Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2019-2020 első félév


Karácsonyt váró közös ünneplés a Fejlesztő Iskolával

2019. december 18-án az iskolánk eltérő tantervű tagozata ellátogatott a Fejlesztő Iskolába.
Közösen töltöttük el a délelőttöt. Játékkal és ajándékkal készültünk a találkozóra. Zenét hallgattunk, mézes kalácsot sütöttünk, bögrét festettünk.
Beszélgettünk, játszottunk az ott tanuló gyerekekkel.
Köszönjük a szíves vendéglátást, az élményteli délelőttöt!
Kívánunk Áldott Karácsonyi Ünnepeket az iskola minden tanulójának, dolgozójának és a kedves szülőknek!

Hegyiné Mézes Irén


Fel, nagy örömre…!

Iskolánkban az alsó és felső tagozatosok is lelkinapon hangolódtak a közelgő karácsonyi ünnepekre. A külső világ zajától ilyenkor a belső elcsendesedés felé fordítjuk szívünket.
Az első karácsony misztériumát, Jézus születését a 6. osztályosok pásztorjátéka idézte fel, melyet a gyerekek a katolikus templomban mutattak be diáktársaiknak. Műsorukba az intézmény Glória kórusa is bekapcsolódott, s az iskola közössége együtt énekelte végül:
„Fel nagy örömre! ma született,
Aki után a föld epedett.”
Köszönetet mondunk a gyerekeknek és felkészítő pedagógusaiknak: Gáspárné Tokaji Editnek, Ilhan Szilviának, Richterné Gál Ibolya Hedvignek, Nemes Vincénének, valamint a Glória kórus vezetőjének, Hajdú Istvánnénak.
December 17-én a Platán Nyugdíjasotthonba is ellátogattunk. Az ott élő nénik és bácsik örömmel fogadták pásztorjátékunkat, melyet mi nagy szeretettel nyújtottunk át nekik. A műsor után jó hangulatú beszélgetéssel telt a délután a fiatalok és az idősek között.
December 22-én 10:30-tól a negyedik gyertya meggyújtására várjuk szeretettel a tiszafüredieket a katolikus templomba. December 24-én 23:30-tól pedig ismét bemutatjuk pásztorjátékunkat az éjféli mise előtt - immár minden kedves érdeklődőnek. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit ezekre az alkalmakra.
ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!
„Szállást keres a Szent család”

„Szállást keres a Szent család, de senki nincs ki helyet ád…” Ezt a népi éneket adventi időszakban énekelték régen az emberek, néhány helyen még ma is felhangzik, hiszen mondanivalója ugyanúgy aktuális.
Készítsük fel szívünket, lelkünket a Szent család befogadására, jócselekedetekkel méltó módon tudjunk válaszolni a Mennyei Atya szeretetére. Intézményünk nyolcadik osztályos tanulói az eddigi évekhez hasonlóan az idén is forró teával és apró ajándékkal kedveskedtek az utca embereinek és kívántak nekik áldott ünnepet.
Bízunk abban, hogy ez a találkozás ráirányította a figyelmet arra, hogy kiről is szól a karácsony.


Vidám délelőttünk volt

A Szivárványház Református Egészségügyi Gyermekotthon gondozottait látta ma vendégül az iskolánk eltérő tantervű tagozata. Adventi gondolatokkal és gyertyagyújtással kezdődött a foglalkozás. Ezt követően keresztrejtvényt oldottak meg csoportokban, amelynek a megfejtése „Boldog karácsonyt!” volt.
Játék következett, melyben ügyességüket csillogtathatták.
Kézműves foglalkozás keretében karácsonyi üdvözlőkártyát díszítettek.
Vendéglátással folytatódott a közös együttlétünk. Búcsúzóul átadtuk ajándékainkat. Jókívánságainkat fejeztük ki a közelgő ünnep alkalmából.
Kölcsönösen mondtunk köszönetet az elmúlt három év együttmunkálkodásáért, a közös élményekért.

Hegyiné Mézes Irén
Egy emlékezetes nap

Osztályunk a Pályaorientációs nap keretében Budapesten az MTV székházában járt. Lázas szervezőmunka előzte meg a közös kirándulást, majd elérkezett a nagy nap.
Mikulás napjához közeledve jó gyerekek népes csapata lepte meg a buszt a zúzmarás időben. Utazásunk során jócselekedetként még egy cicát is megetettünk, cirógattunk az autópálya melletti pihenőnél. Várakozásokkal telve, utunkat a rakparton sétálva folytattuk, ahol baráti fényképezkedések és szelfizések mellett rácsodálkoztunk a festőien szép téli Duna partra. Kis kitérővel megérkeztünk a Vörösmarty térre, ahol az árusok és lacikonyhák között barangoltunk, ünnepi dallamokat hallgatva.
Átfagyott testrészeinket felmelegítettük a közeli gyorsétteremben, ahol persze üres gyomrainkat is megtöltöttük némi finomsággal. Tovább utaztunk Budára, ahol zegzugos utcákon áthatolva megérkeztünk kirándulásunk utolsó, de legfőbb állomáshelyére az MTV székházába. Rövid, ámde örömteli találkozás, majd komoly beléptetés után körbe vezettek minket az épületben. Minden felé táncos fellépőket és biztonsági embereket lehetett látni, népi énekeket és furulyaszót hallani. Anikó néni és Tündike néni újra láthatták régi kedvenceiket, a TV macit és Süsüt.
Akadt egy kis idő némi bolondozásra is, önfeledten ickáztunk a hosszú folyosón. Végre kinyíltak a stúdió ajtajai és mintha egy új világegyetembe kerültünk volna.
Füst, cikázó fények, néhol félhomály, kamerák, gépi berendezések, színpad és néhány statiszta látványa fogadott bennünket. Csupa-csupa számunkra idegen közeg. Látványban és hangzásban egyaránt különleges világ tárult elénk, és végre elkezdődött… Türelmesen és kitartóan vártunk, csak vártunk. Végre eljött a mi időnk, amikor együtt szurkolhattunk osztálytársunknak, Ferencz Vivinek, aki a debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csapatában táncol. Állva tapsoltunk és kiabáltuk, hogy szép volt Vivi, hajrá Hajdú!
Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hogy a Felszállott a Páva középdöntőjének főpróbáján járhattunk! Köszönjük nevelőink, szüleink és az iskolavezetés támogató segítségét!

7.a osztály
Múzeumlátogatás a Kiss Pál Múzeumban

Az adventi készülődés alkalmából ellátogattunk a tiszafüredi Kiss Pál Múzeumba. A múzeumpedagógiai foglalkozás alatt sok meglepetés várt ránk. Megtekintettük a „Népi vallásosság emlékei Tiszafüreden” című kiállítást, majd a programot kézműves foglalkozás színesített. A végén a Mikulást pillantottuk meg az ablakból. A gyerekek nagy örömmel hívták be, verseltek és énekeltek is neki. A Mikulás pedig szaloncukrot adott mindenkinek. Egy szép délelőttöt töltöttünk el, nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a Múzeumnak a lehetőséget!

Vighné Perge Anita, Kalóz Szabina
1.b osztály

Óvodások látogatása

Mikulás nap alkalmából, december 4-én délelőtt a Háromkirályok Óvoda nagycsoportosai látogattak el iskolánkba.
A 2.a osztály bábosai A Mikulás sapkája című előadást adták nekik elő. A 2.b-sek verses, zenés műsorral, énekkarunk Mikulás dalok éneklésével örvendeztette meg a kis óvodásokat. Reméljük jól érezték magukat kis vendégeink!
Mikulás ünnepség

December 6-án megérkezett iskolánkba is a Mikulás. Nagy izgalommal vártuk ezt a napot. A 2. évfolyamosok színvonalas műsorral készültek, hogy megörvendeztessék a Mikulás bácsit.
Először a 2.a osztály tanulói adták elő A Mikulás sapkája című bábjelenetet. Majd a 2.b-sek verses, zenés műsorral, végül énekkarunk Mikulás dalokkal köszöntette a Mikulást. Az ünnepség után mindenki megkapta a megérdemelt csomagját. Nagy örömmel nyitották ki ajándékaikat.


"Rém-jó" író-olvasó találkozó a Városi Könyvtárban

November 29-én a Tiszafüredi Városi Könyvtár „Rém jó” író-olvasó találkozót hirdetett az alsó tagozatos tanulók számára, amelyen Bosnyák Viktóriával és Dudás Győzővel ismerkedhettünk meg. Iskolánkból két osztály az 1.b és a 3.a vett részt ezen az alkalmon. Az írónő és illusztrátora két előadást tartottak. Először az elsős, majd a harmadik és negyedik évfolyamos gyerekek számára.
Köszönjük a lehetőséget a Városi Könyvtárnak, a szórakoztató és élménydús előadást pedig Bosnyák Viktóriának és Dudás Győzőnek! Nagyon jó éreztük magunkat!Kajak-kenu bemutató

Tanulóink nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták a kajak-kenu sport népszerűsítő bemutató eszközeit. Az alsós épületben helyezték el a kipróbálásra szánt evezőgépeket, amelyeknél szakszerű segítséget kaptak a gyerekek.
Köszönjük a lehetőséget a Tiszafüredi Kajak-kenu Sportegyesület edzőinek és versenyzőinek!


Óvónénik látogatása az elsőseinknél

Iskolánkban már hagyomány, hogy minden évben ellátogatnak az első osztályos tanulókhoz az óvónénik. Idén egy kis magyar és matematika ízelítőt kaptak, majd a gyerekek büszkén mutatták meg nekik könyveikben, miket tanultak eddig. Az óralátogatást egy közös beszélgetés zárta.
Köszönjük szépen a hozzánk ellátogató óvónéniknek, hogy figyelemmel kísérik volt óvodásaik fejlődését. A kisgyerekeknek nagyon jól esett a találkozás!


Ásványkiállítás a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában

2019. november 18-20-ig rendezte be kiállítását egy gyűjtőszenvedéllyel rendelkező földrajz tanár, aki három napon keresztül gyönyörködtetett bennünket a kőzetekkel, ásványokkal és a belőlük készített ékszerekkel.
Hétfőn az alsósainknak és az eltérő tagozatosoknak tartott előadást, kedden az 5-6. évfolyamosoknak, szerdán pedig a legnagyobbak kerültek sorra. Érdeklődve figyeltek tanítványaink, még nagyobb örömmel vették kézbe a bemutatott tárgyakat.
Köszönjük a kiállítást és a hozzá kötődő előadásoka!


Diákönkormányzat hírei

- A gyerekek természettudatos nevelése érdekében évek óta megszervezzük a hulladékgyűjtést. Az őszi gyűjtés eredménye 18 tonna, ami nagyon nagy rekord. Négy konténert pakoltak meg a szorgos kezek.
Legtöbbet az 1.a, 6.b, 5.b osztályok tanulói és szüleik gyűjtöttek. A hulladékért kapott „csengő forint” az osztályoké lett. Gratulálunk!

- November 8-án iskolánk névadójára emlékeztünk, Szent Imrére. A vetélkedőn 2-4. évfolyamos tanulók vehettek részt. A feladatok között szerepelt: diákjaink a puzzle, titkosírás, szöveg-kiegészítés, igaz-hamis állítás.
Diákjaink a feladatok teljesítése során bebizonyították, hogy igen alaposan felkészültek a vetélkedőre. Gratulálunk a résztvevőknek!

- „Ami feleslegesnek tűnik, másnak még érték lehet!”
November 14-én délelőtt vásári forgatag zsivaja töltötte be iskolánk alsós auláját. Az osztályok lázasan készültek a bolhapiacra, és végül 18 asztalon kínálták fel portékájukat. Volt ott minden: könyv, baba, labda, mindenféle használati tárgy. Bátran mondhatjuk, hogy sikeres rendezvényre tekinthetjük vissza. Tavasszal ismét rendezzünk bolhapiacot!


Alapítványi bál

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola alapítványi bálja november 16-án került megrendezésre. Az este fővédnöke Sőregi Tamás és felesége, Sőreginé Kelemen Éva volt. A köszöntő után került átadásra a Szent Imre-díj, amelyet Dulai Józsefné vehetett át. Az esti programot az 5. évfolyam műsora, majd vacsora után a 8. évfolyam keringője színesítette. Köszönjük pedagógusainknak a felkészítő munkájukat: Zobolyákné Horváth Ida, Richter-Szakács Györgyi, Nemes Vincéné, Papp Andrea és Vigh Péter János. Azt est sztárfellépője pedig Zoltán Erika volt.
Hálásan köszönjük a bál támogatóinak nagylelkű felajánlásaikat, mellyel hozzájárultak az est sikeréhez!
Támogatóink: Nagy Krisztián és családja, Crazy Show Decor csapata, Ábrahám Tamás és a Hableány hotel és étterem, Kalandvár Egyesület Parádfürdő, Sőregi Tamás és családja, Urbán Csaba és családja.
Köszönjük pedagógusainknak, technikai dolgozóinknak az est lezajlásához szükséges nélkülözhetetlen segítségét!


„JÉZUS AZ ÉLET KENYERE” egyházmegyei rajzverseny

A miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola „Jézus az élet kenyere”címmel rajzpályázatot hirdetett. Tanulóink elküldött pályázati munkáiból három tanulónk rajzát választották ki. Az eredményhirdetésre 2019. november 19-én került sor.
Eredményeink:

Ladányi Annabella 7.a osztályos tanuló 2.helyezés
Felkészítő pedagógus: Földesiné K.Tünde

Hegyi Gréta 5.a osztályos tanuló 3.helyezés
Felkészítő pedagógus: Richter Szakács Györgyi

Török Fanni 3.b osztályos tanuló különdíjat kapott színvonalas, többféle technikával elkészített munkájáért.
Felkészítő pedagógus: Zobolyákné Horváth Ida

Szívből gratulálunk a szép eredményekhez!

Törökné Zemniczky Szilvia
alsós munkaközösségvezető


Márton nap

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.
A 2. b osztály méltón emlékezett meg védőszentjükről Szent Márton püspökről. A tizenkilenc "kisliba" délelőtt a Háromkirályok óvodásainak, délután pedig szüleiknek, családtagjaiknak mutatták be kedves kis műsorukat, majd közösen elfogyasztott zsíroskenyér és tea koronázta meg a mai napot.
Köszönjük a felkészítést Némethné Csorba Editnek és Dulai Józsefnének!


Felelős állattartás

Az állatvédők, menhelyek sokszor beszélnek és kihangsúlyozzák a felelős állattartás fontosságát, de mi is ez valójában?!
Mostanra már sokan ismerik ezt a fogalmat, vagy legalább hallottak már róla, de sajnos az állattulajdonosok kisebbik fele az, aki ennek megfelelően él együtt állatával, gondoskodik róla. Magyarországon az állattartási kultúra, jócskán elmarad a nyugat-európai, amerikai normáktól, de minden állatvédő abban reménykedik, és azért küzd, hogy egyszer a mi kis országunkban is eljussunk legalább ezekhez az országokhoz közeli szintre.
Ennek az alapja csakis a felelősségteljes gondolkodásmód kialakulása és elterjedése lehet.
Ezen okokból adódóan előadást szerveztünk a témában, melyre egy szakember, Koska Hedvig, harmadéves állatorvostan hallgató és kutyája, Clifford segítségét kértük.


Első osztályosok avatása

November 5-én iskolánk névadójára Szent Imre hercegre, a magyar ifjúság védőszentjére emlékeztünk. A szentmise után az első osztályos tanulók fogadalmat tettek, hogy az iskola polgáraihoz méltóan viselkednek és tanulnak. Boldogan fogadták a nyolcadikosoktól az iskolánk jelképével díszített sálakat és nyakkendőket, amelyeket előző nap Baranyák Béla atya megszentelt a lelki perceken. Az ünnep megható pillanata volt az elsősöket tanító pedagógusok közös imája, valamint örömmel hallgattuk a kicsik és nagyok énekét, verseit.

„Úristen, te az egész világ gondviselője vagy. Te adsz erőt a gyönge embernek, a te kezedben van a fejedelmek lelke. Te hatalmasabb vagy minden földi királynál. Tégy velem tetszésed szerint!”
(Szent Imre herceg imája)


Az avatásról készült videó itt tekinthető meg


Kirándulás Mátrafüredre

Október 19-én Mátrafüredre kirándultunk gyerekek, szülők, pedagógusok. Együtt barangoltuk végig a Mátra káprázatos őszi erdejét. Megcsodáltuk a színek sokféle árnyalatát. Pihenőt tartottunk a Rákóczi-forrásnál.
Forrásvízzel oltottuk szomjunkat. Nevét II. Rákóczi Ferencről kapta, akinek kedvelt pihenőhelye volt a forrás és közelsége. 177 lépcsőfok „megmászása” után megérkeztünk a nap fénypontjához, az ország legmagasabban fekvő bobpályájához.
A résztvevők nagyon élvezték a lecsúszásokat. Majd körbejártuk a Sástót, a bátrabbak fel is mehettek a kilátóba. Ezen a szép őszi napon nagyon jól érezte magát csapatunk.

DÖK


Mesevetélkedő a népmese napja alkalmából

Október 1-én délután a népmese napja alkalmából vetélkedőt szerveztünk az alsó tagozatos diákok számára. 2-4.évfolyolyam osztályaiból 3-3 tanuló képviselte közösségét. Az egyenlő esélyek érdekében vegyes csapatokat alkottunk.
Jó volt látni a gyermekek lelkesedésék, közös munkáját a feladatlapok kitöltése érdekében. Mindnyájan nagy tájékozottságról tettek tanúbizonyságot a mesék világából. Természetesen az értékelés és a díjazás sem maradt el. Mindenki kapott emléklapot és cukorkát. A helyezést elért csapattagok pedig kis ajándékot is.


Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

2019. október 18-án 9 órakor világszerte imádkozták a gyerekek a rózsafüzért a békéért és az egységért. Az intézményünk tanulói is csatlakoztak ehhez az eseményhez.
A kezdeményezés Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a kezdeményezés szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata Szent Pio atyától származik, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a Rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni.”
Ez az alkalom ebben a formájában októbernek, mint a Rózsafüzér hónapjának kiemelt hangsúlyt ad.


150 perc Jézussal

Iskolánk a 150. tanévét ünnepelte. Ezen alkalomból október 9-én 150 percet töltöttünk Jézussal kápolnánkban Szentségimádással. 10 perces váltásokkal cserélődtek a csoportok, minden évfolyam, pedagógusok, technikai dolgozók, szülők, az egyházközség tagjai és nagycsoportos ovisaink tértek be Jézushoz. Nagy élmény volt számomra ezt átélni, látni a sokféle korosztályt, Istent dicsőíteni, hálát adni. Istennek legyen hála, hogy kb. 500 ember fordult meg kicsiny kápolnánkban és találkozhatott Krisztussal az Oltáriszentségben.

„Minden forrásom belőled fakad”

Vighné Perge Anita
hitoktató


Megemlékezés Assisi Szent Ferencről

Október 4-én, az állatok világnapján ünnepeltük a 3.a osztály védőszentjét Assisi Szent Ferencet. Virággal a kezünkben átsétáltunk a katolikus templomba, ahol a gyerekekkel beszélgettünk Assisi Szent Ferenc életéről, felolvastuk a leghíresebb történetet a gubbiói farkasról, imádkoztunk.
Assisi Szent Ferenc imádta Isten védtelen teremtményeit, az állatokat, s minden állatot a barátjának tekintett. Az 1930-as években választották az állatvédők az állatok védőszentjévé, azóta ünnepeljük emléknapján, október 4-én az állatok világnapját.


Futóverseny Tiszafüreden.

Az ünnepi hét utolsó napján, pénteken a sporté volt a főszerep.
A város és az egyházmegye általános iskolásait hívtuk futóversenyre. Az esemény színhelye a Lipcsei Elemér Városi Sporttelep volt. A megmérettetésre több mint háromszáz versenyző érkezett. Három korcsoportba mérték össze felkészültségüket a leányok és a fiúk.
Mi rendezők sem számítottunk ekkora érdeklődésre, de igyekeztünk megfelelni a nagy kihívásnak. A verseny három és fél óráig tartott. Üres kézzel senki sem távozott, hiszen minden induló kapott almát, ivólevet és egy emléklapot. Az első hat helyezett még pluszba érmet is átvehetett. A rendezés költségeit az iskola és a Városi Képviselő Testület által kiírt és megnyert pályázat biztosította.
Köszönet és hála érte!!!
A versenybíróság feladatait a tiszafüredi testnevelők látták el, melyet ezúton is köszönünk mindenkinek!
A verseny, iskolai vonatkozású részletes eredményeit az alábbiakban közöljük:

Eredmények


Ünneplés a Szivárványházból jött vendégeinkkel

2019. október 9-én az iskolánk fennállásának 150. évfordulója alkalmából az eltérő tagozat tanulói és tanárai közös ünneplésre hívták a Szivárványház gondozottait. A találkozás színhelyéül iskolánk nagyterme szolgált, ahol az iskolatörténeti kiállítás is megtekinthető.
A programot a kiállítás megtekintésével kezdtük, majd Szent Imrére emlékeztünk vetélkedő keretében. Kreatív tevékenységgel folytatódott a foglalkozás, sünit készítettünk. Az elkészített munkadarabokat csoportképen örökítettük meg. A kézműves tevékenységet játékos ügyességi vetélkedő követte. Párbajt vívtak a jelenlévők különféle versenyszámokban.
Volt pohártorony építés, mértani formák elhelyezése, gyöngyfűzés, pálcikák szétválogatása színek szerint, spatulák pároztatása. A versenyzőket a csapataik hangos szóval biztatták. Nagy volt a lelkesedés, sajnos az idő rövid.
Megegyeztünk abban, hogy a Mikulás környéki találkozónkon többet fogunk játszani.
A játékot követően asztalhoz ültünk és elfogyasztottuk a tortaszeletet, a pogácsát és az üdítőt.
Átnyújtották ajándékaikat a tanulóink a vendégeknek.
Kölcsönösen mondtunk köszönetet a tartalmas együttlétért és a közeli találkozás reményében búcsúztunk el egymástól.

Hegyiné Mézes Irén


Hajótúra a Tiszán

Szeptember végén egy pénteki napon Koczka József tanár úr és Hegyi István tanár úr, kerékpáros túrát szerveztek iskolánk felső tagozatos tanulói részére. A kirándulás célja az egészséges testedzés mellett az őszi természet megtekintése, a Tisza-tó élővilágának felfedezése is volt. Reggeli gyülekező és megbeszélés után első állomásunk egy gyönyörű tisztás volt, ahol Hegyi István tanár úr tartott érdekes előadást a Tiszáról. Jól esett ilyen nyugodt, csendes környezetben elfogyasztani a tízórait.
Második állomásként 2 szivattyúházat nézhettünk meg, az első egy felújított, a második egy régebbi gépészeti berendezéssel üzemel.
A nap további része is izgalmasnak ígérkezett, amikor hajóra szálltunk az Albatrosz kikötőben. Egy túravezető tolmácsolásában megismerhettük a Tisza csodálatosan gazdag élővilágát. A hajónk ahogy haladt, a vízparton fűzfák, kocsányos tölgyek, juhar- és nyárfák álltak. Nem csak a vízparton, hanem a víz sekélyebb részein is gazdag a növényzet (nádas, gyékény). A víz felszínén összefüggő sulyomszőnyeg terül el. Érdekessége, hogy termése ehető, íze a gesztenyére hasonlít. A növényzet mellett az állatvilág is gazdag. A Tiszában megtalálható Magyarország összes halfaja (pl.: kárász, keszeg, harcsa, ponty, csuka stb.). Továbbá kétéltűek is tarkítják a folyó és a Tisza-tó élővilágát (pl.: békák, piócák, siklók stb.). Nagyon érdekesek volt a hódok által épített várak, gátak is. A túravezetőtől egy különleges természeti képződményről hallhattunk, ami nem más, mint egy mozgó sziget, melyet nemrég fedeztek fel a horgászok. A vizek, vízpartok életközösségét a madarak is nagyban színesítik. Nem is gondolnánk, milyen sokféle madár fészkel a nádasokban, vízpartok fáin. Több madárfaj segít egyensúlyban tartani a halak túlszaporodását, mint pl.: nagy kócsag, sirály.
Ez a kirándulás több okból is nagyon klassz volt, mivel testnek és léleknek is egyaránt kellemes kikapcsolódást nyújtott. Rengeteg új élménnyel és információval gazdagított bennünket.

Fodor Zsombor
7. b osztályos tanuló


Szent Imre és kora

Iskolánk idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, s ennek tiszteletére az ünnepi emlékhét rendezvényeinek sorában október 8-án egy komplex csapatverseny is helyet kapott „Szent Imre és kora” címmel, melyre meghívtuk egyházmegyénkből a Szent Imre nevét viselő iskolák felső tagozatos képviselőit.
Szeptemberben a verseny első fordulójában feladatlapot kellett megoldani a csapatoknak, illetve elkészíteniük egy idegen nyelvű képregényt a névadónk életéhez kapcsolódóan.
A második fordulóra már iskolánkban került sor, melyre Egerből, Miskolcról, Jászapátiból, Kenderesről és Tenkről érkeztek a versenyzők. Vendégeink fogadására műsorral is készültünk: Czinege Annamária szép fuvolajátékkal és a frissen alakult „Glória” kiskórusunk egyházi dalcsokorral kedveskedett a megjelenteknek. Ezután maga a verseny, egy izgalmas feladatsor következett, s végül Szent Imréről szóló rövid jelenetet adtak elő a csapatok.
A közös ebéd elfogyasztása után újra összegyűltünk a nagyteremben eredményhirdetésre. Minden versenyző oklevelet, ajándékcsomagot és Szent Imre emlékplakettet kapott. Büszkék lehetünk diákjainkra, iskolánk második helyezést ért el! A csapat tagjai: Hegyi Gréta (5. o.), Fodor Fedóra (6. o.), Beranek Balázs (7. o.) és Kota Milán (8. o.).
E csodálatos nap lezárásaként iskolánk kápolnájában közösen elénekeltük a Szent Imre himnuszt, utána pedig a versenyzők és kísérőik tiszai hajókiránduláson vehettek részt.
Jó érzés, hogy ilyen széles körben méltóképpen emlékezhettünk meg közös névadónkról, hiszen Szent Imre iskolásai velünk ünnepeltek, osztoztak örömünkben!
A versennyel kapcsolatos munkában, előkészületekben munkatársainkkal szorosan együttműködve olyan színvonalas rendezvényt tudtunk megszervezni, amely több iskola diákjainak és pedagógusainak nyújtott élményt.

Köszönjük minden iskolai dolgozó közreműködő segítségét! Köszönjük a zsűritagok – Légrádi Józsefné, Pappné Tóth Márta és Prinyi Tünde - áldozatos munkáját!


Ünnepi szentmise és emléktáblaszentelés

Az intézmény 150 éves fennállásának alkalmából Dr. Ternyák Csaba egri érsek tartotta meg az ünnepi szentmisét a tiszafüredi római katolikus templomban, ezt követően pedig e jeles alkalomból készítettet emléktábla avatása és intézményünk megáldása következett.
A meghívott vendégeinkkel és pedagógusainkkal a nagyteremben megrendezett iskolatörténeti kiállítás "kincseinek" megtekintése után, állófogadás várt mindenkit.


Az Állatok Világnapját

Az Állatok Világnapját 🐾🐶1931-óta október 4-én ünnepeljük
A ferences rend megalapítója Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentje azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 1228. július 16-án IX. Gergely pápa szentté avatta: ünnepe október 4-e, mely 1931 óta az Állatok Világnapja is.
Ilyenkor az emberek nagyobb figyelemmel fordulnak a körülöttünk élő állatok felé , hiszen e nap legfontosabb üzenete az, hogy éljünk harmóniában a minket körülvevő élőlényekkel és természettel. Intézményünk tanulói egy héten át lelkesen gyűjtötték az állateledelt a Tiszafüredi Gyepmesteri Telep négylábú lakói számára. A több mázsa adományt október 4-én a diákok képviselőivel juttattuk el a gazdátlanul maradt kutyusok 🐕 ☺️számára, esélyt adva nekik az élethez és a gazdira találáshoz. A gyerekek együttérzéssel tekintettek a telep állataira, és még mélyebben átélték a számukra nyújtott segítség és a felelős állattartás fontosságát.
Köszönet mindazoknak, akik adományukkal segítettek ily módon is kimutatni a legjobb barátaink iránti tiszteletünket, szeretetünket!🙏❤️


Szépíró verseny

Iskolánk fennállásának 150. tanéve emlékére rendeztünk szépíró versenyt 2019. október 8-án.
A gyerekek egy-egy verset másoltak le osztályfokuknak megfelelő vonalazású papírra. Két kategóriában hirdettünk helyezetteket, ők a következők voltak:
Alsó tagozatban:
1. Fodor Krisztián (Tiszaörsi Ált. Isk.)
2. Ocean Máté
3. Német Lilien

Különdíjban részesült: Tóth Milán Dezső

Felső tagozat:
1. Tóth Boglárka
2. Farkas Edit
3. Budai Georgina
Különdíjban részesült: Sándor Dzsenifer

Köszönjük a gyerekek igyekezetét, gratulálunk a résztvevőknek az eredményes munkához!


Idősek világnapja

Hagyományainkhoz hűen, iskolánkban is megemlékeztünk a zene világnapjáról.
Október 1-jén délelőtt Árvai Zsigmond, a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának vezetésével az alsó és felső tagozaton táncházban vettek részt iskolánk tanulói.🎵🎻
Kicsik és nagyok, lányok és fiúk, gyerekek és felnőttek, mindannyian roptuk a táncot.
Jó hangulatban, gyorsan elrepült az idő, miközben észrevétlenül hozzájárultunk egészségünk megőrzéséhez is. Köszönjük a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskolának, a rendezvény megvalósításában nyújtott segítségét!
Iskolánkban és óvodánkban is jelen van a néptánc tanítás. Nagyfokú érdeklődés övezi ezt a sajátos, komplex művészetpedagógiai tevékenységet, fejlesztve a gyermekek ritmikai és zenei képességét, térérzékelésüket, testtartásukat, állóképességüket és mozgáskoordinációjukat.
A kicsiket, délután játékos vetélkedő is várta Hajdu Istvánné Nóri néni irányításával. Volt közös éneklés, hangszer puzzle, hangszerkészítés és ritmuszenekar alakítás is. Mindenki jól érezte magát. Hála és köszönet neki a sikeres és vidám együttlétért!


Zene világnapja

Hagyományainkhoz hűen, iskolánkban is megemlékeztünk a zene világnapjáról.
Október 1-jén délelőtt Árvai Zsigmond, a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának vezetésével az alsó és felső tagozaton táncházban vettek részt iskolánk tanulói.🎵🎻
Kicsik és nagyok, lányok és fiúk, gyerekek és felnőttek, mindannyian roptuk a táncot.
Jó hangulatban, gyorsan elrepült az idő, miközben észrevétlenül hozzájárultunk egészségünk megőrzéséhez is. Köszönjük a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskolának, a rendezvény megvalósításában nyújtott segítségét!
Iskolánkban és óvodánkban is jelen van a néptánc tanítás. Nagyfokú érdeklődés övezi ezt a sajátos, komplex művészetpedagógiai tevékenységet, fejlesztve a gyermekek ritmikai és zenei képességét, térérzékelésüket, testtartásukat, állóképességüket és mozgáskoordinációjukat.
A kicsiket, délután játékos vetélkedő is várta Hajdu Istvánné Nóri néni irányításával. Volt közös éneklés, hangszer puzzle, hangszerkészítés és ritmuszenekar alakítás is. Mindenki jól érezte magát. Hála és köszönet neki a sikeres és vidám együttlétért!


Előadás Dr. Schleiminger Lászlóról

Hámori Ágnes nyugalmazott könyvtáros, egyháztanácstag tartott az egyházközségnek és a résztvevő diákoknak előadást Tiszafüred egykori orvosáról, az iskola mecénásáról.
Felidézte a doktor Úr egyéniségét, támogató személyét, aki az intézmény tárgyi feltételeit személyes adományaival is gazdagította.
Iskolánk múltjából sok érdekes momentum került napvilágra, felkeltve diákjaink érdeklődését az intézmény 150 éves múltját bemutató kiállítás megtekintése iránt.

Köszönjük Ági néni!


Képek, a városi október 6.-i ünnepi műsorból

Október 3-án iskolánkban ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg az aradi vértanúkról. A 7. évfolyamos tanulóink verssel, levelekkel és drámai előadással mutatták meg, hogyan lehet pálcát törni egy nemzet feje fölött.
Tanulóink október 4-én is előadták meghitt műsorukat az aradi vértanúk mártírhalálának 170. évfordulója alkalmából megrendezett városi megemlékezésen.


Benedek Elek mesemondó verseny

Szeptember 27-én idén is megrendezésre került a tiszafüredi Városi Könyvtár által szervezett Benedek Elek mesemondó verseny az alsó tagozatos diákok számára. Iskolánk tanulói a következő szép eredményeket érték el:
1.a Lendvai Lotti II. hely felkészítő: Pacsek Lajosné
1.a. Nagy Léna III. hely felkészítő: Pacsek Lajosné
2.a Lengyel Csaba I. hely felkészítő: Kunné Kőrősi Katalin
2.b Richter Dávid Ágoston II. hely felkészítő: Némethné Csorba Edit
3.a Lendvay Laura I. hely felkészítő: Duróné Vágási Mária
3.b Török Fanni II. hely felkészítő: Zobolyákné Horváth Ida
4.a Baracsi Karina II. hely felkészítő: Kovácsné Boros Zsófia
4.b Garabecz-Berta Hunor I. hely felkészítő: Nagy Beáta

Szívből gratulálunk az elért helyezésekhez! Köszönjük a pedagógusok felkészítő munkáját!


Kutatók Éjszakája Eger

Szeptember 27-én pénteken voltunk a kutatók éjszakáján, fél 12-kor indultunk Egerbe az Eszterházy Károly Egyetemre. Első programunk a Látványos kémiai kísérletek címmel a kémia tanszéken volt, ahol nagyon sok érdekes kísérletet láttunk a „lufi pukkasztástól virágnövesztésig”. Nekem a hidrogénes kísérlet tetszett a legjobban, szinte beleremegett az előadó terem fala a robbanás zajától.
Ezt követően lesétáltunk a Líceum épületébe és felmentünk a Hell Miksa Csillagászati Múzeumba, itt eredeti helyszínen, eredeti műszerek tárlata tekinthető meg. Különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális (délvonal). Majd a CAMERA OBSCURA - egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában - segítségével megtekintettük Eger városát madártávlatból.
Ezek után kisebb csoportokba rendeződve pár órányi szabadidőt kaptunk. Majd a megbeszélt időpontban találkoztunk a megbeszélt helyen és folytattuk közös programunkat, megtekintettük az egyetem főépületének udvarában megrendezett Kémia – Fizika pár(-)baj!!! Show much go on! előadást, a kémiások és fizikások „összecsapását”. A 19.30 órakor kezdődő közel egy órás bemutató a sötétben különösen látványos és izgalmas volt.
Mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönjük a szervezőknek és a tanároknak, hogy részt vehettünk ezen a programon, leírhatatlan élményekkel tértünk haza.

Boros Boglárka
7. b osztályos tanuló


Szentírás olvasás

Szeptember 27-én a Szentírás vasárnapjához kapcsolódva iskolánk kápolnájában Lukács evangéliumából olvastak diákjaink.
A legkisebbeknek a tanító nénik segítettek, hogy hozzájuk is eljusson Isten Igéje. A Mennyei Atya azért tárta fel önmagát, és közli velünk üzenetét, hogy minél jobban vágyakozzunk és törekedjünk a megismerésére, és a vele való életre.
Nagyon hasznos, ha rendszeresen olvasunk a Könyvek Könyvéből, hiszen ez életünk és cselekedeteink eligazítója.
6. osztály a Tiszaigari Arborétumban

Egy szép őszi délelőttön a hatodik évfolyam elindult busszal a Tiszaigari Arborétumba. Amikor odaértünk egy kicsit leültünk és ettünk pár falatot. Utána elindultunk a sétányon. A sétányon Szilvike néni vezette a csapatot, aki a tanult fáknak megmutatta a jellegzetességeit, a ritka és a számunkra ismeretlen fákról pedig tartott egy kis beszámolót. Többek között találkoztunk: varjútövissel, vérszilva fával, spirálfűzzel, magaskőrissel és mocsárciprussal is.
Nagyon szép volt a táj és gazdag volt az aljnövényzet is. Miután mindent megnéztünk elmentünk egy tisztásra játszani. A lányok fogócskáztak és hintáztak, a fiúk pedig fociztak. Délután negyed 2-kor értünk haza.
Köszönjük a kirándulást, jól éreztük magunkat.
Glória gyermekkórus

Szeptember 26-án rendezte meg a Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona a Bukfenc Integrált Játékos Sportvetélkedőt a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban. A 18. alkalommal megrendezett versenyen iskolánk eltérő tantervű tagozata vett részt – a hagyományokhoz híven. A verseny tizenkét csapat részvételével zajlott, mi a pontversenyben második helyen végeztünk. Minden résztvevő győzött, legyőzte önmagát, a fogyatékosságából adódó nehézségeit. Átvehették a megérdemelt oklevelet és serleget. A verseny előtt és a szünetben meghívott táncosok színesítették a nap programját latin – amerikai táncok bemutatásával.
A versenyt finom ebéd elfogyasztása követte az Otthonban, majd a meglepetés fellépő következett: Pintér Béla. A gyerekek örömmel fogadták, dalaiból sokat ismertek és bátran énekelték vele. felejthetetlen élmény volt a koncertje, az azt követő fotózás és autogramosztás. Köszönjük a szép napot a szervezőknek és a rendezőknek!


Bukfenc verseny 2019

Szeptember 26-án rendezte meg a Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthona a Bukfenc Integrált Játékos Sportvetélkedőt a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban. A 18. alkalommal megrendezett versenyen iskolánk eltérő tantervű tagozata vett részt – a hagyományokhoz híven. A verseny tizenkét csapat részvételével zajlott, mi a pontversenyben második helyen végeztünk. Minden résztvevő győzött, legyőzte önmagát, a fogyatékosságából adódó nehézségeit. Átvehették a megérdemelt oklevelet és serleget. A verseny előtt és a szünetben meghívott táncosok színesítették a nap programját latin – amerikai táncok bemutatásával.
A versenyt finom ebéd elfogyasztása követte az Otthonban, majd a meglepetés fellépő következett: Pintér Béla. A gyerekek örömmel fogadták, dalaiból sokat ismertek és bátran énekelték vele. felejthetetlen élmény volt a koncertje, az azt követő fotózás és autogramosztás. Köszönjük a szép napot a szervezőknek és a rendezőknek!


Megemlékezés Szent Gellértről

Intézményünk pedagógusai ünnepi szentmisén vettek részt szeptember 24-én, amelyen Szent Gellértről, a katolikus pedagógusok védőszentjéről emlékeztek meg. Népünk kereszténnyé válásának kezdetén vezérelte hozzánk a Mennyei Atya, hogy Imre herceg nevelőjeként, püspökként és vértanúként szolgálja Istent és a magyarság krisztusi hitre térését.
Baranyák Béla plébános atya az evangéliumból kiemelte a helytelen (alaptalan) és a helyes félelemről szóló tanítást, valamint azt, hogy akik Jézus küldetésében járnak, azoknak nem kell félniük, azokra Isten gondviselő szeretete vigyáz.


Iskolatáskaszentelés

Az új tanév első lelki percein Baranyák Béla atya köszöntötte az alsó tagozatos gyerekeket, majd az evangéliumi tanítás után megszentelte az első osztályos tanulók iskolatáskáit.
A közös imában kértük, hogy új diákjaink örömmel és lelkesen végezzék feladataikat, a Mennyei Atya szeretete vezesse őket életükben.


Évnyitó – Szeptember 2.

Iskolánkban szeptember 2-án, hétfőn reggel 8 órakor tartottuk tanévnyitó ünnepségünket. A hosszú nyári szünet után élményekkel és izgalmakkal telve sorakoztak a gyerekek az iskolaudvaron. Urbánné Tóth Rita intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, külön szeretettel üdvözölte első osztályos tanulóinkat, akik verses műsorral készültek e jeles alkalomra. Az intézményvezető tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a fenntartó által biztosított fedezet lehetővé tette az intézmény fűtéskorszerűsítésének megvalósítását az új kazánok beállításával. A régi tetőszerkezet egy szakaszának lecserélésével és tiszta tantermekkel indulhat a tanév. Az ünnepség után tanévnyitó szentmisén vehettek részt a gyerekek, melyet Baranyák Béla címzetes esperes plébános úr celebrált. Lelkiekben megerősödve kezdték meg a gyerekek az új tanévet.Tanévnyitó szentmise Egerben

Az egri bazilikában augusztus 28-án került megrendezésre az Egri Főegyházmegye tanévnyitó ünnepsége. Ternyák Csaba érsek úr meghívására a szentmise főcelebránsa Dr. Erdő Péter bíboros, esztergomi-budapesti érsek volt.
Az ünnepi mise után három előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Erdő Péter A katolikus iskolák pedagógusainak mai szerepéről beszélt, majd Isten áldását kérte az előttünk álló tanévre.
Az ünnepség keretében kiosztották a Szent Gellért díjakat is, a kiemelkedő munkát végző pedagógusok számára.
Az ünnepi program során mindannyian lelkileg és szellemileg felkészülve és feltöltődve kezdhettük meg a tanévet.Megújultak az ötödikes tantermeink

Új iskolabútorokkal berendezett tantermek várták hétfőn az 5. évfolyamon tanuló diákokat. A 3 ötödikes osztályokba járó gyerekek XXI. századi körülmények között kezdhették meg a 2019/2020-as tanévet! Kívánunk nekik boldog és sikeres felső tagozatos éveket!
A lap tetejére >>