Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Határtalanul...


Felvidék, Kárpátalja (2019.)

Iskolánk 7. évfolyamos tanulói a Határtalanul című pályázat keretében Felvidéken és Kárpátalján tölthettek négy feledhetetlen napot június első hetében. A tanulmányi kirándulásunk során II. Rákóczi Ferenc nyomában járhattunk Felvidéken és Kárpátalján. Utazásunk első állomása a Szlovákiában található Füleki vár volt, majd a betléri Andrássy várkastélyt csodáltuk meg kívülről és belülről egyaránt.
Második napunkon Kassára utaztunk, ahol megcsodálhattuk a gótikus stílusban épült Szent Erzsébet dómot, Európa egyik legszebb székesegyházát. A dóm altemplomában koszorút helyeztünk el II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós sírjánál.
A 7.b osztály védőszentjéről, Salkaházi Sáráról, a dómban található szobránál emlékeztünk meg. Ezt követően átsétáltunk a fejedelem törökországi emigrációjakor lakott épület pontos kassai másához, a rodostói házhoz. Itt megtekinthettük a népszerű kiállítást, amely a szabadságharc vezetőjének mindennapjait, személyes tárgyait, valamint a kelet hangulatát idézte meg.
A nap végén Borsiba utaztunk, ahol II. Rákóczi Ferenc szobrát látogattuk meg, a szülőkastélyába sajnos a felújítás miatt nem tudtunk bemenni. Határátlépés után foglaltuk el második szállásunkat Nagymuzsalyon, ahol szívélyes vendéglátók és pazar vendégházak fogadtak bennünket.

A harmadik és a negyedik napot már Ukrajnában töltöttük, Kárpátalján. Itt meglátogattunk Nagyborzsován egy általános iskolát, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Az ott élő gyerekek színvonalas műsorral kedveskedtek nekünk, majd egy közös ismerkedési játékra invitálták gyermekeinket. Kedves vendéglátásukat mi ajándékokkal viszonoztuk, melynek nagyon örültek.
A nap további részében bejártuk a Munkácsi várat, amely Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke és fontos szerepet játszott a magyar történelemben. Hosszú buszút után megérkeztünk az Árpád-vonal parancsnoki bunkeréhez, mely Felsőgereben mellett található. A földalatti túra mindannyiunk számára nagy élmény volt. Jártunk a Vereckei hágón, a Honfoglalás emlékműnél, ahol őseinkre emlékeztünk verssel és énekkel.
Negyedik napunkon elsétáltunk a Borzsa-havasban található Sipot-vízeséshez, mely valóban festői látványt nyújtott. Kirándulásunk utolsó állomásaként Szolyván a Malenkij robot emlékparkot néztük meg és emlékeztünk az áldozatokra.
Fáradtan, de örök emlékkel gazdagodva érkeztünk haza. A program iskolánk 50 tanulójának és 5 pedagógusának feledhetetlen élményben és kikapcsolódásban gazdag együtt töltött időt jelentett. Köszönjük a lehetőséget, örülünk, hogy a kirándulás részesei lehettünk.