Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Turizmus


Tiszafüred elsődleges vonzerejét a Tisza-tó adja. Könnyen felmelegedő és lelassult vize turisztikai célokra kiválóan alkalmas, az első helyen, mint szórakozási, pihenési lehetőség, a strandigény áll, de az emberek egyre inkább vonzódnak az ún. természeti turizmushoz.Ebből a szempontból a Tisza-tó kiváló adottságokkal rendelkezik. Jól elkülöníthető és egymást nem zavaró körülmények biztosíthatók itt a zajos vízisportoktól kezdve a csendes, szemlélődő búvárkodásig, minden idelátogató számára.
A horgászat ma nagy tömegeket vonz. Számos szakember tartja a tavat a horgászok paradicsomának, ugyanis az országban az egyik legjobb fogási lehetőségeket biztosítja. A városi fiatalok és családok részére kiváló horgásztáborokat szerveznek.A horgászat mellett, a tó környéke jó vadászati lehetőséggel rendelkezik. Gazdag az apróvad állomány (nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, tőkésréce, vetési lúd), mely a település határában lévő erdős, bokros, illetve a tó mocsaras, lápos részein nagy számban fordul elő.
Évente szerveznek túrákat a Tiszán kerékpár- és hajókirándulással egybekötve, illetve sporttáborokat a Flotta kemping területén.
Sportszerű evezésre, kajakozásra, kenuzásra a tó szintén alkalmas, e sportok oktatása szervezett módon történik.
Lovaglási lehetőség van a tanulni szándékozóknak: oktatnak kezdőket és haladókat. Nagy élményt nyújt a terep- és sétalovaglás a Tisza parton és a tanyákon.
A térség vízföldtani adottságai termálvíz nyerésére is alkalmasak. Az e területen fúrt kutakból 1000-1200 m mélységből 50-60 C° hőmérsékletű víz nyerhető. Tiszafüred kihasználta ezt az adottságot, hiszen turizmusának egyik fő értéke az alkáli hidrogénkarbonátos termál-gyógyvíz kincs, s az erre alapozott vízgyógyászati kultúra. A víz kémiai és hőhatása együttesen alkalmas idült mozgásszervi, reumatológiai betegségek, porckorongkopásos betegségek, izombénulással és sorvadással járó ideggyógyászati betegségek, sőt idült nőgyógyászati betegségek kezelésére is. A gyógyvíz hatását fokozzák a gyógyfürdőben létesített fizikoterápiás kezelési lehetőségek
Szállást, ellátást szolgáló létesítmények
A legtöbb férőhelyet a különböző színvonalú kempingek biztosítják. A panziók, fogadók, szállodák mellett a helyi lakosok is biztosítanak kiadó szobákat.
Az éttermekben megfelelő az ételválaszték, az étlapok magyar és német nyelven készülnek. Az árak elfogadhatóak. Az alkalmazottak nagy része idegen nyelvet is beszél.
Szabadidő eltöltését biztosító létesítmények
A turisztikai ellátásban fontos szerep jut a kulturális és sportintézményeknek is, melyek a főszezon idejére színes, gazdag programokkal még külön is készülnek.
A Városi Sportcsarnok a zárttéri rendezvények széles skáláját fogadja és kínálja, a sportesemények mellett egyéb rendezvényeknek is (pl. hangverseny) otthont ad. Kondicionáló termet is igénybe lehet venni a Sportcsarnok épületében.
Sok vendég horgászni jár ide. A Tisza-tó, a folyó és a holtágak erre alkalmasak. Horgászjegyet a MOHOSZ-nál lehet vásárolni.
A tó vízisportokra is alkalmas. A Városi Sportcsarnokon kívül kajak, kenu, vízibicikli kölcsönzés van a Flotta kempingben, csónakkölcsönzés a Hotel Hableányban.
A városnak két strandja van, a Termál- és a Szabadstrand.
Kedvelt szabadidős tevékenység a teniszezés, amelyre alkalom nyílik a Sportcsarnokban, a Termál és Flotta kempingekben, de újabb pályák létesítésére is igény van.
Lovaglási lehetőség a - város határában - a Gulyás Tanyán van.
A városban nemrég készült el egy minigolfpálya az egyik kemping területén.
A Városi Művelődési Ház, a Zeneiskola nemzetközileg is elismert zenekara gazdag kulturális programot kínál az év minden időszakában.
Rendezvények
Tiszafüred évek óta igyekszik nyári rendezvények megszervezésével kielégíteni a turisták kulturális és szórakozási igényeit. Erre kiváló helyszín a szabadstrandnál megépített Szabadtéri Színpad. Kiemelkedő és népszerű rendezvény a Tiszafüredi Halasnapok. E nevezetes napokon térzenétől kutyabemutatóig, nappali és éjjeli horgászversenytől, motorcsónak, illetve repülőmodell versenyekig, lovas és kommandós bemutatókig különböző programok, néptánc bemutatók, koncertek, külföldi tánccsoportok bemutatkozása, karneváli felvonulás, késő este tűzijáték és lampionos csónakfelvonulás várja az érdeklődőket.
Turisztikai szervezetek

Az IBUSZ majdnem teljes körű utazási irodai tevékenységet lát el: ki- és beutaztatás, programszervezés, repülő- és buszjegyek értékesítése, közvetítése, információszolgáltatás, szállásügyintézés, kereskedelmi tevékenység, pénzváltás.
A TOURINFORM Információs Iroda végzi a vendégek tájékoztatását szóban és írásban a szálláslehetőségekről, ellátásról, árakról, kölcsönzési lehetőségekről stb.