Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Határtalanul...


Határtalanul kirándulás – Négy nap Erdélyben (2023.)

2023. március 28. kora reggelén, iskolánk hetedik osztályos diákjaival és 5 kísérő pedagógussal útnak indultunk autóbusszal, hogy a Határtalanul program keretén belül felfedezzük az erdélyi Görgényi-havasok és a Nagy-Hagymás csodálatos kincseit.

1. nap:
Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek helyszíne, Koltó volt utunk első fő állomása.
Sok más, mindenki által ismert költemény mellett a Szeptember végén is itt született. Helyi idegenvezetés mellett megtekintettük Teleki-kastélyban berendezett múzeumot, valamint a kastély parkjában koszorút helyeztünk el a költő és párja szobránál.
Az esti órákban érkeztünk szálláshelyeinkre Galonyára és Jódtelepre.
2. nap:
Csodálatos hóesésre és meglehetősen hidegre ébredtünk másnap, ott még nyoma sem volt a tavasznak. Reggeli után ellátogattunk a marosvécsi Kemény János Általános Iskolába, ahol megismerkedtünk a helybéli diákokkal, rövid műsorral kedveskedtünk egymásnak, valamint bemutattuk iskoláinkat. A szíves fogadtatás után elsétáltunk a közeli református templomba, melynek lelkésze részletesen bemutatta annak minden részletét. Ezt követően Szászrégenbe, feltehetőleg Szent László idejében alapított szász városkába utaztunk, itt betértünk a város egyik legkülönlegesebb műhelyébe, egy hegedű manufaktúrába – ahol a mester beavatott bennünket a hegedűgyártás rejtelmeibe. Visszatérve Marosvécsre, megtekintettük a Kemény-várkastélyt, ahol a jelenlegi tulajdonos, báró Kemény János unokája, Nagy-Kemény Géza kalauzolt végig bennünket. A kastély parkjában helyezték örök nyugalomra a nagy író, Wass Albert hamvait, ugyanitt láthattuk a Kemény család sírboltját is.
3. nap:
Ragyogó napsütésben érkeztünk a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére, Csíksomlyóra, ahol közösen imádkoztunk a Szűzanya előtt. Megtekintettük a „Barátok feredőjét”, majd elindultunk Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához. A több százméteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezetett az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál csodáltuk meg a tájat. Sok érdekes dolgot, legendát ismertünk meg ezen a napon a honismereti vezetőnknek köszönhetően.
4. nap:
A hazautazás napján Marosvásárhelyen helyi idegenvezetéssel megtekintettük a város néhány nevezetes épületét és ellátogattunk a csodaszép Kultúrpalotába. A hosszú utazás közben megpihentünk a Király-hágónál, majd búcsút intettünk Erdélynek. Sok szép élménnyel tértünk haza az esti órákban.