Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2023-2024 első félév


„Felhőben a magyar kultúra”

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a művészeti munkaközösség kérésére kézzel készített szófelhő plakátokat készítettek diákjaink. A felírások a Hungarikumokat mutatták be. A feladatot 3. osztálytól 8-ig hirdettük meg, amely ismét nagyon sikeres volt. Néhány osztályban kis csapatokat alkotva minden tanuló részt vett a megvalósításban. A tablókat iskolánk aulájában állítottuk ki, hogy egymás munkáját megismerhessék és megcsodálhassák a gyerekek és a pedagógusok. Köszönjük minden résztvevőnek a kreatív, lelkes alkotó munkát!
„A Himnusz születése”

A magyar kultúra napja alkalmából január 25-én délután a Városi Könyvtár és Információs Központ meghívására „A Himnusz születése” címmel könyvtári foglalkozáson vettek részt iskolánk felső tagozatos diákjai.
A tanulók a könyvtár dolgozói által összeállított játékos feladatokon keresztül megismerkedtek a Himnusz szerzőjével, Kölcsey Ferenccel és korával. Csoportmunkában ügyesen megoldották a kvíz, betűrejtvény, mozaik, könyvkereső játékfeladványokat, így játszva sajátítottak el hasznos ismereteket és érdekességeket.
Köszönjük a szeretetteljes fogadtatást, s a lehetőséget, hogy diákjaink számára ilyen élményeket is adhattunk!

RGH„Így írunk mi”

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását, s ennek tiszteletére ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük 1989 óta. Országszerte számos intézményben kulturális, művészeti programokat szerveznek, így iskolánkban is minden évben megemlékezünk e jeles „születésnapról”.
Idén „Így írunk mi” címmel irodalmi találkozóra hívtunk kicsiket és nagyokat, akik már írtak verset, mesét vagy elbeszélést. Természetesen szeretettel fogadtuk azokat is, akik még nem tapasztalták meg az írás, az alkotás örömét, de kíváncsiak voltak társaik munkáira.
Csillogó szemmel, izgatottan érkeztek sorban a diákok kisebb csoportokban, s kezdésre teljesen megtelt az iskolai könyvtárunk író- és költőpalántákkal. A jelenlévők bátorítására két írói vénával megáldott pedagógus is felolvasott írásaiból. Először Vigh Péter tanár úr szívmelengető történeteit, majd Sándor Péter tanár úr szellemes, humoros állatmeséit hallgattuk nagy élvezettel. Ezután következtek sorban a gyerekek kedves, vidám vagy éppen elgondolkodtatóan komoly alkotásai. A felolvasott műveket a hallgatóság mindvégig őszinte átéléssel figyelte, nagy tapssal jutalmazta.
Köszönjük az élményt minden kedves író diákunknak és pedagógusunknak! Nagyszerű volt ez a délután, jövőre is számítunk rátok, s mindazokra, akik kedvet kaptak az íráshoz!

RGH

Szent Imré-s diákok sikerei országos versenyen

Iskolánkban kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a tehetséges diákok minél jobban kibontakoztathassák tudásukat, lehetőséget kapjanak érdeklődési körüknek megfelelően ismereteik bővítésére. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak a tanulmányi versenyek, ezért örömmel nevezünk országos vetélkedőkre.
A HEBE Kft. az első félév során ismét izgalmas projektversenyt hirdetett a felső tagozatosok számára. A sokrétű, interaktív, kreativitást is próbára tevő versenyre iskolánkból két csapat jelentkezett.
Tölgyesi Hanga, Urbán Amira és Varga Zsanett hatodik osztályos tanulók a tavalyi szép sikert tovább javítva országos 5. helyezést értek el a Várak, kastélyok, lovagi élet című projektversenyen. A feladatok megoldása során sok új, érdekes ismeretet szereztek a középkori magyar várak múltjáról, hőseiről, beleképzelhették magukat a középkori lovagok és az apródok életébe.
A 7.-12. évfolyamos korcsoport számára meghirdetett versenyre hetedikeseink közül Árvai Zsigmond Levente és Elek Áron először jelentkezett, és országos negyedik helyezést értek el. A magyar történelmi emlékek mellett egészen a japán várkastélyokig és a szamurájok titokzatos világának megismeréséig terjedt kutatómunkájuk sok izgalmat és érdekességet tartogatott számukra.
Jótékonysági Csokigyűjtés

Kedves Szülők és Gyerekek!

Intézményünk első alkalommal csatlakozott a Mátrix Közhasznú Alapítvány felhívásához. A csoki gyűjtő akcióval: kórházban lévő kisbetegek, valamint a gyermekotthonokban élő gyermekek arcára szerettünk volna egy kis mosolyt csalni, kicsit megszépíteni számukra a karácsonyt. Az akció során több, mint 400 db táblás csoki, nagytáblás és apró csoki, valamint egyéb édesség gyűlt össze! Szent Erzsébet napjától december 8-ig tartott gyűjtésünk. Egyetlen, korábban tervezett akciónk sem volt még ennyire sikeres. December 13-án kerültek átadásra Szegeden az édességek egy jótevőnk által, aki kedves családjával vállalta, a csokival telt dobozok elszállítását. Az elmúlt napokban megérkezett az országos összesítés eredménye. Díjazásban ugyan nem részesültünk, de elismerő oklevéllel köszönték meg támogatásunkat.
Hálásan köszönjük, a nyerteseknek pedig szívből gratulálunk!

A teljes cikk megtekintéséhez kérem, kattintson IDE!Tehettségpont lett a Szent Imre Katolikus Általános Iskola

Iskolánkban mindig is kiemelt jelentőségű volt a jó képességű gyermekek tehetséggondozása. A mai világban különösen fontosnak tartjuk az informatikai ismeretek és az idegen nyelv magas fokú elsajátítását. A gyerekeknek lehetőségük van felső tagozaton mindkét tantárgyat emelt szinten tanulniuk, így a nyolcadik osztály végére informatikából letehetik az Start, vagy akár a Standard ICDL (régebbi nevén ECDL) vizsgát, illetve az alap, vagy a középfokú nyelvvizsga bizonyítványt is megszerezhetik.
Annak érdekében, hogy az informatikai és az idegen nyelvi anyagokat a tanulók még hatékonyabban el tudják sajátítani, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével (MATEHETSZ) kapcsolatba léptünk. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szakmai bizottsága a tehetségpont működési kérelmünket elfogadta, ezáltal intézményünk regisztrált tehetségponttá vált.
Az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatósághoz tartozó intézményekkel együtt dolgozva folytatjuk a tehetséggondozói tevékenységünket, mely által magasabb szintű képzést tudunk nyújtani diákjaink számára.

Vargáné Csőke Mónika


„Christus Mansionem Benedicat”
„Krisztus áldja meg e házat”

Vízkereszt ünnepét követően, az egyházi szokásoknak megfelelően iskolaszentelés volt a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Iskolában.
Az új évet január 8-án, a lelki percek elmélkedéseivel kezdtük majd Ferencz Károly plébános atya megáldotta a vizet. A téli szünet utáni első tanítási napon az iskola termeit végigjárva, az ajtók fölé fölkerült a: 20 + C + M + B + 24, mely utal arra, hogy Krisztus áldását kértük az itt tanulókra, tanítókra és minden itt dolgozóra 2024-ben is.

„Midőn az idők teljessége elérkezett, elküldte Isten az Ő egyszülött Fiát, aki emberré lett, hogy az embereket megváltsa.”

Jézus Krisztus születésének ünnepére iskolánk tanulói pásztorjátékkal készültek, melyet a 6. évfolyamos diákok mutattak be. A betlehemes játékot december 20-án két alkalommal, az alsós diákoknak, valamint óvodásainak, december 21-én felső tagozatosainknak adtak elő. A szereplők lelkesen készülnek még, hogy az éjféli szentmisét megelőzően is megjeleníthessék karácsony örömhírét. Így kívánunk mindenkinek áldott, békés ünnepet! Töltse el minden ember szívét hit, remény és szeretet!
PásztorjátékFenyőfafelajánlás

Intézményünk számára Ferge Zsolt szülő egy gyönyörű fenyőfát ajánlott fel, melyet az alsós épület előtt állítottunk fel. Az utolsó tanítási nap reggelén a rászoruló tanulók között kisorsoltuk a fát, így az 1.c osztály egyik tanulója számára okoz örömet az ünnepek alatt.
Hálásan köszönjük a felajánlást!
Áldott ünnepet kívánunk mindenkinek!
Közös ünnepi vacsora

Intézményünkben a karácsony szent ünnepét megelőző napokban minden dolgozó jelenlétével együtt közös ünnepi vacsorán vettünk részt. Zeneiskolás tanítványaink közül két fiú, Keller Vilmos és Virág Tamás aranyfokozattal minősített zeneszámokkal kápráztattak el bennünket. Köszönjük a zongorakíséretet Feketéné Barta Adrienn-nek!
A köszöntő után Ábrahám Tamás Ügyvezető Úr által felajánlott, bőséges vacsora elfogyasztása következett!
Hálásan köszönjük a zenei közreműködést és a finom vacsorát is!
„Szállást keres a Szent család”

„Szállást keres a Szent család, de senki nincs ki helyet ád…” Ezt a népi éneket adventi időszakban énekelték régen az emberek, néhány helyen még ma is felhangzik, hiszen mondanivalója ugyanúgy aktuális. Készítsük fel szívünket, lelkünket a Szent család befogadására, jócselekedetekkel méltó módon tudjunk válaszolni a Mennyei Atya szeretetére. Iskolánk tanulói az eddigi évekhez hasonlóan az idén is forró teával és apró ajándékkal kedveskedtek az utca embereinek és kívántak nekik áldott ünnepet. Bízunk abban, hogy ez a találkozás ráirányította a figyelmet arra, hogy kiről is szól a karácsony.

Karácsonyi sportszerajándék…..

A tavalyi tanévben kétszer is részt vettünk a „Mozdulj velünk Tiszafüred!” nevű sportfesztiválon! A rendezvényen a gyerekek kipróbálhatták magukat különböző sportágakban. Mindkét alkalommal több mint 100 tanulót delegáltunk a sportcsarnokba, ezért 200.000 Ft értékű Decathlon ajándékutalványt illetve 100.000 Ft értékű Szertár utalványt kaptunk.
Ezekből az összegekből a sporteszköztárunkat újítottuk fel.
Vásárlásra kerültek minigátak, labdák, minikapuk, dartskészletek, tollaskészletek stb.
Ezek a sportszerek egyelőre a karácsonyfa alatt lapulnak, de a téli szünetről visszatérve a gyerekek birtokba vehetik a testnevelés órákon és szakkörökön.

Testnevelési munkaközösségPásztorjáték az Idősek Otthonában

A pásztorjáték az egyik legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokások közé tartozik, hiszen a karácsony a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe: Jézus születésének napja. Ezt a szép karácsonyi népszokást elevenítettük fel a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda diákjaival. Előadásunkkal elsőként Tiszafüred Idősek Otthonába látogattunk el, december 18-án.

A karácsony Krisztussal kezdődik. A Megváltó születésének örömét szerettük volna elvinni a 6. évfolyamos gyerekekkel az idősebbeknek is, akik az előadás után meghitt beszélgetéssel zárták a találkozást. Ezúton is köszönjük a lakók vendégszeretetét, igazán szívet melengető élmény volt mindnyájunknak az együttlét!
“A karácsonyra találkozásként tekintünk, a csodás találkozás, a történelemi találkozás, a sorsdöntő találkozás Isten és az emberiség között. Aki hisz, jól tudja ezt. Örvendjetek!” (VI. Pál pápa).
Ezzel az üzenettel kívánunk mindenkinek áldott, békés ünnepet!Ünnepi hangolódás az utolsó hetekben

2023.12.13-án az 1.c osztály Eger történelmi városának impozáns színházában tekinthette meg a Diótörő című színvonalas táncos darabot, mely egy csodálatos téli álomvilágba repítette a nézőket. Nem csak a látvány, de a hangzásvilág is magával ragadta a legkisebbeket, amikor felcsendültek a sokak számára ismerős dallamok.
Az utolsó előtti napon pedig nyújtófát ragadtunk és saját kezűleg készítettük el az osztály ünnepi süteményeit. Már reggeltől nagy volt a sürgés-forgás az 1.c termében, melyet hamarosan a mézeskalács mennyei illata járt át. Minden apró kéz serényen dolgozott, nyújtott, szaggatott és díszített, melynek hamar meglett a gyümölcse, melyet jóízűen kóstoltunk és kínáltunk az iskola területén. Mindenki örömmel fogadta az apró sütiket, így megtapasztaltuk, hogy karácsony közeledtével nem csak kapni, de adni is szívet melengető érzés.
Floorball bajnokságot rendeztünk

Az elmúlt hetekben két korcsoportban, 5-6. osztályosok valamint 7-8. osztályosok között rendeztük meg a floorball bajnokságot, amely új sportág kitalálásában hinnénk, vagy sem, magyar ember is résztvett, Czitrom András személyében.
A magyar földön 1989-ben palánklabda néven, a jégkoronghoz hasonló sportág több fontos szabályban is eltér elődjétől. Ezt teremben is lehet játszani, a kapusnak nincs ütője és nem túl agresszív sportággá vált.
Iskolánkban évek óta nagy hagyománya van, hogy a felsős osztályok egy-egy csapattal neveznek be a versenybe, időnként akár több csapattal is, hiszen a lányok körében is kedvelt játék lett a „teremjégkorong”.

Az izgalmas meccseket követően az 5-6. osztályosok versenyében a következő eredmények születtek:
1.helyezett: 6.a osztály
2.helyezett: 5 b (1)
3.helyezett: 5 a
4.helyezett: 5 b (2)

A 7-8. osztályosok versenye is tartogatott meglepetéseket, az eredmények az alábbiak lettek:
1. helyezett: 7.a osztály
2. helyezett: 8.b osztály
3. helyezett: 8.a osztály
4. helyezett: 7.b osztály

Köszönet érte a Testnevelés Munkaközösség tagjainak!Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is meghirdette a háromfordulós (iskolai, területi, országos) Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. Iskolánkból 31 tanuló jelentkezett, hogy összemérhesse matematikai tudását, mely elsősorban a logikus gondolkodást méri.
A verseny 1. fordulóját 2023. november 20-án írták meg a tanulók iskolánkban. A második fordulóba 16 tanuló jutott tovább, melynek időpontja 2024. február 16-án lesz.
Gratulálunk a továbbjutott versenyzőknek és a felkészítő pedagógusoknak.
2. évfolyam: Ábrahám Emma Sára, Bereczki Bella, Farkas Zselyke, Gergely Dalma,
Pecsenye-Mohácsi Olívia, Tamás Helmond Edvárd Felkészítő pedagógus: Vincze Zsoltné
3. évfolyam: Balla Levente, Molnár Rebeka, Vágner Richárd, Varga Olivér
Felkészítő pedagógusok: Keresztyénné Nagy Mariann, Törökné Zemniczki Szilvia
4. évfolyam: Keller Vilmos, Veres Tamás Felkészítő pedagógusok: Szabó Katalin, Dr Berczi Gáborné
5. évfolyam: Fodor Ferenc Felkészítő pedagógus: Törökné Zemniczki Szilvia
6. évfolyam: Nagy Szabolcs, Zrínyi Soma Felkészítő pedagógus: Somogyiné Tóth Judit
8. évfolyam: Fodor Alma Felkészítő pedagógus: Gáspárné Tokaji Edit
Keresztelő, az öröm vasárnapján

Advent 3. vasárnapja különleges ünnep volt a tiszafüredi hívek életében. December 17-én, az öröm vasárnapján hét gyermek, és két felnőtt részesült a keresztség szentségében.
Prédikációjában Ferencz Károly atya kiemelte, hogy életünk ezen időszakában jelen van a Keresztelő Szent János által meghirdetett bűnbánatból fakadó megtérés, megkeresztelés, a mai ünnep azonban a Krisztus által hozott szentségi keresztséget is hordozza. A szentségek vétele által olyan kegyelmekben részesülünk, melyek örök életre szóló boldogság, az Istenben való élet forrásai. Ezek által megérezhetjük, hogyan tisztíthatjuk szívünket, és tehetjük ragyogóbbá életünket Istennel való találkozásunkra készülve.
Életükre a Jó Isten gazdag áldását kérjük!
”A karácsony Krisztussal kezdődik”

December 15-én, pénteken került sor iskolánk karácsonyi lelki napjára, az ünnepre való felkészülés jegyében.
Reggel a gyerekek szentmisén vettek részt, ahol adventi utunkat vettük számba. Honnan indultunk és hová érkezünk Szent Karácsony estére?
A nap folyamán az osztályfőnökök vezetésével osztályonként előadáson vettek részt a gyermekek. Figyelmünket arra irányítottuk, hogy megfogalmazzuk, mit is jelent számukra az ünnep. Napjaink sodró világából próbáltunk elindulni és megtalálni Isten ajándékát, melyet nekünk adott, hiszen: ”A karácsony Krisztussal kezdődik”. Jézus emberré lett értünk, hogy a megváltásunkat elhozza, s azóta is „Nap nap után közénk jön alázatos külsőben”, ahogyan azt Assisi Szent Ferenc is meglátta.
A napindító gondolatokat követően az Eucharist Zenekar fantaszikus hangulatú koncerttel vezetett bennünket a nap gondolataiban tovább. Alsósaink lelkesen csatlakoztak az énekekhez, és mint megannyi angyal, daluktól zengett iskolánk nagy tornaterme, melyek a délután folyamán is felcsendültek újra és újra.
A felsős diákok kicsit komolyabb, vezetett koncerten vehettek részt, mely nem nélkülözte a közvetlen, de mély üzenetekkel telt dicsőítést és jó hangulatot.
A kisebbek, osztályaikban kézműves tevékenységgel folytatták a délutánt.
Hála a nap megvalósulásán fáradozóknak, és az Eucharist Zenekar tagjainak a csodálatos koncertért.
Kívánjuk, hogy minden ember szívét a Megváltó érkezésének öröme töltse el karácsony ünnepén!Karácsonyi rajzpályázat

Ebben a tanévben az adventi rajzpályázatunkat a „Krisztus a jövőnk” mottó ihlette. Az alkotó munkában résztvevő gyerekek különböző oldalról közelítettek a témához, ami közös volt az alkotásokban: a Krisztusba vetett hit, a szeretet és a barátság kifejeződése.
Pályázatunk szépen kapcsolódott az adventi készülődéshez, a lelki napunk program sorozatához.

Díjazottjaink:

Az díjazottak megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!

A díjazott pályamunkákat a felsős aulában állítottuk ki.
Szeretettel gratulálunk minden diáknak és a felkészítő pedagógusoknak! További örömteli alkotó munkát és szép sikereket kívánunk!

Művészeti munkaközösségKedves Szülők, Gyerekek!

Idén újabb, jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozott iskolánk. A csoki gyűjtő akcióval: kórházban lévő kisbetegek, valamint a gyermekotthonokban élő gyermekek arcára szerettünk volna egy kis mosolyt csalni, kicsit megszépíteni számukra a karácsonyt.
Szent Erzsébet napjától december 8-ig tartott gyűjtésünk, hogy még időben célba érkezzenek az édességek, a szegedi központba. Egyetlen korábbi gyűjtőakciónk sem volt ennyire sikeres, mint a SZERETETCSOKI!
December 13-án kerültek átadásra Szegeden az édességek egy jótevőnk által, aki kedves családjával vállalta, a csokival telt dobozok elszállítását.
Hálás köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik támogatták az akciót, amelynek során több, mint 400 db táblás csoki, nagytáblás és apró csoki, valamint egyéb édesség gyűlt össze!!!
A Mátrix Közhasznú Alapítvány mesedoktorai és önkéntes segítői éppen ezekben a napokban adják át a Szeretetcsokikat! Egy kis szerencsével pedig, még értékes díjazásban is részesülhet iskolánk közössége!
Intézményünkben hagyomány, hogy a karácsonyi időszakban tartós élelmiszercsomagokkal ajándékozzuk meg az iskolánkba járó, de nehezebb sorsú családokat, illetve a nagycsaládosokat. A Római Katolikus Egyház támogatásával 25 db csomagot tudtunk átnyújtani számukra. Mindannyian hálatelt szívvel és nagy-nagy örömmel vették át az adományokat. Köszönjük a támogatást!

Mindannyian megtapasztalhattuk, hogy Adni örömteli dolog! Nálunk Mindenki Nyer, mert Együtt segítettünk!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Földesiné Kiss Tünde
iskolai KaritaszPeti Kicsi SportAttasé címet kapott

A Magyarság KicsiNagykövete verseny egy országos szintű program, amelynek célja a magyar történelem, irodalom és műveltség megismertetése a diákokkal. Ebben a versenyben indult el iskolánk 5.b osztályos tanulója, Ruzsányi Péter.
A kihívás célja, segíteni a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményre és elismerésre tegyenek szert, motiváltabbak legyenek a tanulásban, és büszkék legyenek magukra és származásukra. A kreatív feladatok megoldása mellett a résztvevők felfedezhették, jobban megismerhették lakóhelyüket. Először saját megyéjükben versenyeztek, majd minden vármegye öt legjobbja az országos döntőbe jutva indult a Magyarság KicsiNagykövete címért, valamint a magyarság agrár-, kultúr-, sport- és zöldattaséja címekért.
Közel négyszáz 10-12 év között (4-6 évfolyamos) diák regisztrált idén a Magyarság KicsiNagykövete Program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei versenyére. A döntőbe került 30 legjobb diákot, köztük Petit is, várták a Vármegyeháza dísztermébe, november 27-én, az eredményhirdetésre, ahol Hubai Imre, a rendezvény vármegyei fővédnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke és az országos program fő támogatója, adta át a különdíjakat, részvételi okleveleket és a KicsiAttasé, illetve a KicsiNagykövet kinevezéseket. Peti Kicsi SportAttasé címet kapott, illetve meghívást is az országos fordulóba.
November 30-án, a Nemzeti Múzeumban zajlott az országos verseny, mely ünnepélyes zárórendezvénye volt az egész programnak. Peti nagyon jól érezte magát ebben a versenyben, sok új élménnyel, tapasztalattal lett gazdagabb.
Tavasz óta sokat dolgozott a kapott feladatokon, melyekben családja is segítette, köszönet nekik is azért, hogy Peti iskolánk hírét vihette egészen az országos versenyig. Gratulálunk!Sorverseny 1. - 2.o. 2023.11.30.

A november vége megfelelő időpontnak minősült, hogy az 1. és a 2. osztályosok is összemérhessék erejüket egy játékos verseny formájában.
Nyolc fős csapatok állhattak oda a képzeletbeli rajtvonalakhoz a tornateremben kialakított akadálypályánál. Fülöp Fanni testnevelő által kitalált ügyességi feladatokat kellett megoldani a csapatot alkotó gyerekeknek, természetesen betartva a csapatverseny nem is annyira könnyű szabályait is.
Általánosságban a „nagyobbak„ - a másodikosok uralták a hol könnyebb ( de gyorsabb ), hol nehezebb ( de nagy ügyességet kívánó ) versenyhelyzeteket.
A kisebbek sem törtek le, ha egy-egy játékos mozgás nem úgy sikerült, amivel győzelemre tudták volna juttatni az osztályuk válogatottját, szorgalmasan gyürkőztek neki újra és újra, míg végül Ők is célba értek.
A játékos foglalkozás végén kipirult arccal, izzadt mosollyal azt hangoztatták: - Tavasszal már jobbak leszünk! -
Köszönjük a gyerekek sportszerű versenyzését és Fanni néninek a feladatok izgalmas összeállítását, a sportesemény balesetmentes levezénylését!

Tiszafüred, 2023.12.01.

Sándor Péter testnevelő


Túra a tudomány világába

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola természetjáró szakkörös kisdiákjai ma a terep helyett a tudomány világába "túráztak". Debrecenben jártunk, ahol az Agora Tudományos Élményközpont számtalan lehetőséget kínál a játékos tanulásra. Planetárium bemutató, fagyos kísérletek és az interaktív tér "mindent is kipróbálhatunk" eszközei segítettek közelebb hozni a tudomány rejtelmes világát diákjainknak.
Tartalmas, élményekkel teli napunk volt.
Köszönjük a szülői segítséget a népes csapatunkhoz!
Idén is járt nálunk a Mikulás

Városi Advent

„Az ajtó előtt állok és zörgetek.
A szívetekben ma szállást keresek.”

Tiszafüreden főterén meggyulladt az adventi koszorú második gyertyájának a lángja.
A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda 7.b osztályos tanulói ünnepi műsorral készültek erre az alkalomra. A szállást kereső Szent Család befogadására készítették szíveiket és erre hívták a jelen lévőket is.
Felkészítő tanáraik: Árvai Erika, Földesiné Kiss Tünde és Richterné Gál Ibolya Hedvig.
Az advent második gyertyáját Mester Marianna önkormányzati képviselőasszony, Urbánné Tóth Rita intézményvezető és Tamásné Papp Mária tagintézmény-vezető - Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda, valamint
Csabai Mária igazgató - Karcagi SZC Hámori András Technikum és Szakképző Iskola gyújtották meg.

Áldott készülődést kívánunk mindenkinek az adventi időszakban!Látogatás Szolnokon Mikulás napja alkalmából

2023. december 5-én az 1.c osztály rendhagyó módon ünnepelte a közelgő Szent Miklós püspök liturgikus emléknapját. A hit védelmezője, a szegények gyámolítója évszázadok óta a legjobban várt szent a gyermekek körében, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével érkezik közénk.
Ebből az alkalomból az 1.c osztály tanulói Szolnokra látogattak, ahol a helyi könyvtárba is betértünk, és a sok-sok játék és mese mellett rengeteg érdekes információval is gazdagabbak lettünk az adventi ünnepkörrel kapcsolatban. Manóvadászaton vettünk részt, ahol érdekes fejtörőket oldottunk meg, hallgattunk téli mesét, számtalan új könyvet ismertünk meg. Megcsodáltuk a város karácsonyi vásárát, mely ünnepi fényárban úszott, végül felszálltunk a Mikulás vonatjára is, mellyel körbeutaztuk a város egy részét. A gyerekek végig hangos énekszóval köszöntötték és örvendeztették meg a járókelőket, akik szeretettel integettek kicsiny osztályunknak. Visszaérve még a Mikulás birodalmát is birtokba vehettük néhány fotó erejéig.
Felejthetetlen élményekkel gazdagodva, szívünkkel-lelkünkkel az ünnepekre hangolódva térhettünk haza.

Jakab Judit
Vargáné Csőke Mónika

Meseországban járt a 2. évfolyam…

Az egyházi év első időszaka az advent, a keresztény egyház karácsonyi ünnepkörének a kezdetét jelöli. Advent időszakában várakozunk, és készülünk a karácsonyi ünnepre, emlékezve Jézus Krisztus eljövetelére a világba. Az adventi időszak közepére esik Szent Miklós napja, a gyerekek izgalommal és boldogan várják a Mikulást, hiszen ez a nap az ajándékozás és a jótevő alakhoz kapcsolódó hagyományokra összpontosít. Sok helyen a Mikulás érkezését különböző rendezvényekkel és ünnepségekkel ünneplik.
December 04-én hegyek között kanyargó Mikulásvonat röpített bennünket a lillafüredi Meseországba. Vidám hangulatról a krampuszok gondoskodtak. A végállomásnál kellemes köszöntő zene és Meseország lakói várta kis csapatunkat. Mikulás kapun keresztül bejutottunk a Mikulás házába. A kedves, öreg senkiről nem feledkezett el, csomagokkal várt bennünket. Egy-egy vidám történeten keresztül a Trollok, Toy Story, Reszkessetek betörő szereplői szórakoztatták kedves kis vendégeiket.
A hideg ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Meseországot elhagyva egy kapun csengőt húztunk meg és kívántunk valamit. Gazdag élménnyel tértünk haza. Ezek a hagyományok szórakoztató és örömteli módon hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz, és erősítik a családi és közösségi kötelékeket az ünnepi időszakban.

Tiszafüred, 2023-12-04

Vincze Zsoltné, Szerencsés - Balázs Erika, Nagy Beáta, Rózsa Andrea Krisztina - tanító nénik„Krisztus a jövőnk”
Hittanverseny Miskolcon

A miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda november 29-én rendezte meg az Egyházmegyei Hittanversenyt. A verseny témája az Egri Főegyházmegye által meghirdetett jelmondatához kapcsolódott: „Krisztus a jövőnk”. Az idén 14 iskolából érkeztek 3 fős csapatok az iskolába.
Igazgatónő köszöntő szavai, az énekkarosok lelkes éneke után megkezdődött a jó hangulatú csapatverseny. A tanulók 14 állomáson izgalmas feladatokban mutatták meg mennyire felkészültek. Készültek énekkel, és Krisztus életének, csodáinak, tanításának ismeret anyagával. Nagyon jól szervezett versenyen, sokszínű feladatokkal telt a délután.
Iskolánk csapata bizonyította, hogy van eredménye a tanulásnak és a mindennapi életben megélt vallásos életnek.
Munkájuk eredményeként az 5. helyen sikerült zárni a versenyt.

A hatodik osztályosokból álló csapat tagjai:
Tölgyesi Hanga,
Urbán Amira,
Varga Zsanett

Felkészítő tanárunk: Árvai ErikaHulladékgazdálkodási szemléletformálás, Kuka Breki programunk

2023. november 4-én vettem részt Karcagon a pályázat mentorképzésén, ahol elméleti és gyakorlati oktatásban részesültem. Feladatul kaptuk, hogy november 30-ig intézményünkben aktív részvétellel különböző hulladékkezelési témakörökben feladatokat oldjunk meg a tanulói és a szülői közösséggel egyaránt.
Sokszínű feladatokat oldottunk meg a diáksággal a szemléletük formálása érdekében, néhány esetben a szülőket is bevontuk. Köszönjük szépen az aktivitásukat!

Ezek a következők voltak:
    • SZMK tagoknak értekezlet keretén belül bemutattuk a program honlapját és online kvízt töltöttünk          ki.
     • Rajzversenyre készültünk alsó tagozaton és felső tagozaton.
     • Irodalmi pályamunkákkal neveztünk a versenyre felső tagozaton.
     • Kuka Breki színezőt színeztek a legkisebbek.
     • Kvízeket töltöttünk ki 3-8.évfolyamon.
     • Osztályonként 10-10 szülővel szintén kvíz feladatokat oldattunk meg.
    • Szelektív kukát jelenítettünk meg óriás papíron az alsó tagozatban és tanulóink filccel rajzolva illetve         ragasztással „szelektálták” a hulladékot.
     • Kiállítást készítettünk a rajz-és az irodalmi verseny alkotásaiból.
     • Szelfiket készítettünk Kuka Brekivel.
     • Osztályonként bemutattuk a gyerekeknek a www.kukabreki.hu honlapot.
  • Osztályonként beszélgettünk a tanulókkal a felelős hulladékkezelésről, videókat néztünk ebben a               témában.

Versenyeredményeink:
IRODALMI PÁLYÁZAT:
     - Varga Zsanett 6.b, II. helyezés
     - Bráda Zita 8.b, különdíj
RAJZVERSENY:
     - Szatmári Lili 7.b, III. helyezés
     - Hernyák Nikolett 6.a, kiemelt különdíj
     - Edvi LIlien 7.a, különdíj

Szívből gratulálunk tanítványainknak! A nyereményeket a program tiszafüredi zárórendezvényén vehettük át. Köszönjük szépen!

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”
/David Brower környezetvédelmi aktivista/

Keresztyénné Nagy Mariann

Szent Imre bál - 2023

Iskolánk 2012 óta rendezi a Szent Imre bált az intézmény névadójának hónapjában. Sikeres és közkedvelt bálunk idén is sok résztvevőt vonzott. A nálunk tanuló diákok versenyeztetését támogató alapítványunkra most is sikerült szép összeget befizetni. 2019 óta a bálon adom át az intézmény által alapított Szent Imre díjat, melyet idén a már 20 éve itt dolgozó kedves munkatársunk, Mucza Erzsébet vehette át. Szeretettel gratulálok!
Köszönöm az 5. évfolyamos diákok kedves, táncos műsorát, a volt diákjainknak, Balogh Ferencnek és Ladányi Nagy Regőnek, akik zeneművészeti szakközépiskolai tanulóként mutatták meg tehetségüket. A 8. évfolyam tanulóinak a megható nyitótánc bemutatását, az idén elballagott két volt tanítványunknak, az est levezetésében a közreműködést, valamint a kollégák segítségét!
Hálásan köszönöm a szülők támogatását és az alapítványi számlaszámra utalt összegeket, támogató jegyek vásárlását. A városban működő vállalkozók nagylelkű tombolafelajánlásait külön köszönöm! A bál sikere a közösség összefogásának eredménye.
Istennek legyen hála!A 7. évfolyamos tanítványaink laptophoz jutottak

Az RRF-1.2.1-2021-00001 pályázat jóvoltából, laptop eszközigénylésen keresztül regisztrálhattak a hetedikes diákjaink szülei. A pályázat célja a tanulók digitális kompetenciájának a fejlesztése, valamint cél, hogy egy esteleges digitális munkarend esetén minden diák elérje a megfelelő eszközzel az adott oktatási felületet. Nagy létszámban igényeltek és kaptak laptopot a tanulók. A meg nem igényelt gépeket az intézmény oktatási célra kérhette, mely eszközök a tantermekben kerülnek elhelyezésre.
Kívánjuk, hogy minden tanulónk a maga hasznára tudja fordítani ezt a lehetőséget!
Tavasszal tovább bővül a laptop igénylési alkalom, 2023. november 30-ig regisztrálhatnak az 5.-es és a 6.-os diákok szülei a Kréta felületen.
Köszönjük szépen!
Szent Cecília tiszteletére

Iskolánk három tanulója: Keller Blanka, Szitai Kíra és Török Fanni, 2023. 11. 22-én Sátoraljaújhelyre utazott egyházmegyei énekversenyre.
Cecília ókeresztény szent, a szolgálatban hűséges, a szenvedésben diadalmas volt. A középkor végétől a tizennégy segítő szent egyike, az egyházi zene patrónája.
A diákok négy korcsoportban mérettették meg magukat. Egy kötelező egyházi énekkel és egy szabadon választott népdallal készültek fel, zenei kíséret nélkül.
A versenyt az Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola és Óvoda rendezte meg.
A hetedikes lányok biztos szövegtudásukkal, szép kiejtésükkel és tiszta éneklésükkel elnyerték a három tagú zsűri figyelmét. Török Fanni tanulónk kiemelkedő teljesítményéért és csodálatos előadásáért Különdíjban részesült! Mindhármukra nagyon büszkék vagyunk!
Köszönjük a szervezők munkáját az utaztatásban pedig a kísérő szülők segítségét!

Földesiné Kiss Tünde


CEGLÉDI ANYA – NYELV – CSAVAR
ORSZÁGOS VERSENY

A ceglédi Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óv oda 14. alkalommal hirdetett országos anyanyelvi versenyt a katolikus iskolák 5-8. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban.
A verseny első fordulójában online formában (redmenta) küldték ki a feladatokat, s a legjobban teljesítő hét-hét csapat a ceglédi döntőn mérhette össze tudását és gyorsaságát. A feladatok változatosak voltak: akadtak helyesírási és nyelvhelyességi kérdések, anyanyelvi játékok, közmondásokkal és szólásokkal kapcsolatos feladványok, de még földrajzi ismeretek is bekerültek a sorba. A döntőn mindezt kiegészítették a szervezők szituációs gyakorlatokkal, melyekben megmutathatták a résztvevők, milyen talpraesettek, kreatívak egy-egy váratlan vagy szokatlan helyzetben.
Iskolánk az elődöntőn olyan eredményesen szerepelt, hogy csapatunk bejutott a döntőbe, ahol igazán izgalmas játék után a 7-8.-osok korcsoportjában negyedik helyezettként végzett.
A csapat tagjai: Boros Bettina, Ferge Lilla, Keller Blanka, Kovács Krisztián (7.b)
Felkészítő pedagógus: Richterné Gál Ibolya Hedvig
Szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek!
Természetjáró 1.a osztály

Élményekben gazdag napot töltöttünk Tiszaigaron! A képek mindent elmondanak! Az első két tanítási óra olvasással, mesehallgatással, ráhangolódással telt el a természetről szóló témakörben. Vidáman, csicsergősen, tele kíváncsisággal indultunk Tiszaigarra.
Lovasbemutató volt az első programunk, megtudtuk a lovak nevét, korát, mivel táplálkoznak, megsimogathattuk őket, megnéztük a nyergeket, megszólaltattuk a nyakukba akasztott csengőt. Két nagy élményben volt része minden gyermeknek tenyerükből etethették meg az általuk kedvelt lovat majd minden bátor gyermeknek lehetősége volt felülni a ló hátára és egy kört tenni rajta. Az eső elől az eresz alatt húzódtunk meg néhány cica társaságában. Egy fa alatt gombára lettünk figyelmesek és vezetőnk ismertetőt tartott az ehető és a mérges gombákról. A friss levegőtől megéhezve fogyasztottuk el a kapott friss pogácsákat, csokoládét, meleg teát és falatoztunk a hozott elemózsiából. Ebéd után a természetvédelmi terület növény és állatvilágáról láthattunk, hallhattunk több érdekességet majd kis csoportokban többféle módon, oktató játékokkal mélyíthettük el a hallottakat. A kis lilik, a madarak, a madártollak, a halak mind-mind lenyűgözték a gyerekeket. Örömmel tapasztaltuk, hogy vannak már ismereteik és nagyon érdeklődők. Kézműves foglalkozás, agyagozás következett, amivel már a közelgő télre hangolódtunk, egy hóembert mintáztunk meg. Kiégetés után majd az iskolában fogjuk kifesteni. Uzsonna után útra keltünk az arborétumba. A fák már őszi ruhájukban pompáznak, a szépen karbantartott sétányok, pihenőhelyek, szemet gyönyörködtetnek. Több száz fa, cserje, rózsa szemet gyönyörködtető látványt nyújt, ahogy az ősz százféle színeiben pompáznak. Van itt egy hatalmas tölgy mely a helybéli emberek vendégszeretetét is jelképezheti. Ezt a fát majd vissza kell jöjjünk átölelni, de előtte meg kell ismernünk a fa történetét! Amit tudunk, hogy a Mátyás király-fa a Tiszaigari Arborétum melletti területen található, de betekintést nem mindenki nyerhet oda. A fa kerítéssel van körbe kerítve és a kapu kulcsát az arborétum vezetője őrzi. Mesebeli 7 próbát nem kell kiállnia annak, aki látni szeretné, aki jó ember és szereti a természetet, talán az bebocsájtást nyerhet! Mátyás királyról sok mesét hallottak már a gyerekek, de a tiszaigari Mátyás fáról szóló meséket a következő napokban ismerhetik meg!
Azt gondoljuk, hogy senki nem vonhatja kétségbe milyen sokat tanultak ezen a napon a gyermekek! Hálás szívvel köszönjük a programok szervezését, az élményeket, a kedves vendéglátást Szilágyi Lászlónak, Szandika édesapjának! A megvendégelést Vályi Nagy Istvánnak és Melindának, Balázska szüleinek!

Erika néni & Lilla néni
Pacsek Lajosné, Farkasné Bártfai Lilla tanító nénikIdén segíts Te is egy csokival!

Szeretetcsoki 2023!
Kedves gyerekek!
A Mátrix Közhasznú Alapítvány idén is elindítja csoki gyűjtő akcióját a kórházban lévő beteg gyermekek, valamint a gyermekotthonokban élő gyermekek számára, hogy karácsonykor egy kis mosolyt csaljunk az arcukra.
Kérünk benneteket, ha egy tábla csokival hozzá tudtok járulni, akkor juttassátok el azt, az osztályfőnökhöz! Lehet cukor-és gluténmentes is!
A Mátrix Közhasznú Alapítvány mesedoktorai és önkéntes segítői adják át az összegyűjtött édességeket a kis betegeknek.
Értékes díjazás!
A legtöbb csokoládét összegyűjtő intézmény, 2024. év január
közepén 250.000. Ft díjazásban részesül, a második
legtöbb csokoládét összegyűjtő 150.000. Ft
díjazásban, a harmadik legtöbb csokoládét összegyűjtő
100.000. Ft díjazásban részesül.
A csokigyűjtés időtartama 2023. november 15 - 2023. december 13.
Fontos, hogy a beküldött csokik a támogatottak egészsége érdekében, legalább 3 hónapos szavatossággal kell rendelkezzenek, bontatlan csomagolásban!!!
Hálásan köszönjük, hogy csatlakoztok a gyűjtéshez!

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki támogatja akciónkat!

Mindenki nyer!               Adni örömteli dolog!               Segítsünk Együtt!

iskolai KaritaszKápolnaszentelés ünnepe

November 14-én, hálaadó szívvel vettünk részt iskolánk ünnepi szentmiséjén. Kápolnánk felszentelésének ünnepe kiemelt jelentőséggel bír intézményünk életében, hiszen ez az a nap, hogy az Úr Jézus beköltözött hozzánk, s azóta is erősít jelenlétével.
A tanítás kezdetén minden osztály képviseletéből érkeztek gyermekek a szentmisére. Az iskola kápolnája a fatimai gyermekek, Szent Ferenc és Szent Jácinta tiszteletére lett felszentelve. Czókoly Sándor káplán atya homíliájában kiemelte, hogy ez egy születésnap mindannyiunk életében, s keresztségünktől fogva, mi is kis kápolnái vagyunk a Szentléleknek. Rámutatott annak a fontosságára, hogy iskolán szíve dobog ebben a kápolnában, Krisztus itt van valóságosan közöttünk. Tanulóink figyelmes szívvel kapcsolódtak be a liturgikus ünneplésbe, melyben megérezhettük, milyen fontos, hogy szeretve vagyunk!
A befejező áldást követően a szeretet fontos üzenetével indultunk napi teendőink után.

Árvai Erika
hittan munkaközösség vezető
Tantermi fejlesztések

Az idei évben a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda Fenntartója az Egri Főegyházmegye, Dr. Ternyák Csaba egri érsek támogatásával számos beruházással gazdagodott.
2 db okos Tv és 30 db laptop került beszerzésre, melyek a tantermek technikai ellátását segíti. A kis tornaterem sportpadlós borítást kapott, mely kulturált környezetet biztosít a tanulóink tornaórai tevékenységéhez.


Energetikai pályázat iskolánkban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által támogatott KEHOP-5.2.13-19-2019-00031 azonosítószámú energetikai project megvalósításának végéhez közeledve, intézményünk régi épületrészeinek nyílászáróit lecserélték, a tetőn napelemrendszer került kiépítésre.
Az idén ősszel megvalósuló zökkenőmentes kivitelezés nem zavarta az intézményben megvalósuló pedagógiai munkát.
Köszönjük a Fenntartó, Dr. Ternyák Csaba érsek atyának a megújulás lehetőségét!
Istennek legyen hála!Kis lilik program a „szentimrében”

A Hortobágyi Nemzeti Park uniós pályázati keretből egy nagyszerű oktató-nevelő programmal érkezett iskolánkba 2023. november 13-án, hétfőn délelőtt.
Csodálatos szemléltetőeszközökkel tarkított előadást hallgattak meg a 3.a, 4.a, 7. és a 8. évfolyamos diákjaink. Bemutatták a kis lilik madarat, testfelépítését, élőhelyét, vándorlását, szaporodását, táplálkozását.
Megtudtuk, hogy a vándorlási útvonala Észak-Európából indul, hazánk félúton van a célig, amely Görögország területén fekszik. Így nálunk pihenőt tesznek a fárasztó útvonal során. Csupán kb. 80 példány él ezen a vándorlási útvonalon, ezért nagyon vigyáznunk kell rájuk!
Képekkel, videókkal, makettekkel szemléltették a beszámolójukat, tanulóink figyelmét végig lekötötte az érdekes előadás.
Ezt követően az alsó tagozatos tanulóink 3 helyszínen ötletes interaktív játékokon keresztül mélyíthették el friss ismereteiket a kis lilik madárról.
Tavasszal az 1.,2., 5.,6. évfolyam tanulói is betekintést nyerhetnek a program tartalmába, amit nagy szeretettel várnak.
Köszönjük szépen a HNP Igazgatóságának és dolgozóinak ezt az ötletes, színes, tartalmas felvilágosító munkát, hiszen iskolánk kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a teremtésvédelemre, a környezettudatos nevelésre.
Az alábbi linkre kattintva több információhoz juthatnak a témával kapcsolatban a HNP oldalán:

http://kislilik.hnp.hu/Pdf/04_InformationBoard_hu.pdf
Szép eredmények a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti fordulóján

„Az összedolgozás képessége
az egyik legnagyobb érték az életben.”


Iskolánkban kedvelt versenyek egyike a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, melyre idén 15 csapat jelentkezett. A tanulók lelkesen készültek a megmérettetésre, mégis nagy izgalommal fogtak hozzá a versenyfeladatok megoldásához. Minden csapat jól teljesített, a megyében évfolyamonkénti első tíz helyezett között három csapatunk szerepel.

3. osztály
9. helyezés: Királyok: Varga Olivér, Tölgyesi Csongor, Katona Milán, Szabó Milán - felkészítő pedagógus: Duróné Vágási Mária

7. osztály
9. helyezés: Csimoták – Boros Bettina, Ferge Lilla, Keller Blanka, Kovács Krisztián
- felkészítő pedagógus: Richterné Gál Ibolya Hedvig

8. osztály:
6. helyezés: Szoky csapat - Csőke Kitti, Csőke Linda, Dusza Viktória Blanka, Garabecz-Berta Hunor - felkészítő pedagógus: Vargáné Perjési Edit Hedvig

Köszönjük a felkészítők áldozatos munkáját, kívánjuk, hogy jó egészségben éljenek meg diákjaikkal még sok hasonlóan szép eredményt!
Nagyon örülünk a szép sikereknek, melyek öregbítik iskolánk jó hírnevét! Büszkék vagyunk minden versenyző diákunkra!„Mindenki nyer, ha mersz!”

Hagyományos nyílt munkaközösségi foglalkozásunkat tartottuk november 8-án délután az iskolai könyvtárban, melynek meghívott előadója, vendége Richter Csabi volt.
Csabi több szálon is kötődik iskolánkhoz, így különös figyelemmel kísérjük szakmai tevékenységét. Formabontó digitális módszertani ötletekről szóló könyvének megjelenése kapcsán kértük, ossza meg velünk gondolatait a digitális kultúra magyarórákon történő alkalmazási lehetőségeiről, az általa leírt jógyakorlatokról. Beszélgetésünk során szó esett a magyar irodalom tantárgy jelenkori helyzetéről, a digitális átalakulás szükségességéről, valamint a megváltozott tanár-diák viszonyról is.
Ismét egy tartalmas beszélgetéssel jó hangulatban telt délutánt tölthettünk együtt. Köszönjük a megjelent kollégáknak és Csabinak, hogy erre sor kerülhetett.
Angol nyelvi verseny a Dobóban

Az Egri Dobó István Gimnázium 3 fordulós angol nyelvi versenyt hirdetett a nyolcadikos diákok számára, amely két írásbeli, és egy szóbeli fordulóból állt. Iskolánkból négy 8.b osztályos tanuló vett részt ezen a vetélkedőn: Bráda Zita, Krausz Ádám, Tari Edit és Tóth Bendegúz. Mindannyian bekerültek a szóbeli döntőbe, amelyre 2023. november 7-én került sor. A verseny szóbeli fordulója során a versenyzők először hallott szövegértési feladatokat oldottak meg, majd az iskola nyelvtanáraival folytatott kötetlen, angol nyelvű beszélgetésen vettek részt. Mindannyian szépen és kitartóan teljesítettek, legeredményesebben Krausz Ádám szerepelt, III. helyezést ért el. Szeretettel gratulálunk, további sok sikert kívánunk!

Langné Kiss Piroska
felkészítő pedagógus„Szent Imrés Ifjak”

2023. november 8-án került sor iskolánk első évfolyamos kisdiákjainak avatására. Szent Imre ünnepére nagy izgalommal készült a három elsős osztály.
Reggel az alsós épületben gyülekeztek a kis „Szent Imrés” fiúk, lányok, hogy nyolcadikos avató testvéreikkel a Károly atya által megáldott nyakkendőkkel és sálakkal elinduljanak a templomba. Az ünnepélyes szentmise keretében Károly atya köszöntötte a jelenlévő gyermekeket és szüleiket. Prédikációjában utalva a nyakukba helyezett iskolai jelképekre, beszélt annak mély tartalmáról, arról, hogy ez is mutatja számukra az utat, amelyen járva boldog gyermekként tartozhatnak ehhez a közösséghez és növekedhetnek tudásban, kedvességben, emberségben. Szent Imre életét szem előtt tartva, mindannyian a tiszta, szorgalmas és jóra törekvő gyermeki élet követendő példáját láthatjuk. A kicsinyek fogadalmat tettek, hogy iskolánk házirendjét betartva, arra törekednek, hogy szüleik, tanítóik és a Mennyei Atya is örömét lelje életükben, munkájukban.
A szentmisét követően iskolánk végzős diákjai kísérték vissza a legifjabb társaikat saját osztályaikba, ahol a nap ünnepi hangulatban folytatódott.

Minden diákunk és családjaik életére az első magyar szent család segítő közbenjárását kérjük!
„Barátaimnak mondalak Titeket!” (Jn 15,15)

2023. október utolsó hétvégéjén lelkes csapattal érkezett meg testvériskolánk Majláthfalváról. Idén már egyszer náluk találkoztunk, de közel 5 év után, immáron a járványidőszak elmúltával ismételten felelevenítettük a kapcsolatot a gyerekekkel és az őket kísérő tanárokkal.
Péntek délutáni megérkezésüket követően elfoglalták a szálláshelyüket a plébánián, majd a helyi gyerekekkel egy közös sportvetélkedőn vettek részt. Köszönjük Sándor Péternek és Fülöp Fanninak a lebonyolítást. Délután 5 órakor diákjainkból többen zenés-verses köszöntővel fogadták a küldöttséget immáron hivatalosan is. A faliújságon a korábbi évek találkozásairól készült egy kis emlékezés és hasonlóan a kinti alkalomhoz, mi is egy fehér pólót helyeztünk el, melyet aláírhattak a lelkes támogatók. A találkozást vacsora követte, melyre a település polgármestere is megérkezett.
A vacsora elkészítésében lelkes támogatók vettek részt, az általuk elkészített pincepörköltből mindenki bőségesen fogyaszthatott.
A szombati napon a Jóisten tenyerén hordozta a lelkes társaságot, hiszen a pénteki esős és szeles időt felváltotta a napsütés, így a Hortobágyon tett gyönyörű kirándulás tovább erősítette a barátságot.
A településre érkezést követően a helyi Vadasparkba látogattunk el, ahol a Vadaspark igazgatója és a Hortobágyi Nemzeti Park főigazgatója fogadott és kalauzolta a csoportot egész délelőtt. A gyerekek megtekinthették a park állatait, láthattak farkasetetést, önfeledten játszhattak a játszótéren és a friss levegőn. A vadasparkból a hídhoz mentünk vissza, ahol mindenki megszámolhatta a reformkor első közúti kőhídját. Itt rövid ebédelés, ajándékvásárlási lehetőség volt, majd a hazatérést követően a vacsorát már az örvényi Hableány Étteremben fogyasztották el vendégeink.
Vasárnap reggel az étteremben elfogyasztott reggelit követően vendégeink elindultak hazafelé, illetve látogatást tettek a Poroszlói Ökocentrumban.
Köszönetünket fejezzük ki Urbánné Tóth Rita intézményvezetőnek és Dulai Katikának a találkozás megszervezéséért, Főtisztelendő Ferencz Károly plébános Úrnak a szállásért,
Bódi Györgynek, Ábrahám Tamásnak, Törökné Julikának, Nagy Krisztinának, Tamás Péternek és feleségének, Ruskó Istvánnak és feleségének, Darai Rajmundnak, Mucza Erzsikének, Árvai Erikának, Vigh Péternek és csalájának, Katona Tamásnak és Fazekas Adriennek, Király Dávidnak és Medgyesi Gergely Árpádnak, Szűcs Andreának valamint Rózsa Kálmánnak a támogatásukért, a Sarud-Hús Kft-nek, a Hegedűs-Hús és a Hableány Hotel és Étteremnek az ételek biztosításáért.
Természetesen a tantestület tagjai és diákjai számára is hála és köszönet minden segítő támogatásért!
Bízunk benne, hogy jövőre újból találkozni fogunk!

Harlekin bábszínházi élményeink különleges kézműves foglalkozásokkal, egri vártúrával tarkítva

Október 25-én színházi előadáson vett részt Egerben az 1.a, 2.a, 2.b és a 3.c osztály pedagógusaikkal. A színházlátogatás mellett célunk volt a történelmi Eger megismerése, ezért színvonalas és élményekben gazdag programokat terveztünk az előadást megelőző időszakra is a gyerekeknek. Két osztály útja a Dobó István Vármúzeum műhelyébe vezetett, ahol a kékfestéssel ismerkedtek meg a gyerekek.
A népviselet színes alapanyagának előkészítéséhez használták régen a kékfestő eljárást. A kékfestő mesterek hagyományos technikáját idéztük fel az interaktív foglalkozás keretein belül. A foglalkozás elején a Magyar népmesékből a kékfestőinas mese által ismertük meg a mesterséget, majd eredeti dúcok segítségével terítőt készíthettek a diákok.
A másik két csoport a Gárdonyi Géza Emlékházba látogatott el. A ház bemutatása során az író életéről, munkásságáról, családjáról szerezhettek ismereteket a gyerekek, majd a foglalkoztató teremben a „Mióta haragszik a kutya a macskára?” című bábjátékot néztük meg és dolgoztuk fel interaktív formában. A mese után a „Hogyan lehet várakat rajzolni?” című Gárdonyi-elbeszélés alapján a gyerekek az író által leírt, különleges eljárással készíthető saját várukat alkothatták meg tus és rongy felhasználásával. Az így készített munkákat a tanulók magukkal is vihették emlékül. Délelőtti programjaink után élményekkel telve indultunk a várba, ahol fegyverbemutatón vettünk részt, majd egy nagy sétát tettünk a történelmi helyszínen. A Kazamatákon átkelve az ágyúk, harci fegyverek sokaságában az egri ostromban érezhettük magunkat. Sok információval gazdagodva indultunk a 14 órakor kezdődő előadásra, melynek a Harlekin Bábszínház adott otthont. Mindenkit elvarázsolt A padlás című félig mese, félig musical előadás, melyben újszerűséggel az emberek mellett bábok is szerepeltek. Ezen a Padláson „Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények, köztük a szellemek, akiket csak az láthat meg, akinek a szíve tiszta, mint a gyerekeké. Barátságról, az összetartozásról, jólelkűségről szólt a musical. A gyerekek még nem tudják megfogalmazni a félelmüket, mi van a halál után, hova mennek, akik elmennek az életből, de nagyon fontos, hogy választ kapjanak minderre, ebben is segített nekik ez a darab, szellemi, lelki egészségük fejlődéséhez is hozzájárult.
Élményekkel telve, nagyon sok új ismerettel tértünk haza, köszönjük!

1.a, 2.a, 2.b, 3.c osztály
Pacsek Lajosné, Farkasné Bártfai Lilla
Nagy Ibolya, Molnár Aranka
Szerencsés-Balázs Erika, Vincze Zsoltné
Rózsa Andrea Krisztina, Nagy Beáta„Határtalanul” - Horvátország

Szeptember végén a hetedik évfolyam diákjai öt kísérő pedagógussal útra keltek, hogy a Határtalanul pályázat keretében megismerkedjenek Horvátország magyar vonatkozású helyeivel. Autóbuszunk a kényelemről, a Csillagösvény Utazási Iroda pedig gazdag programról gondoskodott.
Első nap Eszéken a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban megismerkedtünk a horvátországi magyarok oktatási és kulturális helyzetével. Ezután a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkban jártunk, bürühidakon (fapallókon) sétáltunk a mocsaras terület felett. Végül ellátogatunk a várdaróci tájházba, ahol megismertük a baranyai magyarság hagyományait, például a kakasütést.
Másnap reggel a Juhász pincébe, és annak múzeumszerű udvarára látogattunk, ahol a szőlőfeldolgozás folyamatát ismertük meg, és sok érdekes régiséget is láthatunk. Ellátogattunk ovcsarai emlékhelyre, mely a vukovári népirtás áldozatainak temetője, Európa legnagyobb tömegsírja a második világháború óta. Onnan az újlaki várhoz és templomhoz vezetett az utunk, ahol megtekintettük Kapisztrán Szent János, a nándorfehérvári csata ismert alakjának az ereklyéit. Vukovárra érve láttuk a délszláv háborúból maradt golyó- és repesznyomokat házakon, s a víztornyon, amely a háború horvát jelképévé vált. Végül az emlékparkba vitt utunk, ahol háborús eszközöket néztünk meg testközelben.
Harmadnap városnézéssel kezdtünk Zágrábban, Horvátország fővárosában. A Káptalandombon emelt székesegyházat építési munkálatok miatt csak kívülről tudtuk megcsodálni, aztán átsétáltunk a Jellasics térre, majd a Szent Márk térre a Szent Márk templomhoz, melynek tetejét Horvátország és Zágráb címere díszíti.
A negyedik nap hajókirándulásra indultunk az Adrián, majd a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogatunk. A tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században. Megismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bójákat és a Baross emléktáblát, Jókai tábláját. Abbáziai programunkat egy kerékpáros verseny miatt Lovrani sétával helyettesítettük, s kacskaringós kis utcáin az adriai falucskák hangulatát élveztük. A nap fénypontjaként végre lehetőségünk volt megmártózni a hűs tengerben is.
Utolsó nap útban hazafelé a Zrínyiek és az Erdődy grófok birodalmában, Varasdon jártunk, mely mintegy 10 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, és tettünk egy sétát a barokk belvárosban. Még megálltunk a Zrínyiek sasfészkeként ismert Csáktornyán a várnál, elmentünk Szent Jeromos, szlavóniai származású szentünk szobrához, majd a Zrínyi fához, Zrínyi teljes alakos szobrához, a honvédő háború áldozatainak emlékművéhez és a turulmadaras központi emlékoszlophoz.
Este egy hosszú utazás után fáradtan, de élményekkel telve értünk haza szeretteinkhez. Utunk során mindvégig jól éreztük magunkat, hiszen nagyszerű sofőrünk volt, mindig biztonságban éreztük magunkat mögötte, idegenvezetőnk sok érdekességet mesélt a látottakról, a szállásadóink meleg vendégszeretetét szép szobáink és a finom ételek is mutatták. Ezek a napok mindannyiunk számára emlékezetesek maradnak, hálásak lehetünk, hogy részesei lehettünk.
Végezetül néhány tanulótól egy-egy mondat a kirándulásról:
„Nagyon hálás vagyok, hogy elvittek minket, hogy kijutottam Horvátországba!”
„Először voltam külföldön, először láttam a tengert. Nagyon szép volt a hajókázás.”
„Külföldön voltam, mégis otthon éreztem magam, mert magyarul beszéltek.”
„Zágráb nagyon tetszett, szép helyeken jártunk.”
„A (tersattoi) vár bástyájára fel lehetett menni, és onnan az egész várost lehetett látni.”
„Láttuk a délszláv háború borzasztó nyomait, az emlékparkban tankba is beszállhattunk.”

„Határtalanul” - Horvátország - 2023.09.25-29.


„Állati jó!” feladványok

A projekthét témájához kapcsolódó feladatsorunkkal egy kis kutatómunkára hívtuk a felsős diákokat. Az osztályokat egy-egy négy fős csapat képviselte, ők gyűjtöttek információkat, érdekességeket a veszélyeztetett állatokról, jártak utána közmondásoknak, melyekben állatnevek szerepelnek.

Szoros verseny alakult ki, melynek végén az alábbi eredmények születtek:

5-6. osztályosok
      I. 5.a
      II. 6.b
      III. 5.b

7-8. osztályosok
      I. Eltérő tagozat
      II. 8.b és 7.b
      III. 8.a

Gratulálunk a csapatoknak az eredményekhez, köszönjük az igényes, szép megoldásokat!

A Társadalomtudományi munkaközösségÁllatvédelmi Témahét

Aranyosi Ervin: Állatvédelem

A mi sorsunk a kezedben,
mert rád bíztuk egyszer.
Felelősen dönts hát rólunk,
s legyél végre „EMBER”!
Törvényeid neked vannak,
s nem akarunk félni,
csak szeretnénk méltósággal,
„ÁLLATMÓDRA” élni!


2023.október 16. és 20. között intézményünk falai között a veszélyeztetett állatoké volt a főszerep, az Állatvédelmi Témahét során.
A kezdeményezés célja a gyermekek szemléletformálása, ezzel kialakítva a belső motivációt a cselekvő és fenntartható állatvédelemre. Az állatok iránti felelős és empatikus viselkedés megalapozása már fiatal korban elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy emberséges jövőt teremtsünk mind az emberek, mind az állatok számára. A mai kor gyermekei formálják jövőnket, ezért is tervezik elsőként az ő tudásukat kiszélesíteni, ezáltal etikus állattartásra, állatvédelemre ösztönözni őket. Az állatbarát szemlélet fejlesztése a társadalom tagjaiban korosztálytól függetlenül nemzeti érdek.
A gyerekek a témahét folyamán több, az állatvédelemhez kapcsolódó témában mélyülhettek el. Volt levelezős verseny, ahol az állatokról, állatvédelemről mérhették össze az osztályok tudásukat; rajzverseny és tablókészítés, melyen magyar hungarikum kutyafajtákat, illetve veszélyeztetett állatokat jeleníthettek meg; fotókiállítás, amivel kis kedvenceink képével díszíttettük iskolánk közösségi tereit; állatok mozgását leutánzó akadálypálya; elkészítettük Noé bárkáját, amit a gyerekek kézügyességüket használva megtöltöttek rajzaikkal; gyűjtöttünk a hontalan állatoknak; készítettünk állatvédelmi figyelemfelhívó videókat; filmvetítést szerveztünk; vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon vehettek részt a diákok; idegennyelvi kiselőadásokat, valamit prezentációkat készítettek tanulóink; az alsóbb évesek farmlátogatáson voltak, és még lehetne a sort folytatni a programok sokaságával.
A visszajelzések és a hét során készített képek alapján egy igazán érdekes, színes, és ami ennél is fontosabb, hasznos időt tölthettünk együtt, nagyon szép hetet zártunk.
„A virágnak megtiltani nem lehet…”
XXXI. Városi vers- és prózamondó verseny

A tiszafüredi Kovács Pál Művelődési Központ idén októberben rendezte meg a hagyományait őrző vers és prózamondó versenyét a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott szakmai pályázatának köszönhetően. A verseny a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódott, így minden korcsoportban Petőfi vers volt a kötelezően előadott mű. A megmérettetésre Tiszafüred és térsége iskoláiból összesen közel 60 diák jelentkezett, közülük 31-en jutottak be a döntőbe. Iskolánkból 14 lelkes kis versmondó mondhatta el versét ebben a fordulóban. Minden tanulónkat nagy dicséret illeti, hiszen alaposan felkészültek, csillogó szemmel léptek színpadra és kápráztatták el a közönséget.

Díjazottjaink ebben az évben:

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


Szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk a versmondóknak és a felkészítő pedagógusoknak!Ünnepi műsor a Szent Imre Katolikus Iskolában az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc évfordulóján

Pintér Béla: 56 él című dalában hallhatjuk:

„… most itt vagyunk, emlékezünk,
Magyarok voltunk, magyarok leszünk.
Amíg szól a dal '56 ért.
Míg szívünk dobog, '56 él.”

Mit jelent a mai fiataloknak 1956? Olyan fiatal srácok és lányok történetét, akiknek többsége alig volt idősebb, mint ők most, mégis hőssé váltak. Akik nem élhették békében, szabadon az életüket, és tenni mertek ez ellen. Akik családja némaságban, rettegésben élt egy elnyomó hatalom uralma alatt, melynek eszköze a megfélemlítés volt.
1956 még az emlékekben él. Az akkori fiatalok ma már nagyszüleink, dédszüleink. Ha megkérdezzük, még tudnak mesélni róla, hisz megtapasztalták, átélték az eseményeket.
Ünnepi műsorunkkal rájuk emlékeztünk, előttük tisztelegtünk. Elsőként Sándor Péter tanár bácsi saját versét szavalta el, majd Rédei Ramóna és Rédei Szintia fuvolajátéka után a nyolcadikosok elevenítették fel a forradalom hangulatát.

Tök jó nap!

Október 18-19-én rendhagyó napjaink voltak az 1.c osztályban, hiszen Egerben a Gárdonyi Géza Színházban megtekinthettük a „Veszélyeztetett állatok” projekthét keretébe is jól illeszkedő Brémai muzsikusok című darabot, melynek szereplői a gazdájuknál kegyvesztett, de kedves, a kicsik számára is jól ismert háziállatok, akik humoros és sokszor igen tanulságos történetekbe keverednek. A darab nagy sikert aratott kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Másnap pedig egy „tök jó! napot” tartottunk, hiszen tököt festettünk a Tök jó! pályázatra a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai részlegének részére, ahol az osztályunk egy kedves növendéke is sok időt töltött a tavalyi évben. Az Ő és családja felajánlása volt az alapanyag, melyet osztályunk minden tagja nagy lelkesedéssel és szeretettel készített, remélve, hogy egy kis színt és vidámságot csempészhetünk az ottani gyermekek mindennapjaiba. Mindeközben a sült tök mennyei illata járta körbe a termet, igazi őszi hangulatot varázsolva ehhez az októberi programhoz. A gyerekek élvezték ezt a nem éppen szokványos, kreatív lehetőséget, és hogy ezáltal sok kis gyermek arcára csalhatnak mosolyt, megtapasztalták az örömszerzés érzését, majd jóízűen fogyasztották el ezt az egészséges csemegét.

Jakab Judit
Vargáné Csőke Mónika
Egy bengáli tigrisről szóló dokumentumfilm

A veszélyeztetett állatok projekt hét keretében egy bengáli tigrisről szóló dokumentumfilm megtekintésével indítottuk a hetet, melyen minden alsós osztályból 4-4 fő vehetett részt.
A gyerekek csodálkozva figyelték a tanulságos, megrendítő, olykor vicces és megható képsorokat az állatról. Sok érdekes, és új információt tudtunk meg erről a fajról.

Nagy Ibolya
Jakab JuditIdőutazásra fel!

A szolnoki Damjanich Múzeumban jártunk a hetedikesekkel, hogy megtekintsük vármegyénk gazdag régészeti leleteit. Látogatásunkkor a tavaly megnyílt „Élők háza – Holtak hazája és a legfrissebb, szeptember végén megnyílt új régészeti állandó kiállítás területét jártuk be a múzeum munkatársainak vezetésével.
A foglalkozás elején beszélgettünk a régészetről, a régészek munkájáról, majd bejártuk a kiállításokat, feladatlapot töltöttünk ki, korhű viseletbe bújtunk, a végén még ajándékot is kaptunk.
Köszönjük, hogy e tartalmas programon részt vehettünk.

Továbbképzés a konfliktusok megelőzéséről és kezelésének lehetőségeiről

Intézményünkben 2023. október 12-én a Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében pedagógiai szakmai tanácsadásra került sor. Az előadás témája: A konfliktushelyzetek kialakulásának megelőzése érdekében tervezhető intézkedések.
A pedagógus kollégákkal érdeklődve hallgattuk Pádár Brigitta szaktanácsadó előadását, milyen konfliktusokkal találkozunk a mindennapjaink során és milyen technikákat, módszereket alkalmazhatunk mindezek megoldására. A csoportban végzett feladatok és szituációs gyakorlatok segítségével ki is próbálhattuk a szaktanácsadó javaslatait, módszereit, melyek munkánk során a jövőben biztosan jó szolgálatot tesznek a konfliktusok megelőzésében és kezelésében.
Köszönjük a Pedagógiai Oktatási Központ munkatársainak, hogy lehetővé tették a kihelyezett továbbképzés lehetőségét intézményünk pedagógusai számára!Születésnapot ünnepeltünk Egerben

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola idén ünnepli a 30. születésnapját. Erre a jeles napra focitornát szervezett az Egri Főegyházmegye fenntartásában lévő összes Szent Imre nevét viselő iskolájának. Intézményünk elfogadta a meghívást és örömmel vettünk részt a rendezvényen. Izgalmas, jó iramú mérkőzések után a 3. helyet szereztük meg és a legjobb kapus díjat is a mi csapatunkból választották.
Az eredményhirdetésre várva Vízi János atya 7-esrúgó versenyt rendezett, melyen ő állt be a kapuba. Ezt a viadalt az 1. helyen zártuk! Köszönjük a meghívást és szívélyes vendéglátást!
Állati küldetés

2023. október 17-én került megrendezésre a Testnevelés Munkaközösség által szervezett utánzó járásokkal tarkított akadálypálya. A program a Veszélyeztetett állatok Projekt hét témájára készült és az 1. és 2. osztályos tanulók vettek részt rajta. Örömmel láttuk, hogy a gyerekek nagyon élvezték és csillogó szemmel hajtották végre a változatos elemekkel felépített pályát. Levelibéka, varánusz, rozmár, üregi nyúl, veréb és kaszáspók bőrébe bújhattak a tanulók, és a mozgásukat utánozva nagy lelkesedéssel haladtak végig a pályán.


„Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért”

A Szent István Rádió és Televízió 2018-ban hívta először imára az Egri Főegyházmegyében élő gyerekeket, hogy október 18-án közösen csatlakozzanak az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” világméretű kezdeményezéshez. Minden évben más-más városban szervezik meg az imádságos alkalmat. Idén az a megtiszteltetés érte intézményünket, hogy a tiszafüredi Nagyboldogasszony templomot betöltő gyermeksereg imáját közvetítette a Szent István Rádió és Televízió.
Arra hívjunk minden esztendőben a gyermekeket az egész világon, hogy közösen imádkozzák a rózsafüzért a világ békéjéért. Pio atya szavai szerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.
Bérczessy András, a Szent István Rádió és Televízió igazgatója, főszerkesztője köszöntőjében elmondta, hogy minden jelenlévő gyermek kapott egy-egy tized rózsafüzért, abban a reményben, hogy gyakran előveszik majd, s a Szűzanya szeretetét megérezve hamar elkoptatják a kis gyöngyszemeket.
Ferencz Károly plébános a rózsafüzér imádkozása előtt köszöntőjében felhívta figyelmünket, hogy a rózsafüzér elimádkozása egy út számunkra a Szűzanyával az Ő Fiához, Jézushoz. Ezt követően az áldó imádság után meghintette a gyermekek rózsafüzéreit szenteltvízzel.
A közös imádságot ovisaink és diákjaink fűzték egy csokorba, melyet az iskola énekkara, és a Katona Zoltán Kántor Úr által előadott Ave Maria is gazdagított.
A záró könyörgés után, Czókoly Sándor káplán atya áldásával tértünk vissza a mindennapi teendőinkhez. Áldott, gyümölcsöző napot kaptunk Mennyei Édesanyánktól. Hála érte!


A Szent István Televízió élő közvetítése


Zarándokút Sárospatakra

Szomorkás reggelre ébredtünk október 13-án, pénteken, mégis nagy lelkesedéssel indultunk útnak úticélunk Sárospatak felé. A Jóisten áldása volt egész napunkon. A buszon elmondott reggeli imánk után már ki is sütött a Nap és végig kísért bennünket, míg haza nem értünk. Megérkezésünk után Főtisztelendő Bereczkei Miklós atya fogadott bennünket nagy szeretettel. Személyre szóló tárlatvezetéssel megtekinthettük az Árpádházi Szent Erzsébet szülőházának helyén álló múzeumot ami, gyönyörű egyházi kincseket rejtett, majd Miklós atya vezetésével a Bazilikába mentünk. Itt szép gondolatokkal kísért templombejárásban lehetett részünk, melynek végén nem maradhatott el a közös imádság sem, majd Miklós atya áldásával és a Szent Erzsébet ereklye megérintésével gazdagabban távoztunk. A szent térben még egy találkozásban is részünk volt. Ágnes testvér, aki a Szent Erzsébet nővérek közösségének a tagja meglepett minket egy-egy gyönyörű rózsafüzérrel. Ezután volt plébánosunk vendégül látott minket a plébánián, finom falatokkal, innivalóval és kis ajándékkal is készült számunkra. Hálás szívvel köszönjük az igazán kedves vendéglátást, a szeretettel való felénk fordulását.
Következő állomásunk a Sárospataki Rákóczi vár volt. Végig jártuk termeit, érdeklődve fedeztük fel a kor öltözeteit, fegyvereit, berendezési tárgyait.
Mivel gyönyörű napsütéses időnk volt és még nem volt senki sem fáradt, úgy döntöttünk nem megyünk haza addig, míg a közelben lévő Megyeri tengerszemet meg nem látogattuk. Pár perc buszút után egy félórás erős túra következett, melynek meg lett a jutalma. Csodálatos látvány tárult elénk, gyönyörködtünk a kilátásban.
Napunk végén feltöltekezve, testi-lelki élményekkel gazdagon térhettünk haza. Istennek legyen hála!

Árvai Erika, Dulai Józsefné, Vighné Perge Anita


Megemlékezés Arad hőseiről

Iskolánkban minden évben a hetedik évfolyam diákjainak jut a megtisztelő feladat, hogy ünnepi műsort mutassanak be október 6-án megemlékezésül a 13 aradi vértanúról.
Nagy odaadással munkálkodott a csapat, hiszen idén még a „Határtalanul” pályázatnak köszönhetően szeptember utolsó napjait Horvátországban töltve is szakítottunk időt próbákra. Munkánk eredményeképpen a hetedikeseink színvonalas előadásával méltóképpen idézhettük fel az eseményeket az iskola tanulói előtt.
A hatodikosok a városi koszorúzáson képviselték iskolánkat.

Csapatépítő program…

Október 11-én este a Testnevelés Munkaközösség tagjai kiegészülve a sportág szerelmeseivel együtt nyakába vette Debrecent, hogy személyesen is megcsodálhassa a világ-, és Európa-bajnok Norvégia válogatottját, akik a jövő évi magyar-svájci-ausztriai közös rendezésű európai megmérettetés kapcsán egy jóhangulatú mérkőzésre érkeztek hazánkba nemzeti csapatunk ellen.
A mérkőzés izgalmasan indult, hiszen bíztunk abban, hogy a két válogatott közötti különbséget nem most akarják megmutatni a skandináv ellenfeleink. A félidőben 19-17-re, a mérkőzés végén az elfáradt és bizonytalan magyar csapatunk 38-31-re kapott ki, azonban a vereség nem rontotta az érzést, hogy jó volt ezen az estén ismét magyarnak lenni.
Hajrá lányok, hajrá magyarok!

Elindultunk….

Iskolánk diákjaiból elindult szakköri foglalkozásunk, mely Hollandiában nemzeti játék, sőt iskolai tantárgy. A Darts szakköri foglalkozások szerdán délutánonként zajlanak, ahol először a játék elemeivel, főbb szabályaival és a fejben számolással kezdtük el a foglalkozást. Hét állandó tagja, valamint tanára egyelőre a szabadban, de a tornatermi pálya elkészülése után a belső pályán sajátítja el a dobás technikáját, a célzást, a gyors fejszámolást.
A cél nem más, mint a játék megszerettetése, az aktív gyakorlás, valamint a matematikai képességek és készségek fejlesztése.

Vigh Péter János

Pályaorientációs kiállítás a Debreceni Szakképzési Centrumban

„Hello szakma! – Út a jövőbe” – ezzel a címmel idén harmadik alkalommal rendezett, kétnapos, pályaorientációs kiállítását a Debreceni Szakképzési Centrum. Mintegy 80 kiállító várta a pályaválasztás előtt álló, végzős általános iskolás diákokat a Nagyerdei Stadionban, ahol interaktív, élményszerű módon mutatták be az egyes szakmákat. A tanulók tájékozódhattak a korszerű tudást adó szakmai képzésekről és az elhelyezkedési lehetőségekről, a térség karrierkínálatáról.
2023. október 5.-én intézményünk nyolcadik évfolyama, közel 50 fővel látogatott el a rendezvényre, megsegítve ezzel diákjaink döntését a továbbtanulás nagy dilemmájában.Izgalmas mesevetélkedő

1859. szeptember 30-án született a nagy mesemondó, Benedek Elek. Születésnapját 2005 óta a népmese napjaként ünnepeljük. A mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére.
Ebből az alkalomból ismét ötödikes diákjainkat hívtuk meg Meseországba, hogy Bergengócia, Manóország, Óperencia vagy éppen Üveghegy lakóiként kiállják a hét próbát. Izgalmas vetélkedőn mérték össze mesékben való jártasságukat, együtt kalandoztunk a mesék birodalmában.
Az izgatott suttogások, kipirult arcocskák vidám hangulatról árulkodtak. Majd következett az eredményvárás nem kevésbé izgalmas pillanata.
Első helyezett lett az 5. B osztály csapata Óriásországból: Rédai István, Szőke János, Nagy Balázs, Fehér Levente és Ruzsányi Péter.
Második helyezést ért el Manóország színeiben az 5. A-ból Gyöngy Réka, Nagy Léna, Rente- Kiss Zoltán és Ladányi- Nagy Bíborka.
Harmadikként pedig Üveghegy hősei végeztek: Kovács Adrián, Fodor Ferenc, Kovács Nándor, Virág Tamás és Fekete István Milán az 5. A-ból.
J.K. Rowling szavaival: „A mese az emberi képzelet legnagyobb kincse, amely a szívünkben őrzi a gyermekkor álmait és emlékeit.”
Szeressük hát a meséket, vigyázzunk rájuk, és adjuk tovább őket!

„Zserbó, az idős labrador története” című mesekönyvbemutató

Az 1.c osztály az Állatvédelmi témahét keretében október 6-án Dr. Koska Hedvig Dóra állatorvos „Zserbó, az idős labrador története” című mesekönyvbemutatóján vett részt a könyvtárban a felelős állattartással kapcsolatban. A gyerekek kötetlen beszélgetés keretében kaphattak válaszokat a kiskedvenceikről, de a szerző által feltett kérdések ostromában is aktívan helyt álltak, szívesen meséltek saját élményeikről, osztották meg egymással szeretett háziállataik vicces, humoros és sok esetben megható történetét. Végül megtekintettük az említett mesekönyvet, megcsodáltuk színes lapjait, beleolvastunk az érdekes történetekbe, és ennek kapcsán beszélgettünk a könyvkölcsönzés szabályairól is.
Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!

Jakab Judit

Október 4. Állatok világnapja - Gyűjtsünk együtt a négylábú barátainknak!

Egy 1931-ben, Firenzében megtartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki nem csak megértette az állatok nyelvét, hanem beszélgetni is tudott velük. Tanításaiban hirdette, hogy minden élőlényt szeretnünk kell, melyek körülöttünk élnek.
Erre az alkalomra intézményünk gyűjtést szervezett a tiszafüredi Kutyamentés állatvédő alapítvány lakói számára. Iskolánk apraja- nagyja szívén viselte a kis négylábúak sorsát és lehetőségük szerint gyarapította az adományt. A kapott felajánlás ma eljutott a kis mentettkékhez.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget, a gazdátlan kis lelkek nevében is!
Rajzpályázatunk az Állatok Világnapja alkalmából

Idei tanévünk első rajzpályázatának témája a Hungarikum kutyafajták bemutatása volt. Ennek megfelelően a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla és a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár ábrázolásával pályázhattak diákjaink. Nagy tetszést aratott tanítványaink körében ez az alkotói pályázat is. Nagyon sok munka érkezett hozzánk mind alsó mind felső tagozatról, és örömmel vettek részt az alkotásban az eltérő tantervű tagozat tanulói is. A legnépszerűbb a puli és a vizsla volt.

Eredményeink:

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


A zsűrizett alkotásokat a felső tagozat iskola galériáján lehet megcsodálni. Szívből gratulálunk a pályázó diákjainknak és a felkészítő pedagógusoknak!

Művészeti munkaközösség


Az Állatok Világnapja

„Állatbarát Általános Iskola”


A nagyításához kérem kattintson a képre!

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó
2023. október 7.

Október első szombatján lelkes csapattal indultunk zarándokutunkra Tiszafüredről. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő - 1973 óta létező -, évente kétszer megrendezett országos lelkinapja. Utunkon Czókoly Sándor káplán atya segített bennünket, hogy imádságos lelkülettel hangolódjunk a napra.
A szervezők küldetésüknek tekintik, hogy a gyerekek találkozhassanak Istennel, az egyházzal és más hasonló gondolkodású gyerekekkel, fiatalokkal. Minden találkozónknak külön témája van. Az idei: „Újuljatok meg!”
(Ef 4,23a)
A nap folyamán arra kaptunk felhívást, hogy ne máshol keressük a boldogságot, a nagy találkozásokat, hanem lelkünk legbensőbb zugába kell, hogy eltaláljunk. A legbenső szentély lesz az a hely, ahol megtaláljuk magunkat és a Teremtő Istent, akivel valódi kapcsolatot tudunk kialakítani. Így tudunk elindulni a megismerés és a megújulás útján.
Ezt élték meg közösségben, és kaptak hozzá segítő tippeket az odaérkező gyerekek. Verőfényes napsütésben, csodálatos környezetben, a Duna partján, Isten jelenlétében, Isten békéjében töltöttük a napot játékkal, barátokkal, jó hangulatban, imádsággal.
A záró szentmisében Felföldi László püspökatya felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy: „A megújulás nem a templom oltáránál, hanem a családi asztalnál kezdődik.”
Összegzéseként kérték a jelenlévőket, hogy vigyük haza és otthon is minden nap ezzel a gondolattal induljunk útnak: „Teljesen a tiéd vagyok, Jézusom!”

Tehetséges diákjaink megmérettetése a Benedek Elek városi mesemondó versenyen

2023. október 2-án a Tiszafüredi Városi Könyvtárban mesemondó versenyen mérhették össze tudásukat, tehetségüket Tiszafüred iskoláinak alsó tagozatos tanulói. A Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett eseményen minden évben részt veszünk, idén intézményünket nyolc diákunk képviselte, akik már hetek óta szorgosan készülődtek a megmérettetésre. A gyerekek 4 korosztályban egy-egy szabadon választott magyar népmesét adtak elő, s csodálatos és egyedi mesemondásukkal egy igazi meseországba varázsolták a hallgatóságot. Köztudott, hogy a mese gyógyító erővel bír, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermeki lélekben. Játék, csoda, hit, mosoly, mely megszépíti a gyerekek életét. A mese világában bármilyen csoda megtörténhet, a világ hibáit ki lehet javítani, s ezáltal egy jobb világba röpíthet bennünket. A mesének kiemelkedő szerepe van a gyermekek személyiségfejlődésében, oldja a feszültséget, szorongást, fejleszti az érzelmi intelligenciát, segíti a nyelvi fejlődést, bővíti a szókincset, formálja a képzelőerőt, a gyermekek gondolatvilágát. Kis mesemondóink hozzájuttattak bennünket mindezekhez a jótékony hatásokhoz, emlékezetessé téve ezt a szép délutánt, hisz rengeteg élménnyel gazdagodva, gyönyörű mesékkel térhettünk haza. A gyerekek sem maradtak jutalom nélkül. Másnap a könyvtárban Rácz Anikó mesemondó, könyvillusztrátor vendégei lehettek, aki székely meséjével varázsolta el őket.

Szívből gratulálunk a mesemondó versenyen részt vett tanítványainknak kiemelkedő eredményükért, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Köszönjük a szülők segítségét és a pedagógusok felkészítő munkáját.
Várjuk a legközelebbi megmérettetést.

Helyezések:

A helyezések megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!

Megjegyzés: A fényképeket a Tiszafüredi Városi Könyvtár készítette.
Nagy Beáta


Alapkőletétel

Az Egri Főegyházmegye, Dr. Ternyák Csaba egri érsek irányításával, Magyarország Kormánya támogatásával Tiszafüred város egy modern 4 csoportos katolikus óvodával valamint egy tornacsarnokkal bővül 2025 tavaszára. Az építkezés már megkezdődött, megtörtént az alapkőletétel. F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Ujvári Imre Tiszafüred Polgármestere és Urbánné Tóth Rita intézményvezető asszony köszöntő gondolatai után, Ferencz Károly római katolikus plébános megáldotta az urnát, melyet ünnepélyes keretek között helyeztek el az épülő katolikus óvoda alapjában. A Háromkirályok óvoda nagycsoportosainak kis műsora után agapéval zárult az esemény.
Isten áldja az óvoda tervezőit, kivitelezőit, támogatóit, valamint a Fenntartót, ezen beruházás kapcsán!

Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehetett bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.
Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.
Intézményünk közel 50 diákkal és 4 kísérővel látogatott el az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem programsorozatára, ahonnan lelkes kis csapatunk élményekkel telve térhetett haza.

Szervezők
(A fotók egy része az EKKE tulajdonát képezik.)


„A mozgás öröm”

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén szeptember 29-én rendezte meg az Európai Diáksport Napját, amelyhez iskolánk hagyományaihoz hűen, az idei tanévben is csatlakozott.
Az Európai Diáksport Napja magyar kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé.
Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló sportnap Európában összesen harminc országban zajlott, 2,5 millió iskolás részvételével.
A diáksportnapi kezdeményezés egy viszonylag egyszerű elképzelésre épül, hiszen a cél, hogy a tematikus napra regisztráló iskolákban legalább két órát sportoljanak, mozogjanak a gyerekek, a helyi adottságokhoz, hagyományokhoz illeszkedően. Az egyetlen ajánlott programelem az Európai Diáksport Napján minden esztendőben az adott évnek megfelelő futótáv teljesítése, amely így idén 2023 méter lefutása volt.

A 2023-as ESSD fókusztémája: „A mozgás öröm”, ennek szellemében tartottuk sportnapunkat.

Felsős tanulóink egy közös zenés bemelegítés után gyors focibajnokságon és 10x200+23 méteres váltófutó versenyen mérhették össze tudásukat, gyorsaságukat és kitartásukat.
Alsós diákjaink szintén egy közös zenés bemelegítést tartottak, majd az 1.és 2. évfolyamosaink 2023 méteres osztályváltó futáson vettek részt, melyen körönként váltották egymást az osztályok.
A 3. és 4 osztályosaink a tornateremben egy sor-és váltóversenyen adtak ki magukból minden energiát.

Egy tartalmas mozgásos napon vagyunk túl, és bízunk benne, hogy egyre többen fognak valamilyen sportot kipróbálni.

testnevelési munkaközösségMEDVE matek

2023. szeptember 28-án délután a tiszafüredi Morotva kerékpáros pihenőparkban ismét elrajtolt a MEDVE matek verseny. Az előző évek sikerein felbuzdulva immár 8 felső tagozatos csapat mérettette meg magát ezen a színvonalas, újhullámos versenyen. A MEDVE különlegessége, hogy a már megszokott versenyzési keretektől eltérően itt minden nevező a festői szépségű Tisza partján, kellemes nyárvégi időben, okostelefonnal a kezében egy GPS alapú versenyzési felületen oldotta meg a különböző logikai feladatokat, ahol hét csapat arany, egy pedig bronz minősítést szerzett. Hiszünk abban, hogy az iskolán kívüli közösségi élmények még inkább összekovácsolják intézményünk minden tagját, és az izgalmas, élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához!
Szívből gratulálunk a résztvevőknek:

A résztvevő tanulók névsorához, kérem kattintson IDE!


Matematika munkaközösség


Sportolni jó!

2023. szeptember 21-én került megrendezésre az Atlétikai Ügyességi és Csapatbajnokság vármegyei döntője Szolnokon. Iskolánk a III. és IV. korcsoportban képviseltette magát mindkét nemben.
Tanulóink eredményesen helyt álltak a rengeteg sportoskolás versenyzővel szemben.

Az alábbi eredmények születtek:

Távolugrás:
Fiúk: 2.hely
Lányok: 6.hely

Magasugrás:
Fiúk: 2.hely
Lányok: 5.hely

Kislabdahajítás
Fiúk: 7.hely

Súlylökés:
Fiúk: 3.hely
Lányok: 4.hely

10X200 méteres vegyes váltófutásban 6.helyet szereztek diákjaink.

Csapattagok:
Lányok: Gyöngy Hajnal Luca, Keller Blanka, Varga Zsanett, Hídvégi Melinda, Vitéz Hanna Hajnalka,
Fiúk: Fekete Kornél, Ocean Máté, Ferge Levente, Szegedi Zsombor, Soltész Attila, Szabó Péter, Domokos Dominik

Gratulálunk minden résztvevőnek!

testnevelési munkaközösségVálogatott meccsen jártunk!

Szeptember 10-én került megrendezésre a Magyarország – Csehország válogatott labdarúgó felkészülési mérkőzés a Puskás Arénában, melyen 55.000 szurkoló buzdította a csapatot! A Magyar Labdarúgó Szövetség jóvoltából intézményünk 40 diákja ingyenesen tekinthette meg a meccset. Egy nagyon izgalmas, a végsőkig kiélezett küzdelem után 1-1 es döntetlennel zárult az este.
Szurkoltunk, kiabáltunk, örültünk! Hatalmas élmény volt, köszönjük!

testnevelési munkaközösségMária, hozzád száll imánk

A 2023/2024-es tanévünk programjainak egyik szegletköve, hogy októberben iskolánk kicsinyeitől a legnagyobbakig összekapcsoljuk imáinkat, s úgy állunk Mennyei Édesanyánk elé.
Iskolánk közössége évfolyamonként váltotta egymást, hogy az ima-gyöngyeit egymáshoz fűzze. Az intézmény udvarán felfestett rózsafüzér szemei jelezték a köteléket, ami megerősít, és a Szűzanya gyengéd szeretetén keresztül Jézushoz vezet bennünket. Imaszándékunkban megfogalmaztuk kérésünket: hogy Mária segítségével mindig az ő Fiára tudjuk emelni tekintetünket, életünkben soha ne veszítve el lelki szemeink elől, valamint az egységért és a békéért kértük közbenjárásukat.
Örömteli szívvel adtunk hálát, hogy megtapasztalhattuk a közös ima meghittségét és erejét, amely a legfontosabb cél felé vezet mindannyiunkat.
Az ezerarcú muzsika ünnepe

1975-ben az UNESCO október 1-jét a Zene világnapjává nyilvánította. Iskolánk tanulói és pedagógusai ebből az alkalomból egy különleges énekórán vehettek részt. Hétköznapi, civil foglalkozású emberek örvendeztették meg hangszeres játékukkal a közönséget. Szívesen vállalták el a felkérést, nem kis izgalommal, sok gyakorlással. Koncertünket közös énekléssel zártuk. A csodálatos hangzáshoz méltó és kiváló helyszín volt a római katolikus templom. Köszönjük atyáknak és kántor úrnak a lehetőséget.
Az előadók: Dr. Dávid Judit Sára hegedű, Feketéné Barta Adrienn orgona és elektromos zongora, Molnár Aranka gitár és ének, Katona Zoltán orgona, Földesiné Kiss Tünde ének.
A felcsendülő zenedarabok: Bach- Marcello d-moll Adagio, Mendelssohn Dal, Bach Parasztkantáta, Bach – Gounod Ave Maria, J. S.Bach Air, Imádott Jézusom.

Földesiné Kiss Tünde
Művészeti munkaközösség


Biblia Olvasó Nap

Szeptember 28-án, csütörtökön Szent Jeromos ünnepéhez kapcsolódóan Biblia Olvasó Napot tartottunk iskolánk kápolnájában. Reggel nyolc órakor az első osztályosokat köszöntöttük, majd negyed órás váltásban a többi évfolyam is eljött, hogy együtt átimádkozzuk a délelőttöt. Az idei szentírási szakaszokat a Zsoltárok Könyvéből választottam. A részeket úgy olvastuk fel, hogy közös válasz is legyen, ahogyan az a szentmise olvasmányok közti részében szerepel. Egy mondatot énekelve is megtanultunk a római zsoltártónusok 5. dallamára. Az alsó tagozatos gyerekek az előre kiosztott verseket szépen felolvasták. Az elsősöknek a tanító nénijük olvasott a Bibliából, majd közösen elénekeltük az Egység imáját, amit a gyerekek nagy lelkesedéssel énekeltek! Közös dalunk volt még egy Taize-i ének gitárkísérettel. Csendes délelőttünket a Határon túl kiránduló hetedikes évfolyam is imáival kísérte. Köszönjük a pedagógusok részvételét is közös imádságunkban! Szent Jeromos atyánk könyörögjön értünk és kísérjen bennünket a Szentírás helyes olvasása közben!
Tiszafüredi Humanitas Alapítvány

Szeptember 28-án, csütörtökön egy élményekkel teli délelőttöt tölthetett együtt az 5. a osztály a Tiszafüredi Humanitas Alapítvány jóvoltából.
Reggel 8 órakor kezdetét vette a csónaktúránk, mely az Albatrosz kikötőből indult. A vízi út során túravezetőnktől sok érdekességet megtudhattunk a Tisza növény- és állatvilágáról, többek között hódvárat is láttunk.
Csónaktúránkat követően a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban biciklis ügyességi versenyt rendeztek a gyerekeknek. A legjobbak értékes jutalomban részesültek, de senki nem távozott üres kézzel.
A szervezőktől kapott bőséges tízórai elfogyasztása után fáradtan, de feltöltődve tértünk vissza az iskolába.
Hálás szívvel köszönjük a lehetőséget a Tiszafüredi Humanitas Alapítványnak!

Az Idősek világnapja

„Oly kicsi a szív, hogy fér bele mégis ennyi szeretet? Nem lehet tudni, de nem is ez a lényeg: Hanem, hogy adjunk meg mindent szeretteinknek, hisz ha mi adunk, kapunk is és így lesz teljes a világ együtt szeretetben.
Az idősek világnapja alkalmából szeretettel és tisztelettel köszöntöttük iskolánk kedves szomszédasszonyát, Elizabeth nénit.

Ünnepi köszöntőnkkel és ezzel a poszttal is szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy vegyük észre a körülöttünk élő idős embereket! Hallgassuk meg őket, segítsük őket, amiben csak tudjuk! Az ünnepi köszöntőt követően együtt énekeltünk, verset mondtunk, virággal és csokoládéval kedveskedtünk. Elizabeth néni beszélgetett velünk az életről, hitről, mely példaként szolgálhat mindannyiunk számára.
Szívből örülünk, hogy elfogadta meghívásunkat. Az ő élettapasztalatával mi is bölcsebbek lettünk. Köszönjük Elizabeth néni.
Végül, szeretném köszönetemet kifejezni Molnár Aranka tanárnőnek a csodás gitár kíséretért. Jelenléte és zenei kísérete emelte az ünnepségünk színvonalát.

Englert Klára
osztályfőnök


Bukfenc versenyen jártunk

Szívből köszönjük a meghívást a Szivárványház- Fogyatékosok Református Otthonának és a Kerítésbontó Alapítványnak, a 2023.09.28.-án megrendezésre került Bukfenc integrált játékos sportvetélkedőre.
Iskolánk eltérő tanterv szerint tanuló diákjai már nagyon várták a versenyt, hiszen hosszú évekre visszatekintve ez az egyetlen Tiszafüreden megrendezésre kerülő verseny, melyen ők is eredményesen tudnak szerepelni. 12 csapat versenyzett, és valamennyien első helyezettek lettek. Mindenki másban lett első.
Dicsérem az osztályom tanulóit, mert elsők lettek ezen a napon becsületességben, sportszerűségben, és más csapatok kisegítésében. A feladatokat pontosan hajtották végre, minden erejüket és ügyességüket beleadva.
Nálunk volt jókedv, ölelés, kedvesség, amikből minden sorstársunknak adtunk. Számomra és a gyerekek számára is egy meghatározó élmény volt. Hiszem, hogy a jövő azoké az embereké, akik hitükben olyan erősek, hogy képesek nyitott szemmel és nyitott szívvel járni embertársaik között.

Englert Klára
osztályfőnökA Magyar Népmese Napja

„Hol volt, hol nem volt…”
Csillogó szempárok várták Fekete Dávid mesemondót aki a Magyar Népmese Napja alkalmából az első osztályosokat bűvölte el a népmese varázslatos világával.
Élőszavas mesemondásban keveset van részük a gyerekeknek, ez a bensőséges légkör közvetlen kapcsolatot alakított ki a hallgatóság és a mesék közt.
A népmesék gazdagságából, csodákkal teli világából meríthettek a gyermekek bölcsességet, humort, vidámságot. Végig járhatták a hős útját, hogy a végén a mese által nyújtott megnyugvásban részesüljenek.
Mindannyiunk számára örömteli kikapcsolódásban volt részünk, mely megtörte a mindennapok szürkeségét azáltal, hogy részesültünk a mese csodáiból.
„Aki nem hiszi járjon utána!”
Köszönet

A Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola felajánlásaként iskolánk több doboz kéz és felületfertőtlenítőt kapott!

Köszönjük!
Csemegekukorica

Csemegekukoricát fogyasztott az intézmény minden diákja az őszi betakarítás után.
Köszönjük a nagy mennyiségű felajánlást Urbán Zsoltnak és családjának, akik nagy meglepetésben részesítették a gyerekeket.
A csemegekukorica a kukorica emberi fogyasztásra termesztett változata. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat.

Örömmel fogyasztottuk!
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Magis Kórusának előadása

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Magis Kórusának előadásában volt része ismét a Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak! Idei előadásuk címe: Óz! Fantasztikus élményt jelentett a mi tanítványainknak, a korban hozzájuk közel álló fiatalok által bemutatott előadás, s ugyanakkor megható volt a közönség szeretete a szereplők számára is!
Köszönjük a kórusnak, a Művelődési Háznak a lehetőséget. Jövőre is visszavárunk Benneteket!
Kirándulás Cserépfalura

2023.09.11-én az 1.c osztály egy csodás projekt napot tölthetett a festői szépségű Bükkalján Rózsa Kálmán jóvoltából, aki a Szent Imre bál tombola nyereményeként ajánlotta fel az utat Cserépfalura, lehetővé téve ezzel 23 kis elsősnek, hogy szüleikkel együtt díjmentesen eljussanak első iskolai kirándulásukra.
A zökkenőmentes, jó hangulatban telt utazás után rövid túrát tettünk a helyi kilátóhoz, ahonnan megcsodálhattuk a táj különleges szépségét a ragyogó napsütésben, majd a Cserépfalu Látogatóközpont tartogatott rengeteg „őskori” érdekességet számunkra. A szabadtéri játszótér, a gyönyörű időben töltött piknik és fagyizás felejthetetlen élmény volt a kisiskolások számára, mindamellett, hogy összekovácsolta újdonsült kis közösségünk apraját és nagyját.
Még egyszer köszönjük Rózsa Kálmánnak a nagylelkű felajánlást, Varga Anikó tanárnőnek a színvonalas túra,- és tárlatvezetést, Gerzsenyi Katának, hogy nyereményét az 1.c osztály tanulóinak ajánlotta, valamint minden kedves Szülőnek a kíséretet és segítséget!

Jakab Judit
Vargáné Csőke Mónika


Tanévnyitó a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában

2023. 09. 01-én megnyitotta kapuit intézményünk 460 általános iskolai tanuló előtt!
Várakozással teli hangulatban, az őszi időszakra hangolt iskolával köszöntöttük a leendő első évfolyam tanulóit.
A szép idő lehetővé tette, hogy minden tanuló és dolgozó jelenlétével az iskola udvarán tanévnyitó szentmisével kérjük mindannyiunkra a Jó Isten áldását.
Egészségben megélt szép új tanévet kívánunk mindenkinek!

A lap tetejére >>

Régebbi cikkek - 2022-2023 tanév második félév >>