Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Határtalanul...


Erdély (2022.)

Május 16-án hétfőn reggel Erdélybe indultunk a hetedik évfolyammal a Határtalanul programmal, melynek keretében 7. és 8. osztályos diákok kapnak lehetőséget a magyarlakta, ám a Trianont követően országhatárainkon kívül rekedt vidékek megismerésére.
Először Nagyváradra érkeztünk, ahol megismertük idegenvezetőnket és megcsodálhattuk a székesegyházat. Majd Mezőtelegden templomot látogattunk, ahonnan a Király-hágóra indultunk, Erdély kapujához. Következő megálló a körösfői templom volt, itt koszorúztunk. Torockón kaptunk szállást a Móricz Piroska Panzióban, ahol finom vacsorával és reggelivel szolgáltak, és úticsomagot biztosítottak a napra. Egy új napra virradva Torockón kezdtük utunkat. Megtekinthettük a jellegzetes házakat, és megismerhettük Torockó történelmi múltját a Népi Iparművészeti Múzeumban. Szétnéztünk a gyönyörű Kolozsvár városában, itt szabadidős tevékenységre is volt lehetőség. Utunk következő állomása a Tordaszentlászlói Tájmúzeum, ahol a kalotaszegi népművészetet mutatták be. Másnap programunk első helyszíne az Aranyosegerbegyi Általános Iskola, ahol a gyerekek és tanárok kedvesen fogadtak bennünket. Egy izgalmas túra vette kezdetét a Tordai-hasadékban. Innen tovább haladtunk Nagyenyedre, ahol az emléktáblánál koszorúztunk. Megpillanthattuk a gyulafehérvári várat, majd láthattuk az őrségváltást. A nap végén Alvinc felé utaztunk, itt szállásoltak el a Bod Péter Alapítványban. A következő reggel kezdetét vette a negyedik, s egyben utolsó nap Erdélyben. Először Vajdahunyadvárában sétáltunk körbe. Ezt követően a Dévai Szent Ferenc Alapítványt látogattuk meg, az itt élő gyerekek számára ajándékokkal készültünk. Innen sétáltunk fel a dévai várba. Az utolsó megálló Aradon volt, a 13 magyar honvédtiszt emlékére felállított műemléknél, ahol szintén elhelyeztünk egy koszorút. Az idegenvezetőnknek megköszöntük a sok segítséget, majd hazafelé indultunk.
Fáradtan, de sok szép élménnyel gazdagodva érkeztünk haza. Remélem, minél többször lesz lehetőségem ellátogatni Erdély csodálatos tájaira újabb nevezetességet és látnivalót megismerni a régi nagy Magyarország múltjáról.

Gyöngy Zsanett 7.b

A kiránduláson készült videó:


A tordaszentlászlói falusi tájházban: