnap)

Először Beregszászon látogattunk el a Beregvidéki Múzeumba, ahol a gazdag helytörténeti gyűjtemény megtekintése során megismertük a Beregvidék szabadságszerető népének történelmét, harcait a magyar szabadság ügyéért. Ezt követően sétát tettünk a város központjában, ahol láttuk Esze Tamás emléktábláját, és megtekintettük az Árpád-kori alapokra épült katolikus templomot. Megtapasztaltuk a kétnyelvűséget, valamint azt, hogy a vegyes lakosság mellett, itt még mindig a magyar számít fő nyelvnek. Munkácsra érve egy kellemes sétát tettünk a belvárosban, majd elfoglaltuk a szálláshelyünket a Chernova Gora Hotelben.

Június 4. (hétfő)

Második nap, miután összepakoltunk és megreggeliztünk, megtekintettük Munkács csodálatos várát, amelyet Zrínyi Ilona oly hősiesen védelmezett. Ezt követően megálltunk Szolyván a „Málenkij robot” áldozatainak emlékparkjánál, ahol az emlékfalon több ezer név sorakozott a második világháború utáni, etnikai alapú népirtásra emlékeztetve. Eljutottunk a Vereckei-hágón található Honfoglalás-emlékműhöz, amelyet megkoszorúztunk, majd elénekeltük a Himnuszt. Mielőtt következő szálláshelyünkre értünk, Alsóvereckén megnéztük az áttörhetetlen Árpád-vonal parancsnoki bunkerét, amely nagyon érdekes volt számunkra. A második és harmadik éjszakát a zúgói Natali hotelben töltöttük.

Június 5. (kedd)

Reggeli után Kárpátalja egyik legszebb természeti látnivalójához, a Sipot-vízeséshez kirándultunk. Tanulmányoztuk az Árpád-vonal bunkertípusait egy kijelölt erdei útvonalon, majd ellátogattunk egy medve rezervátumba. A Szinevéri-tó látványa mindannyiunk számára lenyűgöző volt.

Június 6. (szerda)

Reggeli után bepakoltunk a buszba, majd ismét Munkács felé vettük az irányt, és a város melletti Kendereske község dombján található panoráma-kilátóhoz gyalogoltunk fel, ahol a Feszty-körkép vázlatai készültek. Ezután a nagyberegi iskolába látogattunk el, ahol kedves műsorral vártak bennünket a helyi diákok. Ebéd után megtekintettük a művészkerékpáros fiatalok fergeteges bemutatóját, valamint a Borzsavári-együttes élvezetes műsorát. Ezt követően megköszöntük a kedves fogadtatást, elköszöntünk az idegenvezetőnktől, és bár fáradtan, de élményekkel telve indultunk hazafelé.

 

                                                                                                              Langné Kiss Piroska és Koczka József
                                                                                                                                             osztályfőnökök