Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Fecskefészek az iskola falán


Fecskefészek az iskola falán

A madarak és fák napja alkalmából egy, a csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő programban vett részt az intézményünk 2021 májusában. Hatszáz műfészket, ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket helyeztek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.
Bíznak benne, hogy a 8,6 millió forintos projekt segíti a csökkenő populációjú állatok megtelepedését.
Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója szerint céljuk, hogy minél több embert bevonjanak a természet- és madárvédelembe. Az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent a molnárfecske- és füstifecske-állomány. A populáció megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése.
Halmos Gergő szerint a klímaváltozás hatására számos új szúnyogfaj és kártevő rovar érkezik Magyarországra, így a fecskék szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen a madarak biológiai úton, környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Emiatt közös érdek a megmaradt fecskeállomány megőrzése, a műfészkek kihelyezése és a jelenlegi fészkelőhelyek megóvása, bővítése.
Tiszafüreden elindított Fecskebarát Füred program kapcsán, a közintézményekre 50 fecskefészket helyeztek ki.
Örömmel figyelték a gyerekek a fecskék életét és mozgását a mindennapok során.A lap tetejére >>