Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2022-2023 második félév


Önbizalom fejlesztő tréning

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola pedagógusai a tanév indítása előtt egy önbizalom fejlesztő tréningen vettek részt, melyet Bánfi-Csizmadia Edit, az Önbizalomnövelde nagykövete tartott számunkra.
Társadalmunkban az önbizalom, a magabiztosság kérdése kulcsfontosságúvá vált és ennek alacsony szintje munkaerőpiaci és nemzetközi versenyhátrányt is jelenthet. Az önbizalomszint növelése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen segít az emberek számára a mindennapi akadályok leküzdésében és abban, hogy sikeresebbek és boldogabbak lehessenek.

Aki mer, az nyer!
Június 26-28.

Ferenc pápa idén Magyarországra látogatott. A fiatalokkal való találkozás alkalmával azt a tanácsot adta nekik útravalóul, hogy „Aki mer, az nyer!”. Ez a mottó kísérte végig az idei hittantábort, melyet napközis jelleggel a Tiszafüredi Plébánián szerveztünk meg.
Régi hagyomány már nálunk, hogy a gyerekeket ezen alkalmakkor csoportokba osztjuk és a napok során pontokat gyűjthetnek, összemérhetik tudásukat, ügyességüket. Minden csoport egy bibliai történetet kapott (Ábrahám, Dávid és Góliát, talentumok, Noé bárkája, Zakeus), ezeket alaposan megismerték, nevet választottak, plakátot, jelenetet terveztek.
Hétfőn szentmisével kezdtük együttlétünket. Ezt követően kialakultak a csapatok, megkezdődött a pontgyűjtés, feladatokat oldottak meg, amit kötetlen játék (pingpong, csocsó, foci, stb.) követett. A finom ebéd után Szűcs Andrea segítségével madárkás gyertyatartót készítettünk, majd elsétáltunk a fazekasházhoz és a műhelyt is megtekintettük.
A keddi napunk kirándulással telt, a Hortobágyra vonatoztunk. A délelőttöt a Vadasparkban töltöttük, majd délután szentmisén vettünk részt a kis kápolnában. Sándor atya hétfőn és kedden is végig kis csapatunkkal volt a gyerekek nagy örömére.
Hálás szívvel köszönjük Medgyesi Gergely a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójának, valamint Szűcs Andreának a támogatását, amit táborunknak nyújtott!
Szerdán folytatódott a pontgyűjtés és a Szentlélek motívumával díszített vászonszatyrot készített minden résztvevő. Délután a csapatok bemutatták a megálmodott bibliai jeleneteket, majd ügyességi játékokkal versengve alakult ki a végleges sorrend. Az eredményhirdetés is megtörtént, ahol mindenki ajándékban részesült. A hittantábor lezárásaként Károly atya szentmisét mutatott be nekünk!
Hisszük, hogy mindnyájan élményekkel gazdagodtunk és ezek során erősítettük Istenkapcsolatunkat! Bízunk benne, hogy miként a bibliai hősök „mertek” úgy gyermekeink is bátrak lesznek és megállják a helyüket az élet viszontagságai között.

Hittan munkaközösségTiszafüred Város Önkormányzatának elismerése

2023. 06.30-án Tiszafüred város napja alkalmából megrendezésre kerülő városnapi eseményen elismerésben részesült a Szent Imre Katolikus Általános Iskola két kolléganője, Duróné Vágási Mária és Farkasné Bártfai Lilla.
A kitüntetést olyan pedagógusok vehették át, akik az intézmény közismert és elismert tagjai, pedagógiai munkájuk folytán számos diák és szülő elismerését és szeretetét érdemelték ki.
Az elismeréshez szeretettel gratulálunk!


Évzáró pedagógus zarándoklat

A sikeres tanévet lezárva, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola tantestülete egy közös zarándoklaton vett részt 2023. 06. 29-én.
Andornaktályán megálltunk az előző évben felszentelt kápolnában Szent Péter és Pál ünnepnapján elmondani a litániát, majd a helyi Sarlós Boldogasszony ünnepére felszentelt templomban Czókoly Sándor atya által bemutatott szentmisében adtunk hálát.
A nap második felében a Juhász Testvérek pincészetét látogattuk meg, ahol egy kellemes ebédet fogyasztva indultunk haza.
Szent Imre-díj 2023

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola 2019-ben alapította a Szent Imre-díjat, melyet a tanévzárón a legkiemelkedőbb végzős tanulóinknak adjuk át.
Idén 6 diák kapta meg az oklevelet és a plakettet, mely elismerés az intézmény vezetősége által alapított erkölcsi elismerés.
Szeretettel gratulálunk!

     Kuli Boglálka 8.a
     Oláh Anna 8.a
     Gyöngy Zsanett 8.b
     Jáger Jázmin 8.b
     Keresztyén Csanád 8.b
     Veress Boglárka 8.c
Ösztöndíj a végzős tanulóknak

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola több évtizedes hagyománya, hogy végzős diákjainak alapítványi keretből ösztöndíjat oszt, a 8 év alatt végzett tanulmányi munka, versenyeredmények és vizsgák elismeréseként.
A 2022/2023-as tanév végén 224.000.-Ft került kiosztásra a Dr. Borsos Anikó által létrehozott Dr. Ljasuk Jurij emlékalapítvány támogatásával.
Végzős tanulóink körében a kitűnő tanulmányi eredményeket, az eredményes nyelvvizsgákat, ECDL vizsgákat, az országos és megyei versenyeredményeket, a közösség érdekében végzett munkát értékeltük.
Gratulálunk a ballagáson a kitüntetett tanulóknak!

Ösztöndíjban részesült tanulók névsorához, kérem kattintson IDE!
Ballagás 2023

Búcsút vettünk a Szent Imre Katolikus Általános Iskola legidősebb diákjaitól. Elballagtak a 8. évfolyamos diákok!
Tanulmányi eredményességük büszkeséggel tölti el a szülőket, a pedagógusokat és az intézményt.
3 osztály 56 tanulója ballagott a hétvégén az iskolánkból, akik a nyár után kíváncsian várják a középiskolás éveket.
Szép sikereket és kitartást kívánunk minden távozó diákunknak a következő tanévekre is.

Tanévzáró 2023. június 24.

Minden tanév hamar véget ér, amikor már visszatekintünk rá!
Eredményekben gazdag évet zárt a Szent Imre Katolikus Általános Iskola a 2022/2023-as tanév végén is. Kimagasló tanulmányi átlaggal, országos és megyei versenyeredményekkel, ECDL és nyelvvizsga eredményekkel a zsebükben zárhatták tanulóink a tanévet.
Gratulálunk minden szorgalmas diákunknak, pedagógusunknak az elért sikerekért!


Tanévzáró 2023


Állatbarát Általános Iskola cím

A tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola 2023. 06. 21-én, Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen vehette át a megpályázott elismerő címet, melyet egy éven át joggal használhat.
Intézményünk munkaterve nagyon sok olyan eseményt tartalmaz a tanév során, amely a környezetünkben élő állatvilág megismerését, elfogadását és gondozását állítja a középpontba.
Köszönjük az elismerést, Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor - Állatorvostudományi Egyetem, Dr. Vetter Szilvia PhD. központvezető - Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ, Dr. Koska Hedvig főszerkesztő – Állatvédelem gyerekeknek oldal.

Hálát adok…

A hittantábor az EKCP-KP-1-2023/2-000206 pályázat keretében valósult meg.
Három napos iskolai hittantáborra került sor a szünet első napjaiban, június 20-22-ig Egerben.
A három nap során alsóbb évesek és felsősök is kipróbálhatták először a szülőktől való távolságot, az „ottalvós” napokat. Június 20-án délelőtt busszal érkeztünk meg Egerbe, a kollégiumi szobák elfoglalása után négy csapatra osztottuk be a gyermekeket, akik a három napot közös feladatokkal, egymás segítésével töltötték.

A teljes cikk megtekintéséhez kérem, kattintson IDE!

Csapat. Logika. Élmény.

Ez a három szó jellemezte leginkább a 2023. június 10-én, Budapesten a Gellért-hegyi Jubileumi parkban megrendezett MEDVE matematika verseny országos döntőjét. Iskolánkból 5 csapat képviseltette magát a tavaszi szabadtéri versenyen, melyről szép teljesítménye alapján a 6.b osztály csapatának, név szerint Ferge Lillának, Keller Blankának és Nagy Dorkának lehetősége volt részt venni ezen a nívós rendezvényen. Összesen több, mint 1500 csapat indult az ország minden tájáról, ezen belül is a legtöbb az 5-6. osztályos korosztályból, és mindössze 201 csapatnak sikerült bejutnia a döntőbe. Ez már önmagában egy óriási teljesítmény! S bár dobogós helyet nem sikerült elhoznia a lányoknak, végig kitartóan oldották meg a 180 percen át tartó verseny furfangos feladatait ebben idilli környezetben, és ismét rengeteg élménnyel gazdagodtak.

Szívből gratulálunk szép teljesítményükhöz és további sikereket kívánunk a matematika területén is!

Jakab JuditElbúcsúztak a 8. évfolyam diákjai

Az utolsó tanítási nap délutánján iskolánk minden 8. osztályos tanulója, szüleik és pedagógusuk összegyűlt azért, hogy a diákok és szüleik megköszönjék a nyolc év munkáját a tanítóknak és a tanároknak, akik a diákok nevelésében az eltelt idő alatt részt vettek. Megható emlékek, versek és gondolatok mentén, dalokkal színesítve mondák el érzéseiket a diákok.
Köszönetét nyilvánította ki a szülői munkaközösség is, akik hálájuk jeleként agapéra invitálták a pedagógusokat és a diákokat a búcsúműsor után.
Szeretettel kívánunk most már volt diákjainknak kitartást az életük új szakaszára is!

Te Deum Tiszafüreden!

Hálaadó szentmisével fejeztük be a 2022/2023-as tanévet a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában.
Az alsó tagozatos tanulóknak Ferencz Károly plébános, a felső tagozatnak Czókoly Sándor káplán atya mutatott be szentmisét. A homiliákban említést kapott a hálaadás fontossága, a jó követése és a diákok előtt álló pihenés is, hiszen az év közben tanúsított szorgalmas munka után megérdemelt a pihenés. Egy dologról azonban a nyári szünetben sem szabad elfelejtkezni, ez pedig az ima és a szentmise. Istennek legyen hála az egész évben elvégzett feladatokért, eredményekért, melyek a pedagógusok és a tanulók szorgalmáról és kitartásáról ad számot!
Istennek legyen hála ezért a 2022/2023-as tartalmas tanévért!

Szentlélek jöjj, lobogó Láng!

Jelentős ünnep volt a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és a Tiszafüredi Egyházközség életében vasárnap délután. A délután 16.00-kor kezdődő szentmise keretében Excellenciás és Főtisztelendő Ternyák Csaba érsek atya 16 diáknak szolgáltatta ki a felnőtt nagykorúság szentségét, a bérmálást. Az iskolából 14 gyermek részesült a Szentlélek kegyelmi ajándékaiban. A szentmise elején Lovász Edina és Varga Dávid diákok köszöntötték Érsek atyát, majd az egyházközség elnöke is üdvözölte városunkban Érsek atyát.
A szentmise keretében a homíliát követően került sor a krizmával való megjelölésre és a főpásztori üdvözlésre. E szentségben immáron feladatot is kaptak a diákok, hogy életükben is Krisztus legyen a középpontban a Szentlélek megerősítésével.
A szentmise végén köszönetüket fejezték ki a bérmálkozók szülei egy kerámiából készített órával, melyet a helyi Szűcs család készített e jeles alkalomra.
Isten tegye hathatóssá életükben az ajándékokat, melyet a szentség által ajándékba kaptak!Horgászverseny

„Ha itt a nyár, ugye komám, a szív a víznek szalutál
és vígan lépked, akár a tornász
így megy a nagy ho-ho-ho horgász!”

A Testnevelés Munkaközösség szervezésében a nyár beköszöntével ismét megszervezésre került a már hagyománnyá váló horgászverseny 2023. június 13-án, kedden délelőtt 9 órától délig.
Ezen alkalom is jól szolgálta a fontos célt, hogy a természetet jobban megismerve szeressük a körülöttünk lévő világot, madarait, de leginkább az ember ősi foglalkozását, a halászatot és a zsákmány iránti tiszteletet, hiszen nemcsak az étkezés fontos része, hanem komoly sporttevékenység is, miként arról Barna Péter versenyhorgász a nap folyamán többször is tanúságot tett.
A versenyen az iskolából összesen 43 diák mérette meg magát és a nap végén a halakat is. Ezek alapján elég szoros volt az eredmény, hiszen a szákokban, vödrökben sokszor jócskán kisebb-nagyobb halak is voltak. Többségében keszeget és törpeharcsát fogtak ki a Tiszából. Nem elhanyagolható tény, hogy az alsósoknak talán még nagyobb öröm volt, hiszen szülőkkel, nagyszülőkkel együtt tölthették a napot.
Alsós és felsős kategóriákban is külön hirdettek győzteseket, valamint a legnagyobb hal címet is díjazta a zsűri.
Alsós kategóriában:
     1. Posta Benett                   3.b         2755 gr.
     2. Ferge Olivér                   3.b         2575 gr.
     3. Kerekes Bence              3.a         2065 gr.
Felsős kategóriában:
     1. Domokos Dominik       7.a         1900 gr.
     2. Oláh Zoltán                     6.a         1225 gr.
     3. Szőke Tibor                     5.b         795 gr.
A legnagyobb halat Czirbik Ábel (3.a) fogta ki, egy 1130 grammos kárászt, aki szintén díjat vehetett át.
Köszönjük szépen a lehetőséget a fő támogatóknak: Lovász Józsefnek, aki 120 kg etetőanyaggal támogatta a versenyt, Barna Péternek, aki versenyhorgászként saját élményekkel is buzdította a diákokat, valamint a Tisza-tavi Sporthorgász Kft-nek, akik a területet biztosították, és az ajándékokat felajánlották.
Spider mentőcsapat és Hope bemutatja

Intézményünkbe látogatott a Spider Mentőcsoport képviseletében Lehoczki László Hope-pal és Manfred Freitag, Eule és Edi nevű kutyáival. A gyerekek izgatottan várták a találkozást, ami fergeteges hangulatban zajlott. Laci bácsi mesélt nekünk Hope-ról, aki bemutatott jó pár trükköt vállalkozó kedvű diákjaink segítségével. Kicsit betekintést nyerhettünk a mentőkutyák életébe, akik komoly erőfeszítéseket tesznek embertársaink megmentéséért, életüket kockára téve. A mai napon szeretetből is jutott a négylábú hősöknek bőven, hiszen minden gyerek szerette volna megsimogatni őket. Köszönjük az élményt, amivel a nap során gazdagabbak lettünk!
Valamint ezúton szeretnénk megköszönni a JULIUS-K9 tiszafüredi telephelyének ajándékát, egy HOPE feliratú hámot, melyet büszke tulajdonosa egy-egy pacsival hálált meg.

TE DEUM Jászberényben

Az Egri Főegyházmegye Fenntartója, Dr. Ternyák Csaba egri érsek a 2022/2023-as tanév végén is ünnepélyes tanévzáróra hívta az egyházmegye 56 katolikus közoktatási intézményét, idén Jászberénybe, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomba.
Minden évben érseki kitüntetésben részesülhet az a hitben elkötelezett tanuló, akit a nevelőtestület eredményei és szorgalma következtében erre alkalmasnak ítél.
2023. június 8-án Lovász Edina 8.b osztályos tanulónk részesült a kitüntetésben és vehetett át érsek atyától oklevelet.
Gratulálunk az elismeréshez!
Sikeres éveket kívánunk számára a középiskolába is!

Ökoiskola lettünk!

Örömmel adjuk hírül, hogy intézményünk elnyerte az ÖKOISKOLA címet, melyet 2023. szeptember 1. és 2026. augusztus 31. között használhatunk.
Iskolánk rengeteg olyan programot épít be évek óta az éves munkatervbe, mely jó alapot biztosít ennek a címnek az elnyerésére.
A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára Dr. Maruzsa Zoltán és Dr. Raisz Anikó az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára által adományozott Ökoiskola cím továbbra is a környezet iránt felelős nevelésre hív meg minden pedagógust!Nyelvvizsgázni voltunk

Iskolánk mindig is kiemelt feladatai közé tartozott a nyelvvizsgára való felkészítés egyaránt angol és német nyelvből. Május 4-én intézményünk 22 nyolcadikos diákja tette próbára tudását Mezőtúron.
A napokban megérkezett eredmények alapján sikeres nyelvvizsgát tett végzőseink névsora:

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


Eredményükhöz szívből gratulálunk, további szép sikereket kívánunk.
COLOUR DAY


A galériához kérem kattintson a képre!Kiskörén jártunk

Iskolánk tanulói minden évben lehetőséget kapnak arra, hogy egy tanulmányi kiránduláson megtekinthessék a vízlépcsőt és a hallépcsőt Kiskörén. Idén egy szép május végi napon a 7.b és a 6.b osztály tanulói jutottak el.
A gyerekek jó hangulatú beszélgetéssel töltötték az utat, majd a buszból kiszállva meghallgatták „idegenvezetőnk” tartalmas ismertetőjét, érdekes és humoros történeteit a víztározóról, a vízlépcsőről és a hallépcsőről. A tájékoztató után egy kis sétával folytatódott a program, megtekintettük az uszadékfákat, a zsilipeket, a hallépcsőt, s közben meg-megállva további hasznos információkhoz jutottunk.
Mindannyian nagyon élveztük ezt a délelőttöt, hiszen alkalmunk volt saját szemünkkel látni mindazt, amit eddig csak a tankönyveinkben olvashattunk.
Köszönjük, hogy részesei lehettünk az élményeknek.

Medve Matek

„A M.E.D.V.E. mozaikszó, ami a "Matek", "Erdei", "Debreceni", "VEtélkedő" szavakból alakult ki. Azóta a Medve Matek már országos szinten ötvözi a logikus gondolkodás népszerűsítését az iskolán kívüli közösségi élményekkel.”
Iskolánkból 2023. május 26-án a 6.a, 6.b és az 5.a osztályból „medvebocs” kategóriában öt csapat vett részt a rendezvényen a Tisza-parti Morotva kerékpáros pihenő parkban, ahol okos telefon és GPS segítségével az állomások között vándorolva kellett furfangos, fejtörő feladványokat megoldaniuk. Ez a szabadtéri esemény teljesen új perspektívába helyezte a verseny és a matematika fogalmát is a diákok számára, együtt gondolkodva, kooperatív formában, izgatottan oldották meg a bonyolultabb feladatokat is, miközben több kilométert tettek meg az egyes feladványok lelőhelyei között.
Név szerint Ferge Lilla, Keller Blanka, Nagy Dorka, Lendvay Laura, Kovács Kitti, Rácz Rebeka, Nagy Máté Zsolt, Ferge Levente, Unicsovics Levente, Ádám Viktor, Zrinyi Soma, Fekete Kornél arany minősítést, Demeter Flóra Jázmin, Kovács Kolos Zoltán, Lengyel Csaba pedig ezüst minősítést szereztek. Az izgalmakkal teli verseny után máris a folytatáson gondolkodunk és a jövőben is képviseli magát az intézményünk a rendezvényen!

Jakab Judit
Somogyiné Tóth Judit

Találkoztunk Csontváry Kosztka Tivadar és Salvador Dali művészetével

Május 23-án egy csapat nyitott, érdeklődő, a művészet iránt fogékony nyolcadikos tanítványunkkal útnak indultunk Budapestre két csodálatos kiállítást megtekinteni.
A kirándulás szervezésekor hatalmas és felejthetetlen öröm volt számunkra, hogy a mai világban akad olyan közösség, osztály, aki önként, örömmel áldoz a művészetért. A MÁV ingyenes utazási lehetőségét kihasználva utaztunk a fővárosba. Első állomásunk a Szépművészeti Múzeum volt, ahol a Csontváry tárlatot csodáltuk meg. A művész életével előzetesen röviden megismerkedtünk, majd a tárlaton bővültek az információink. A szén portré tanulmányrajzai, a madarakról készített tanulmányai, majd a különleges, egyedi színhasználatával, ecsetkezelésével lettünk gazdagabbak a tájképein keresztül. Mindenkinek akadt egy-két kedvenc műve, melyre utólag is boldogan emlékszik vissza. A Dali kiállítás előtt a Városligetben töltekeztünk a kellemes napsütéses időben. A szürrealista tárlat több nyolcadikosunkat megfogta, különc, egyedi világa elképesztette, elgondolkodtatta őket. Az alkotások, grafikák, szobrok, festmények megtekintése során sok-sok kérdés merült fel bennük, mit miért fejezett ki a művész. Dali életével is ismerkedtünk, az ismeretekkel együtt gazdagabban, jobban, mélyebben megértették illetve próbáták megérteni munkásságát. Ezen a napon két XX. századi különc művész alkotását ismertük meg, életünkre biztosan hatással lesz a program.
A városba vonattal jutottunk el, a városon belül pedig busszal, földalattival és metróval is közlekedtünk, mely tanítványaink számára szintén új és élmény volt. Este értünk haza Tiszafüredre, esztétikai, vizuális, erkölcsi értékekkel feltöltődve a fővárosi művészeti programunk után.

a szervezők


Megyei és országos versenyeredmények történelemből és magyar irodalomból

Az 5. B osztály tanulói ebben a tanévben a felső tagozatosok számára kiírt versenyekkel ismerkedtek.
Nagy lelkesedéssel vágtak bele a honismerettel, történelemmel kapcsolatos feladatok megoldásába, és akadt, aki Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a költő életéhez kapcsolódó versenyre nevezett.
A sok-sok kutatómunka és kreatív feladat elvégzése után izgatottan várták a végeredményeket, melyek a napokban érkeztek meg:
AZ Országos honismereti versenyen Richter Dávid Ágoston megyei 7., Urbán Amira megyei 8. helyezett lett.
A HEBE Kft által szervezett Nagy magyar királyok című projektversenyben Tölgyesi Hanga, Urbán Amira és Varga Zsanett nagyon szoros versenyben országos 10. helyezést ért el.
Szintén a HEBE Kft szervezében indult a Petőfi 200 című projektversenyen Ács Vilmos, Lovász József és Richter Dávid Ágoston csapata, akik mindössze egy ponttal lemaradva az első helytől országos második helyezettek lettek.
A versenyzés izgalma, a szép eredmények mellett a gyerekek lelkesen várják a következő tanévben megjelenő versenylehetőségeket, melyek során korszerű módszerekkel, érdekes feladatokkal bővíthetik a tanórán megszerzett ismereteiket.
Az elért eredményekhez szeretettel gratulálunk, és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz.

„Ki barátot talál, kincset talál!”

Bizonyára sokan ismerik a híres színészpáros, Bud Spencer és Terence Hill legendás mondatát a Kincs, ami nincs című filmből. Igaz ez arra a több, mint 20 éves kapcsolatra is, amely a Majláthfalvi Általános Iskola és intézményünk között alakult ki az évezred fordulóján.
2023. május 17-18. között meghívást kaptunk magyar testvéreinktől, hogy látogassuk meg őket a nehéz időszakok után. Tudjuk, hogy a múlt évek covid járvány időszaka óta a testvérkapcsolatok is megsínylették ezeket a nagyszerű kapcsolatokat.
Nagy örömmel indult el egy kis csapat, hogy újból megerősítsük egymást hazaszeretetben, magyarságtudatban, keresztény hitünkben.

A teljes cikk megtekintéséhez kérem, kattintson IDE!Kirándulás Majláthfalvára


Tavaszi papírgyűjtés
2023.05. 10-12.

A tavaszi papírgyűjtésünk a hagyományokhoz híven, sikeresnek bizonyult. Minden osztály kivette a részét a gyűjtésben, mely dicséretes. A szülők szorgos munkájukkal maximálisan támogatták a programot és az osztályok pénztárcájának gyarapodását, melyért köszönet jár.
A három nap alatt gyűjtött papír végleges tömege: 11200 kg
Kiemelkedően teljesített a papírgyűjtésben a 8 b, 7.b és 1.b osztály. Gratulálunk nekik!
Hálás köszönet a vezetésnek, a pedagógusoknak, a technikai dolgozóknak, a szülőknek, a pakolásban és rakodásban segítő felsős diákoknak a segítségért, támogatásért.

DÖK


„Az év élőlényei” inspirálták tanítványainkat

A Művészeti munkaközösségünk utolsó idei iskolai rajzpályázatának témáját az év élőlényei adták. Közülük is az év madara, a barkóscinege, az év pillangója, a fecskefarkú pillangó és az év fája, a vénic - szil és tatai platán. Tanítványainkhoz szerencsére közel áll a teremtésvédelem, a természet szeretete és a művészetek felé is nyitottak, így számos szép pályamunka érkezett a kiírásra. Öt korcsoportban rangsorolt a zsűri, végül a nyertes művekből és a további szép alkotásokból egy gazdag, szívet melengető kiállítás született az iskolánkban.

A következő eredmények születtek:
1-2. évfolyam:
     1. Vigh Boróka Anna 2. b
     2. Újvári Dalma 2. b
3-4. évfolyam:
     1. Urbán Mihály 3. c
     2. Szabad Kendra Laura 4. b
     3. Fekete Réka 3. c és Kiss Fanni 3. b
5-6. évfolyam:
     1. Tamás Jázmin Dalma 5. b és Hegyi Petra 6. b
     2. Török Fanni 6. b
     3. Csesznok Milán 6. b
7-8. évfolyam:
     1. Keresztyén Csanád 8. b és Bráda Zita 7. b
     2. Hidvégi Melinda 7. b
     3. Farkas Gréta 7. b és Baracsi Karina 7. a
Eltérő tagozat:
     1. Báder Kerubina 7. osztály
     2. Nagy Kevin 7. osztály
     3. Karvai Viktória 7. osztály

Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket diákjaink nyitottsága és bízunk benne, hogy egész életükben végigkíséri őket ez az áldomás.
Szívből gratulálunk minden alkotónak!

Művészeti munkaközösségBudapesten jártunk…

A Vajdahunyadvárba és az állatkertbe szerveztünk projektnapot az 1.a és a 2. a osztályos gyerekeknek.

Nyomozás a rejtélyek kertjében!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyíló, tavaszi kiállítás játékos nyomozásra, kalandos kerti barangolásra hív! A REJTÉLYEK KERTJE – Játékos nyomozás és kiállítás termeibe lépve a látogatók egy képzeletbeli, titokzatos kertbe csöppennek, ahol egy izgalmas detektívjáték részesei lehetnek.
Sejtelmes fények táncolnak az alkonyi derengésben, lombos fák és kerti pavilonok mélykék árnyai vetülnek a kanyargós ösvényre. Egy éber bagoly suhan hangtalan, szunnyad a tágas kert, de az álmos csöndbe szokatlan nesz vegyül…
Ki merészeli megzavarni az alvó kert nyugalmát? Vajon milyen csínyen töri a fejét titokban? Oldjuk meg együtt a talányos esetet, de vigyázat, a megtévesztő nyomok és bűnjelek megfejtéséhez bátor szívre és éles érzékekre is szükség lesz!
A játék során a gyerekek kideríthették, képesek-e elboldogulni a törékeny bizonyítékkal, lefülelni a hangos nyomot, leleplezni az állati álcázást vagy felismerni a bódító bűnjelet. Megtudhatták továbbá, hogyan alszanak a fák, kik sündörögnek a szürkületben, ki a legéberebb virrasztó és a legnagyobb álomszuszék.
A kiállítást járva, felfedezhették az élőlények rejtett éjszakai életét és meglepő tulajdonságait, valamint találkozhattak a kert különös lakóival, miközben próbára tették érzékeiket, szemfülességüket és nyomozói képességüket.
Belépéskor a tanulók szöveges játékfüzetet kaptak, mellyel lépésről lépésre kerülhettek egyre közelebb a célhoz. A több mint 700 négyzetméteren megvalósuló játékos nyomozás és kiállítás sejtelmes látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg felfedezni valóval és ajándékkal várta a kalandvágyó detektívtanoncokat.
A kalandos nyomozás után sok érdekes és fontos ismeretet szerezhettek tanulóink a „Nemzeti lókiállítás”, a halászati, vadászati és erdészeti kiállítások megtekintésével.
Büszkén tekintettük meg a kiállított tiszafüredi nyerget!
Ezután a Fővárosi Állat-és Növénykertbe látogattunk el!
Állatkert Budapest szívében A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-ban nyitotta meg kapuit, így a világ egyik legrégebbi és legszebb állatkertje. A műemléki környezet és az országos védettségű természetvédelmi területté nyilvánított park békebeli hangulatot áraszt. A világ vezetői állatkertjeinek egyike, hiszen egyedülállóan gazdag gyűjteménye több mint 850 állatfajból és kétezernél is több növényfajból áll. A látogatókat négy túraútvonalon naponta közel félszáz különleges állatos élmény várja. A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása.
Itt sétánk során megfigyeltük a különleges növényeket és érdekes állatokat. Megmásztuk a Piramist és nagyot játszottunk a játszótéren.
Sok ismerettel és élménnyel gazdagodtunk ezen a napon!

1.a, 2.a osztály
Rózsa Andrea, Nagy Beáta,
Pacsek Lajosné, Farkasné Bártfai Lilla
„Isten a szeretet” versmondó verseny

„A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség, tisztaság.”

Gal 5,22-23
Magyarországon 1938 májusában zajlott a 34. Eucharisztikus Világkongresszus, majd 2021 szeptemberében másodízben is hazánk adott otthont az óriási horderejű eseménynek.
Ezen alkalomból - immár harmadik - éve a Miskolci Versbarátok Köre Alapítvány versmondó versenyt hirdetett, melynek elődöntője 2023. május 12-én, 14 órakor került megrendezésre Miskolcon, a Tudomány és Technika Házában. A verseny témája ebben az évben a szeretet volt, a szabadon választott versnek is erről kellett szólnia. A kötelező vers pedig az öröm témához nyúlt vissza Bódás János Elveszíthetetlen öröm c. művének kiválasztásával.
Intézményünket Ujvári Enikő Anna 7.b osztályos tanuló képviselte ezen az eseményen. Szavalatával sajnos nem ért el helyezést, emléklappal, szóbeli dicsérettel és kis ajándékkal jutalmazták szereplését.
Több mint 50 versmondó gyermek jelentkezett az ország keleti és északi részéről egyaránt. A 10 és 20 év közötti fiatalok két korcsoportban mérettették meg magukat. A verseny nagyon jó hangulatban telt, sok tapasztalatot szereztünk. A szervezők és a zsűri megerősítették a tanulókat, hogy bátran versenyezzenek, szeressék továbbra is a verseket.
„Éljenek tovább a NEK gyümölcsei!”
Madarak és fák napja az 1.b osztályban

” Az angyal pedig látta, hogy szép az erdő és elindult, hogy megkeresse három társát: a Jóság angyalát, a Szeretet angyalát és a Békesség angyalát. Gyertek- mondta nekik-, az erdő majd megnyitja az emberek szívét és ti elhelyezhetitek benne a magatok kincseit.”

Wass Albert: Erdők könyve
2023.05.10-én a madarak és fák napja alkalmából projektnapot tartottunk, az első b. osztály tanulói, szüleik és pedagógusaik. Nyíregyházi Állatparkba utaztunk, hogy megismerkedjünk a gazdag növény és állatvilággal. Tanulmányi utunk során szerettük volna felhívni tanulóink figyelmét a természetvédelem fontosságára, a cselekvő attitűd kialakítására, elkötelezettségére és elmélyítésére. Az állatpark világszínvonalon mutatja be az odalátogatóknak a minket körülvevő ökológiai környezetet. Fontos volt, hogy utunk során a gyermekek figyelmét felhívjuk, hogy környezetünk minden apró láncszeme összekapcsolódik, összefüggésben van egymással, és az embereknek van a legnagyobb felelőssége ebben a rendszerben azért, hogy ezt a csodálatos természetet a jövő generációjának épségben fenntartsa. Projektnapunkkal szerettük volna a felelősséget vállaló gyermekek számát növelni, akik tevékenységükkel, látásmódjukkal és tetteikkel hozzájárulnak ehhez a feladathoz. Erre nagyon alkalmas volt a park lenyűgöző környezete, mely egy tölgyerdő mélyén kapott helyett. A világrészekre osztott tájakat bebarangolva megismerhettük a különböző földrészek flóráját és faunáját. Tanulmányi kirándulásunknak köszönhetően egy Föld körüli utazáson vettünk részt, ahol jól érezte magát gyerek, szülő és pedagógus egyaránt.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Vincze Zsoltné, Szerencsés- Balázs Erika


MADARAK ÉS FÁK NAPJA

Május 10. ( szerda) a madarakról, fákról és a természetről szólt.
„ Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében. „ / Herman Ottó /
Az ő javaslatára 1906 óta minden május 10 – én ünnepeljük a Madarak és fák napját.
Herman Ottót a madarak atyjának is nevezték.
Galambröptetéssel kezdődött a program. Irházi Csaba iskolánk dolgozója elhozta gyönyörű galambjait.
A gyerekek gyönyörködtek a madarak repülését látva, amelyek szerencsésen hazaértek.
Tari Edit 7. b osztályos tanuló kedvesen, hozzáértően mutatta be BUBU nevű papagáját az alsós aulában.
Kiss Balázs iskolánk volt diákjának előadása színesítette a napot. Nagyon sok érdekességet hallottunk a fülesbagoly és az ölyv életmódjáról, táplálkozásáról. A fülesbagoly hazánk leggyakoribb bagolyfaja.
A Madarak és fák napja programot a 3. és 4. évfolyamos tanulók akadályversenye zárta.
Az osztályokat egy 7 fős csapat képviselte. 4 állomáson mutathatták meg a madarakról, fákról tanult ismereteiket. Az állomásokon felsős tanulók ( 5. b, 7. b ) várták az akadályverseny résztvevőit.
Előzetes feladatot is kaptak a csapatok, menetlevelet kellett készíteni. Ügyesen oldották meg a feladatokat.
Végig nagyon szoros volt a verseny.

Eredmény:
I. helyezett - Észbontók ( 3. b )
II. helyezett - Barkóscinege ( 4. b )
III. helyezett - Az eszes madarak ( 4. b )
IV. helyezett - Fecske ( 3. c )
V. helyezett - Méhecskék ( 3. a )

Gratulálunk a résztvevőknek!Harmatcsepp Tanulmányi Verseny

A Tanítók Fekete István Egyesülete a 2022/2023. tanévben is meghirdette a Harmatcsepp Tanulmányi Versenyt.
2500 alsós diák küldte be az első három forduló feladatlapjait matematika, nyelvtan, olvasás-szövegértés és hittan tantárgyakból. A középdöntőt már csak a legjobb eredményeket elért tanulók írhatták meg, melyek kijavítása után iskolánkból 5 tanulót hívtak be az országos döntőbe. Minden korcsoportból tantárgyanként tíz gyermek vehetett részt a végső megmérettetésen, melyre 2023. május 13-án került sor Budapesten, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban. A versenyfeladatok megírását követően a gyerekekkel megtekintettük a közelben lévő interaktív Bibliamúzeum kiállításait.
Az eredményhirdetést szép gondolattal indították, melynek mondanivalóját mindannyian magunkkal vihettük:
„A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér.” /Steven Gerrard/

Büszkék vagyunk tanulóinkra, akik szép eredményeket értek el.

Matematikából:
I. hely: Varga Olivér 2.a osztályos tanuló, felkészítő pedagógusa Farkasné Bártfai Lilla

Hittanból:
VIII. hely: Vigh Boróka Anna 2. b osztályos tanuló, felkészítő pedagógusa: Vighné Perge Anita
IX. hely: Elek Noel 2. a osztályos tanuló, felkészítő pedagógusa Árvai Erika
X. hely: Somogyi Lili 3.a osztályos tanuló, felkészítő pedagógusa Árvai Erika
VII. hely:Virág Tamás 4.a osztályos tanuló, felkészítő pedagógusa Árvai Erika75 éve a „Római Mária” oltalma alatt

A Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium egyház- és helytörténeti vetélkedőt szervezett, melynek különös apropóját az adta, hogy idén 75 éve van a „Római Mária” a Kálvária kegytemplomban, Törökszentmiklóson. A szobrot még XII. Pius pápa adományozta a magyar népnek.
Az írásbeli forduló után már csak 5 csapat kapott meghívást a döntőbe, melyre 2023.05.12-én került sor. Iskolánk csapata a sokszínű feladatok megoldása után korcsoportjában a 2. helyezést érte el.
A csapat tagjai:
Török Fanni – 6.b, Árvai Zsigmond Levente – 6.a, és Nagy Máté Zsolt - 6.a osztályos tanulók voltak. Felkészítő pedagógus: Árvai Erika.
Gratulálunk a szép eredményhez!

„Énekelj az erdőben!”

Péntek délelőtt a negyedik órában rögtönzött éneklésre gyülekezett iskolánk énekkara, hogy csatlakozzon az „Énekelj az erdőben!” nevű kezdeményezéshez. A Deák téri fák alatt fölcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalunk. Ezt követően a gyerekek kérésére egy ifjúsági éneket énekeltünk, amelynek szövege Zefirelli: Napfivér, Holdnővér című filmjének betétdalára íródott. A borús idő ellenére, néhány járókelő meghallgatta ezt a kedves dalt. Iskolánk énekkara a templomi anyák napján is képviseltette magát, és gyakran vesz részt az iskolai szentmiséken. A hagyományos, orgonakíséretes egyházi népének és gregorián mellett szívesen éneklik a gyerekek ezeket a könnyedebb gitárkíséretes dalokat is. Az iskolai énekórák valamint a hittan órák keretében alsó és felső tagozaton egyaránt szerepelnek a liturgikus időszaknak megfelelő egyházi énekek. A szent zene Istenhez emeli a lelket, és békességgel tölti el a szívet. Énekelni jó. Madarak és fák napjához kapcsolódva most dalban fejeztük ki a természet iránti szeretetünket.


Anyák napján szóljon a dal és legyen bennünk hála

Május első vasárnapján az életet adó nőket, édesanyákat, keresztanyákat és nagymamákat ünnepeljük szerte a világon. Nem lehetünk elég hálásak, ha az édesanyákról van szó, hisz tőlük kaptuk az életet, körülményektől függetlenül.
A 2. b osztály, a tiszafüredi gyülekezeti közösség előtt, Isten házában ünnepelhetett május 7-én. Az alkalomhoz és helyhez méltóan díszítettük fel a szívünket és lelkünket is. A családok együtt vettek részt a szentmisén, majd azt követően került sor az ünnepi műsorunk előadására. Jóleső érzéssel töltötte el a szívünket, hogy szeretteink mellett, verseinkkel, a felcsendülő dallamokkal és szerény ajándékunkkal, azoknak az idős, beteg anyukáknak és nagymamáknak, dédiknek is kedveskedhettünk, akikhez gyermekeik és unokáik valamiért nem tudtak hazalátogatni ezen a szép ünnepnapon.
Összejövetelünket, kedves ajándékok átadása és egy-egy őszinte ölelés zárta. Mindezeket pedig, az anyai szemek könnyekbe szökkenése kísérte.

„Áldja meg az Úr, nemes szívüket,
és jutalmazza szeretetüket!
Kapjanak tőlünk, gyermeki hálát,
Úr Jézustól az élet koronáját! „

Földesiné Kiss Tünde


Továbbképzés intézményünkben

A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében intézményünkben szaktanácsadói látogatásra került sor, melynek során Dr. Demján Adalbert előadását hallgathattuk meg.
Az elmúlt években fokozatosan növekedett az internethez való hozzáférések száma, és ezzel együtt jelentős mértékben fejlődtek az online alkalmazások, melyek az oktatás területén is teret hódítanak. Mi, pedagógusok szeretnénk elsajátítani ezeknek a tudásmegosztást szolgáló digitális eszközöknek, alkalmazásoknak a felhasználási lehetőségeit, ezzel is színesíteni és hatékonyabbá tenni a tanítást.
Dr. Demján Adalbert tanár úr ebben nagy segítségünkre volt ezen a délutánon. Bepillantást nyerhettünk a mesterséges intelligencia rejtelmeibe és megismerkedhettünk a genia.ly online alkalmazás gyakorlati alkalmazásával.
Az előadás során sok új, hasznosítható ismeretet szereztünk és a nagy érdeklődésre való tekintettel, reményeink szerint, egy következő találkozás alkalmával tovább mélyíthetjük tudásunkat az online alkalmazások, internetes szolgáltatások világában.
Mindannyian köszönjük a lehetőséget!
Atlétika Megyei Döntő

2023. május 03-án és 04-én Szolnokon vettünk részt a III. és IV. korcsoportos Atlétika Többpróba illetve Egyéni és Váltófutó Megyei döntőjén.


Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


Felkészítő: Koczka József, Katkó Viktor, Darai Rajmund
Erdei iskola Parádfürdőn

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola az idei tanévben is megszervezte az erdei iskola programot az 5-6. osztályos tanulók számára Parádfürdőn.
Bár esővel indult az első napunk, de ez nem szegte kedvünket. Meglátogattuk a kocsimúzeumot, Gál Pista bácsi üvegcsiszoló műhelyét, éjszakai túrán tettük próbára bátorságunkat.
Az Ilona- völgyi vízesés az előző napok esőzéseinek köszönhetően pazar látványt nyújtott. Kis ízelítőt kaptunk az erdő- és a vadgazdálkodásról, 200 éves tölgyfát öleltünk át, gipszkristályt kutattunk.
Geocaching kincskereső csapatversenyen ismerkedtünk Parádfürdővel, délután " aranyat" mostunk a patakban.
Íjászkodtunk egy kicsit, tűzgyújtási technikákat ismerhettünk meg.
Vagyis rengeteg mindent tanultunk, miközben jól éreztük magunkat. Számháború, kötélhúzás, vetélkedők, tábortűz, nyársalás, karaoke parti.....
A végére úgy elfáradtunk, hogy kerestünk egy várat, amelyet nem kell megmászni a. A Kisnánai vár meghódítása után élményekkel gazdagon érkeztünk haza.
Mindenkinek köszönjük a támogatását, akik hozzásegítettek bennünket egy remek erdei iskola megvalósításához.
Fenntarthatósági témahét a szentimrében

Ebben a tanévben április 24-28-a között tarthatták meg az oktatási intézmények a Fenntarthatósági témahetet. Előzetesen részt vettünk az Oktatási Hivatal által szervezett szolnoki továbbképzésen, melyen a fenntarthatóság intézményi megvalósítását segítették rengetek ötlettel.
Iskolánk fogékony a környezetvédelemre, a teremtés védelmére, egész évben több programon keresztül foglalkozunk az élővilággal, a környezetünk védelmével. Minden osztályunk részt vett a témahétben, életkori sajátosságnak, érdeklődési körnek megfelelően választottak ki feladatokat, foglalkozásokat a tanító nénik és a szaktanárok. Az 5. évfolyamunk ezen a héten erdei iskolában volt Parádon, a természet közelében rengeteg színes programmal élték meg a fenntarthatóságot. Csatlakoztunk a város által szervezett Te szedd! akcióhoz, melyben három számunkra kijelölt Tisza-tó parti részt tisztítottunk meg a hulladéktól, jutalomként hajókirándulásban részesültek a résztvevő diákok. Az iskolánk teremtésvédelmi felelőse egész hétre érdekes programokat alkotott az alsó tagozatos osztályaink részére, melyekben a Biblia elemei is kapcsolódtak a témához.

A következő ötletekkel, programokkal hoztuk közel tanítványainkhoz a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot:

(Osztályonként minimum 3 feladattal szolgáltak a pedagógusaink a hét folyamán, melyeket meg is valósítottak gyermekeinkkel.)

- közismereti órákon a tananyaghoz illesztettük a témát egy-egy feladat erejéig, akár egész tanórán keresztül, kvízt, totót, keresztrejtvényt oldhattak meg, a Föld dalát tanulták meg énekórán, online felületeken ismerkedtek, játszottak motiváló feladatokkal

- készség órákon újrahasznosítottak, alkottak a témában, akadályverseny zajlott, magvakat ültettek, virágpalántákkal díszítették a kiskertünket, kertterveket készítettek, a tudatos, környezetbarát táplálkozással foglalkoztak, plakátokat gyártotta

- természetesen sokat beszélgettek a földünk megóvásáról, valamint a szemétszedés, mint aktív tevékenység több osztálynál sikeresen megvalósult

A fentiek is mutatják, hogy milyen sokrétű, változatos események zajlottak a héten, bízunk benne, hogy tanítványainkban sikerült ismét elültetni a magot, mely életük folyamán szép terméssé fejlődik majd. Amihez elengedhetetlen, hogy ők is ápolják a kismagot, a családban is beszélgessenek, tegyenek a természetvédelemért.

Köszönjük iskolánk pedagógusainak a lelkes, szorgos részvételt a Fenntarthatósági témahéten!
Erdei iskola Parádfürdőn

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola az idei tanévben is megszervezte az erdei iskola programot az 5-6. osztályos tanulók számára Parádfürdőn.
Bár esővel indult az első napunk, de ez nem szegte kedvünket. Meglátogattuk a kocsimúzeumot, Gál Pista bácsi üvegcsiszoló műhelyét, éjszakai túrán tettük próbára bátorságunkat.
Az Ilona- völgyi vízesés az előző napok esőzéseinek köszönhetően pazar látványt nyújtott. Kis ízelítőt kaptunk az erdő- és a vadgazdálkodásról, 200 éves tölgyfát öleltünk át, gipszkristályt kutattunk.
Geocaching kincskereső csapatversenyen ismerkedtünk Parádfürdővel, délután " aranyat" mostunk a patakban.
Íjászkodtunk egy kicsit, tűzgyújtási technikákat ismerhettünk meg.
Vagyis rengeteg mindent tanultunk, miközben jól éreztük magunkat. Számháború, kötélhúzás, vetélkedők, tábortűz, nyársalás, karaoke parti.....
A végére úgy elfáradtunk, hogy kerestünk egy várat, amelyet nem kell megmászni a. A Kisnánai vár meghódítása után élményekkel gazdagon érkeztünk haza.
Mindenkinek köszönjük a támogatását, akik hozzásegítettek bennünket egy remek erdei iskola megvalósításához.
Fenntarthatósági témahét

Április utolsó hetében a teremtésvédelemhez kapcsolódva fenntarthatósági témahetet tartottunk. Színes programokkal, kiállítással és játékos feladatokkal készültünk a gyerekeknek. Hétfőn egy zsoltáridézethez készült plakát, hiszen a zsoltárok nagy része a teremtés szépségével Isten dicséretét hirdeti. Kedden olyan számolós feladat volt, melyhez az iskola udvaráról és környezetéből kellett adatokat gyűjteni. Szerdán végre kisütött a nap, és a gyerekek örömére kötélhúzás volt a délelőtti szünetekben. A pénteki program a szelektív hulladékgyűjtésre hívta fel a figyelmet egy kiselőadás keretében, játékos feladattal összekapcsolva. A közös programokon kívül minden osztály külön is tartott foglalkozásokat, mellyel a környezetvédelemre, a természeti értékeink megóvására neveltük tanulóinkat. Köszönjük mindenkinek a segítő közreműködését, hogy a hét programjai megvalósulhattak!

TeSzedd!

Április 28-án a Fenntarthatósági témahetünkhöz kapcsolódóan 50 tanulóval bekapcsolódtunk a Tiszafüred Város Önkormányzata által szervezett TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért országos akcióhoz. Kis csapatunk az Albatrosz kikötő, a Halastér és a Szabadstrand környékét tisztította meg a szeméttől. Rövid idő alatt 7-8 zsák hulladékot sikerült összegyűjteni, ezzel is hozzájárulva környezetünk tisztaságához.
Jutalmul az Albatrosz kikötő felajánlásából rövid csónaktúrán vettünk részt, melyen a gyerekek nagyon jól érezték magukat. Ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget.

Szabó Katalin, Vigh Péter János, Darai Rajmund


„Naphimnusz” képzőművészeti pályázat

A Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum „Naphimnusz” címmel kiírt képzőművészeti pályázatán különdíjban részesült iskolánk 2. b. osztályos tanulója Vigh Boróka Anna. A héten kapta meg jutalmát, oklevelet és a gazdag ajándékcsomagot. Gratulálunk neki, további szép alkotásokat kívánunk!Projektnapok Egerben

“Nem születhetik mindenki Egerben,
de mindenki lehet egrivé,
aki a hazáját úgy szereti,
mint akik itt születtek”

(Gárdonyi Géza: Titkosnapló)

Eger történelme meghatározó az ország életében, az egyik legnagyobb oktatási és kulturális központtal rendelkezik. Az egri püspökséget Szent István király alapította.
Színházbérlet váltása mellett célunk volt a történelmi Eger megismertetése, hazafiasságra nevelés kisiskolás korban.
Gárdonyi Géza Színházban 3 alkalommal jártunk, megtekintettük a Szaffi, Cilindercirkusz és Dr. Bubó előadásokat.
Minden alkalommal különböző programokat terveztünk és valósítottunk meg az előadások után, melyek színvonalasak voltak és élmények sokaságát nyújtották tanítványainknak.
Ősszel a Dobó István Vármúzeum műhelyébe vezetett az utunk, ahol a kékfestéssel ismerkedtünk meg.
Témája:
„Mi kerül a vászonra? - Kenyér, ház - vagy két kobra?”
A kékfestő mesterek hagyományos technikáját idéztük fel a foglalkozás elején interaktív foglalkozás keretein belül. Majd eredeti dúcok segítségével a diákok terítőt készítettek.
Ezek után megnéztük Gárdonyi Géza házát, könyvei és bútorai között visszarepültünk a múltba, majd egy titkos járaton keresztül a várban és a kazamatákban tettünk egy nagy sétát sok -sok érdekes információval gazdagodva. Köszönjük a Dobó István Vármúzeum munkatársainak a nagyon kedves és színvonalas foglalkozásokat.
Jó volt megpihennünk a Gárdonyi ház udvarán, ahol tudtak önfeledten játszani diákjaink a nemrég átadott játszótéren.
Második alkalommal kisvasúttal indultunk egy tágabb városnézésre. Szépasszonyvölgyben megpihentünk. Egy finom mustra invitáltak be minket nagyon kedves borospince tulajdonosok. A kis kíváncsiskodók kérdéseire is szívesen válaszoltak.
Útközben terek szobrait, Eger jelentősebb műemlékeit, épületeit tekintettük meg a vonatból. Majd a hangulatos adventi vásáron kavarogtunk, fotózkodtunk az ország egyik legszebb terén a Dobó téren.
Harmadik színházi látogatásunk sem múlhatott el élmények nélkül. Hogyan is hagyhattuk volna ki az ország második vallási épületét - és Egerben az egyetlen, ami klasszicista stílusban épült- az éppen megújuló Bazilikát.
A bejárat előtti oszlopcsarnoka elkápráztatott minket, a 17 méter magas korinthoszi oszlopok tartják a timpanont melyen a „Jöjjetek, imádjuk a Urat!” felirat olvasható latin nyelven.
A timpanon felett látható három szobor a Hit, Remény és Szeretet örökérvényű hármasát jelképezik. Bazilikába belépve nagyon kicsinek éreztük magunkat és szájtátva csodálták a gyerekek a lenyűgöző belső terét.
Szemben a Líceum, mely Eszterházy Károly püspökről kapta a nevét, aki megalapította és egyetemi oktatást álmodott bele. Egyetemként 2016 óta működik. 2021- től pedig Katolikus Egyetemi funkciót tölt be. Majd a csodálatos parkot, az Érsekkertet fedeztük fel, minden szépségével, játszóterével. Közel a Föld napjához, sokat beszélgettünk a természet értékeiről.
Nem hagytuk ki a modern Eger szórakoztató programját sem. Látogatást tettünk az Agria Pláza mozijába, ahol popcornnal egy mesefilmet néztünk meg.
Mit jelent az Agria? Ezt is megtudtuk...
Büszkék vagyunk rá, hogy a tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola az Egri főegyházmegye tagintézménye és ezáltal mi is részesei lehetünk a történelmi vallású közösségnek. Mi tanítók, fontosnak tartjuk megismertetni a múltat, hisszük, hogy az értékeinket óvni kell és amit gyermekeink megismernek, felnőttként megóvják azt.
Hiszen –
“Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” (Babits Mihály)

Tanítók:
Farkasné Bártfai Lilla , Pacsek Lajosné - 2. A
Nagy Beáta , Rózsa Andrea Krisztina - 1.A


Petőfi 200 - Szavalóverseny

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Egri Főegyházmegye három fordulós szavalóversenyt hirdetett meg.
A vármegyei megmérettetésre 2023. április 17-én került sor a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Gimnáziumban. Intézményünket a zsűri döntése értelmében Ruzsányi Péter 4. b és Krausz Eszter Ilona 8. b osztályos tanulók képviselhették.
A három korcsoportban versenyző diákok igazán színvonalas szavalatokkal kápráztatták el a zsűrit és a jelenlévő közönséget egyaránt.
Örömünkre szolgál, hogy Ruzsányi Péter 4. b osztályos tanulót az ítészek I. helyezéssel jutalmazták. Ennek értelmében ő lehet az, aki iskolánk színeit képviselheti a májusban megrendezendő főegyházmegyei döntőn, Egerben.
Ezúton is gratulálunk a szép eredményhez, s kívánunk további sikeres szereplést!

Katkó Éva„Hozzám jöttél Jézus, ég és föld királya”

2023. április 23-án, huszonnégy gyermek elsőáldozásának ünnepe volt a tiszafüredi Nagyboldogasszony templomban. A felkészülés és várakozás után pénteken, az ünnepi előkészületet próba és az első szentgyónás zárta, mely által készen álltak elsőáldozóink, hogy a szentostyában rejtőző Úr Jézust örömmel és tiszta szívvel vegyék magukhoz.
Az ünnepi szentmisén boldog várakozással és tiszta szívvel álltak a tanulók a szentélyben, az Oltáriszentségben jelenlevő Krisztus előtt. Mindannyian érezték, hogy egy új kezdet előtt állnak, Krisztussal közösségben, Vele eggyé válva.
Megható pillanat volt, amikor a szentmise zárásaként megkapták a szülők áldását. Az első szentáldozás ünnepe örök emlékként megmarad a gyermeki szívekben.
Hálát adunk elsőáldozóinkért és imádkozunk, hogy az Oltáriszentség rendszeres vétele által erőt és reményt merítsenek a világ küzdelmeihez!A költészet napja kihagyhatatlan

A versek mindig örök érvényűek. Rengeteg helyzetben támaszt nyújthatnak nekünk. Ha megtanulunk életünkben egy verset jószerivel idős korunkban is emlékszünk rá. A dallamosságával, ritmusaival örök nyomot hagynak az elménkben.
A költészet napja idén április 11-én a tavaszi szünetben ért bennünket. Kihagyhatatlan ünnep. Feltétlenül szerettük volna verselésre hívni diákjainkat, dolgozóinkat. A szünet utáni első héten arra hívtuk iskolánk tagjait, hogy egy-egy kedves versüket, vagy annak egy részletét róják egy kis papírlapra és helyezzék el adott helyen az iskolánkban, hogy aki szeretne szemezgethessen ezekből a remekművekből.
Olyan tanítványaink vannak, akik vonzódnak a jóhoz, az értékeshez, a különlegeshez, így péntekre, nagy örömünkre megteltek versidézetekkel a felületeink.
A költészet napját 1964 óta József Attila költőzsenink születésnapjához kapcsolva tartjuk meg hazánkban április 11-én. Bízunk benne, hogy a versek iránti szeretet nem csökken bennünk és hosszú évtizedeken keresztül kísérnek bennünket életünk során.
Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny eredményei

Iskolánk tanulói immár több mint 10 éve részt vesznek a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen. Az idei megmérettetésre március 16-én került sor.
Ezen a versenyen mindenki részt vehet, aki szeret gondolkodni, mert a könnyebb és nehezebb feladatok együtt mindenki számára sikerélményt biztosítanak. A verseny elsődleges célja, a matematika népszerűsítése. A versenyt 89 országban azonos időpontban rendezik. A rendezők mottója: legyen ez a 75 perc a matematika ünnepe szerte a világon!
Iskolánk tanulói nagyon szép eredményeket értek el. Gratulálunk nekik és nagyon büszkék vagyunk rájuk! Köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját: Nagyné Tóth Judit, Törökné Zemniczki Szilvia, Somogyiné Tóth Judit, Gáspárné Tokaji Edit tanárnőknek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei összesítés alapján kiemelkedő eredményt elért tanulóink:

1. helyezés Nagy Szabolcs 5. évfolyam
2. helyezés Fodor Alma 7. évfolyam
3. helyezés Fodor Ferenc 4. évfolyam
4. helyezés Lovász Edina 8. évfolyam
5. helyezés Krausz Eszter 8. évfolyam
11. helyezés Vincze Hanna 3. évfolyam
15. helyezés Gál Lajos Botond 5. évfolyam

Matematika-informatika munkaközösségPedagógus nyílt nap a Hortobágyi Nemzeti Park területén

„Onnét a Sivatag Hortobágy pusztáját
Értem: de számtalan kárakatonáját
Csodáltam: kócsagok s túzokok summáját,
lepte sok ezer lúd s réce ennek táját.”
(Ovadányi József)


Április elsején a nemzeti park munkatársai nyílt napot szerveztek a környezeti nevelés iránt érdeklődő pedagógusoknak. Iskolánkból négyen vettünk részt a programban. Lehetőségünk volt a Hortobágy-halastavi Kisvasút és a Hortobágyi Vadaspark megtekintésére egy egész napos kirándulás keretében.
Hortobágy-halastavi tanösvényt szakvezetővel végigjárva a nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhettünk meg. Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye a fészkelő és vonuló vízimadár közösségének.
Miután kellemesen elfáradtunk a hortobágyi „Fecskeház” erdei iskolát ismerhettük meg mely ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez.
Itt kaptunk tájékoztatást a kis lilikről szóló környezeti nevelési, ismeretterjesztő programról. A Kis lilik LIFE pályázat óvodáknak és iskoláknak szóló program bemutatása olyan meggyőző volt, hogy jeleztük részvételi szándékunkat iskolánk számára. Bízunk benne, hogy a következő tanévben részesei lehetnek tanítványaink a programnak.
Délután a Hortobágyi Vadasparkban a puszta vadvilága nyűgözött le bennünket: farkasok, vadlovak, keselyűk, pelikánok, a védett területen élő vadállatok, vadmacska, róka, réti sas, nyári lúd, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, vörös vércse. A vadaspark ezeket a fajokat olyan környezetben mutatja be, mely tükrözi a Hortobágy egykori az ember térnyerése előtti arcát.
A vadaspark iskolás gyermekeink részére értékes, tartalmas természeti programot kínál. A puszta ősi élővilágát bemutató kiállítás, az egyedi játékelemeket is tartalmazó játszótér növeli az ide látogató gyerekek komfortérzetét.
Megerősödött bennünk, hogy szűkebb környezetünk természeti értékeinek megismertetése kiemelt feladatunk pedagógusként.
A puszta csendjét megőrizve tértünk haza, köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, a hortobágyi nemzeti park igazgatóságának.

Bártfainé Nagy Ibolya, Katkó Éva, Pacsek Lajosné, Farkasné Bártfai Lilla
pedagógusok
Határtalanul kirándulás – Négy nap Erdélyben

2023. március 28. kora reggelén, iskolánk hetedik osztályos diákjaival és 5 kísérő pedagógussal útnak indultunk autóbusszal, hogy a Határtalanul program keretén belül felfedezzük az erdélyi Görgényi-havasok és a Nagy-Hagymás csodálatos kincseit.
1. nap:
Petőfi és Szendrey Júlia mézesheteinek helyszíne, Koltó volt utunk első fő állomása.
Sok más, mindenki által ismert költemény mellett a Szeptember végén is itt született. Helyi idegenvezetés mellett megtekintettük Teleki-kastélyban berendezett múzeumot, valamint a kastély parkjában koszorút helyeztünk el a költő és párja szobránál.
Az esti órákban érkeztünk szálláshelyeinkre Galonyára és Jódtelepre.
2. nap:
Csodálatos hóesésre és meglehetősen hidegre ébredtünk másnap, ott még nyoma sem volt a tavasznak. Reggeli után ellátogattunk a marosvécsi Kemény János Általános Iskolába, ahol megismerkedtünk a helybéli diákokkal, rövid műsorral kedveskedtünk egymásnak, valamint bemutattuk iskoláinkat. A szíves fogadtatás után elsétáltunk a közeli református templomba, melynek lelkésze részletesen bemutatta annak minden részletét. Ezt követően Szászrégenbe, feltehetőleg Szent László idejében alapított szász városkába utaztunk, itt betértünk a város egyik legkülönlegesebb műhelyébe, egy hegedű manufaktúrába – ahol a mester beavatott bennünket a hegedűgyártás rejtelmeibe. Visszatérve Marosvécsre, megtekintettük a Kemény-várkastélyt, ahol a jelenlegi tulajdonos, báró Kemény János unokája, Nagy-Kemény Géza kalauzolt végig bennünket. A kastély parkjában helyezték örök nyugalomra a nagy író, Wass Albert hamvait, ugyanitt láthattuk a Kemény család sírboltját is.
3. nap:
Ragyogó napsütésben érkeztünk a magyarság legnagyobb búcsújáró helyére, Csíksomlyóra, ahol közösen imádkoztunk a Szűzanya előtt. Megtekintettük a „Barátok feredőjét”, majd elindultunk Erdély legnevezetesebb természeti látnivalójához. A több százméteres sziklafalak közt kanyargó Békás-szorosba vezetett az utunk, majd a szoros bejárata előtti, legendákkal övezett, hegyomlás által keletkezett Gyilkos-tónál csodáltuk meg a tájat. Sok érdekes dolgot, legendát ismertünk meg ezen a napon a honismereti vezetőnknek köszönhetően.
4. nap:
A hazautazás napján Marosvásárhelyen helyi idegenvezetéssel megtekintettük a város néhány nevezetes épületét és ellátogattunk a csodaszép Kultúrpalotába. A hosszú utazás közben megpihentünk a Király-hágónál, majd búcsút intettünk Erdélynek. Sok szép élménnyel tértünk haza az esti órákban.Országos Honismereti Verseny

Évek óta szép eredményekkel szerepelünk az Országos Honismereti Tanulmányi Versenyen. Idén már kilencedik alkalommal került megrendezésre.
A 4 fordulóból álló on-line verseny témakörei között a honismereten kívül egyaránt megtalálhatóak voltak a természettudományokhoz, történelemhez, magyar nyelvhez, irodalomhoz köthető feladatok. A kérdések időnként összetettek és beugratósak voltak, alapos utánajárást igényeltek.
1-1 fordulóban 15 feladattal találkoztak a tanulók. Szimpatikus volt számunkra, hogy a versenyre évfolyamonként külön nevezhettek be, így lehetőség volt rá, hogy ismereteik és életkori sajátosságaik figyelembevételével játékos megközelítésben találkozzanak a számukra megalkotott feladatsorokkal.
A verseny célja az általános magyar műveltség, a hazaszeretet és a nemzeti összetartozás gondolatának fejlesztése, hazánk természeti kincseinek és nemzeti értékeinknek megismerése volt. Jó lehetőség kínálkozott arra is, hogy az ismereteket jobban elmélyítsék a diákok.

Eredményeink:

5. évfolyam:
Richter Dávid Ágoston 5. b osztály: megyei 7. és országos 8. hely
Urbán Amira 5. b osztály: megyei 8. hely és országos 10. hely
Felkészítő nevelő: Nemes Vincéné

6. évfolyam:
Nagy Dorka 6. b osztály: megyei és országos 4. hely
Soltész Gréta 6. b osztály: megyei és országos 6. hely
Rimóczi Nimród Béla 6. b osztály: megyei és országos 9. hely
Felkészítő nevelő: Fazekas Katalin

Szívből gratulálunk Mindenkinek!

Társadalomtudományi munkaközösségHúsvétra hangoló lelkinapok

Április 3-4-én tartottuk iskolánk lelkinapjait amelynek célja mindig az, hogy segítse nagyböjti lelki készületünket diákjaink és pedagógusaink számára is. Az alsó és a felső tagozat két különböző napon vett részt a hittan munkaközösség által szervezett programon. Az előző héten, volt lehetőségük a gyerekeknek elvégezni szentgyónásukat, Károly atya volt ebben segítségünkre. A napot közös szentmisével kezdtük, majd minden osztály elvonult a termébe ahol egy Kett módszertan szerint megtartott foglalkozáson és egy keresztútról szóló előadáson vett részt. Az alsó tagozatos gyermekek számára délután kézműves foglalkozást is tartottunk a délelőtti témákhoz kapcsolódóan. Köszönjük Károly atya, Sándor atya, Ágota testvér és minden hitoktató kolléga részvételét, akik munkájukkal segítették, hogy ezen napjaink megvalósulhassanak és gyümölcsözőek legyenek. Istennek legyen hála!

Vighné Perge AnitaHúsvétra hangolódás első osztályban

2023. április 2-án a tiszafüredi Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban jártunk iskolánk első osztályos tanulóival, ahol lehetőségünk volt részt venni egy néphagyományokban bővelkedő húsvéti foglalkozáson. Népi ruhákba bújva kipróbálhattuk, hogy milyen írókával tojást festeni, majd agyagoztunk, korongoztunk. Kis „fazekasaink” az ünnepre hangolódva tojástartó kerámiákat is készítettek. Hűtőmágneseket festettünk húsvéti motívumokkal, elrejtett tojások után kutattunk a kertben, végül a fiúk a népszokásokat megelevenítve kútvízzel, de volt, aki kölnivel locsolta meg a kislányokat. Nagyon tartalmas, kellemes délutánt tölthettünk együtt. Várjuk a következő alkalmat.

Az örömteli pillanatok emlékét őrzik az alábbi fotók, melyekkel szeretnénk mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánni!

Rózsa Andrea, Nagy Beáta
Vincze Zsoltné, Szerencsés-Balázs Erika
Legyen kék a tér 2023

Az ENSZ 2007-ben jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjává. A cél az volt, hogy az egyre gyakoribb autizmus diagnózissal élő embert jobban megismerje, elfogadja a társadalom. 10 milliót is túllépte már az autizmus, valamely típusát mutató személyek száma a földön. Hazánkban 100 E felett van az autisták száma, ami azt jelenti, hogy 100-ból 1 fő érintett. Nem egy betegségről van szó, hanem egy állapotról. Rendkívül változatos képet mutat, az enyhétől a súlyosabb állapotig, ezen kívül pedig sok típusa létezik, különféle tünetekkel. Nagyon fontosnak tartják a szakemberek a tünetek minél korábbi felismerését és a szakemberek felkeresését, hiszen a korai fejlesztéssel szép eredményeket lehet elérni az érintett személyeknél. Tipikus korai tünet pl. a megkésett beszédfejlődés, a hangok okozta érzékenység, a kommunikáció, a szemkontaktus hiánya.
Fontosnak tartjuk, hogy elfogadjuk, segítsük és semmiképpen se bántsuk az autista embertársainkat, sem szóval, sem más módon!
Iskolánk a városi kezdeményezéshez évek óta rendszerint csatlakozik. Idén a 2. b és a 2.c osztály sétált együtt a szervezőkkel, résztvevőkkel április 4-én, 10 órakor.

„Vannak dolgok, amiket másképp csinálunk, de ugyanannyit érünk, mint mások, nem vagyunk értéktelenebbek, nem vagyunk betegek, és nem is kell bennünket meggyógyítani vagy megjavítani.”

(Jean-Paul Bovee)


Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Húsvét ünnepe közeledik. Iskolánkban törekszünk hagyományaink ápolására. Készülődünk, s e készülődésnek természetes velejárója lehet az is, hogy kicsit jobban figyelünk egymásra, nehezebb sorsú társainkra.
A feltámadás ünnepéhez közeledve, intézményünk eltérő tagozatú diákjainak családtagjait támogattuk meg a Katolikus Karitásszal karöltve tartósélelmiszerekből álló csomagokkal.

Köszönjük a gyűjtésben résztvevő tanulóinknak és szüleinek a felajánlásokat!

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Földesiné Kiss Tünde
KARITÁSZ


Rendhagyó „Mézes” órák

A 2.b. osztályban a „Méz hét” során több alkalommal tartottunk foglalkozásokat az adott témában. Nagy segítségünkre volt ebben egy munkafüzet melyet ajándékba kapott az egész osztály. Játékos, ismeretterjesztő feladatokat oldottunk meg és kézműveskedtünk is. A gyerekek lelkesen vettek részt ezeken az órákon, sok hasznos ismerettel gazdagodtak, ahogy a népnyelv mondja „Isten bogarával” a méhekkel kapcsolatban. Rávilágítottunk létfontosságú szerepükre Teremtett Világunkban. Köszönjük a munkafüzetet kedves adományozónknak!

Vighné Perge Anita, Földesiné Kiss Tünde
„Mézes-méhes” feladványok

Az idei projekthét témájához kapcsolódó rejtvényes feladatsorunkkal egy kis kutató-gyűjtőmunkára hívtuk a felsős diákokat. Osztályonként egy-egy négy fős csapat vállalta, hogy utánajár a mézről és a méhek családjáról érdekességeknek, közmondásoknak, sőt rövid versikét is ír róluk.

Szoros verseny alakult ki, melynek végén az alábbi eredmények születtek:

5-6. osztályosok

     I.       Méhkirálynők 6.b
     II.      Méhek urai 5.a
     III.    Zümik 5.b
     IV.     Csuporka 6.a

7-8. osztályosok

     I.       Lépesmézek 8.a
     II.     Édes Méhek 7.b
     III.    Zümik 8.c
     IV.    Dzsukhesz méhek 8.b
     V.      Méhek 7.a

Gratulálunk a csapatoknak az eredményekhez, köszönjük az igényes, szép megoldásokat!

A Társadalomtudományi munkaközösség nevében:
Vigh Péter János és Richterné Gál Ibolya HedvigMézhét az 1.b osztályban

A mézhét alkalmából a méhekkel, munkájukkal és a mézzel kapcsolatosan bővítettük tudásunkat.
Születtek méhecske bábok, méhecskés rajzok és festmények, valamint különböző technikákkal kaptárak is készültek. Nagyon érdekes előadást tartott osztályunknak egy kedves nagypapa, Mohácsi Pista bácsi, aki több mint húsz éve foglalkozik a méhészettel. Lehetőségünk volt többféle mézet is megkóstolni és mézes puszedlit enni.
Izgalmas hetet töltöttünk el együtt, tudásunkat és ismereteinket ismét bővíthettük.

Vincze Zsoltné, Szerencsés–Balázs ErikaMÉZ FOCI

2023. március utolsó két napján, csütörtökön és pénteken felsős iskolai focimérkőzésekre került sor, különböző korcsoportban.
A csütörtöki napon az 5-6. osztályosok küzdöttek meg az elsőségért. A kiírás szerint a mézzel kapcsolatos csapatokat kellett alkotni. A körmérkőzések nemes küzdelmében az alábbi eredmények születtek:

1. helyezett: Mézes mázos: Ferge Levente, Nagy Máté Zsolt, Ocean Máté, Árvai Zsigmond, Unicsovics Levente
2. helyezett: Dongó: Ács Vilmos, Gál Lajos Botond, Kovács Bence, Lovász József, Szőke Tibor, Richter Ágoston
3. helyezett: Méhek királyai: Fekete Kornél, Zrínyi Soma, Lengyel Csaba, Kovács Kolos, Szendrei Csaba, Budai Tamás
4. helyezett: Kaptár: Csesznok Milán, Lendvai Levente, Orosz Balázs, Rózsa Ádám, Bangó Lajos Dominik

A pénteki napon a 7. osztályosok távolléte miatt csak a 8. osztályosok között rendeztük meg a focikupát, melyen sérülések miatt elég foghíjasan, de annál nagyobb szurkolói támogatással az alábbi csapatok játszottak, az eredményességet is tekintve:

1.helyezett: Afrikai méhek (8.a): Erdei Tamás, Puskás Levente, Burai Szabolcs, Fodor Zoltán, Szabó Tivadar, Orosz Gergő.
2. helyezett: Mézengúzok (8.c): Tóth László, Szatmári Csaba, Unicsovics Gergő, Koncz István, Zemniczki Viktória
3. helyezett: Dzsukhesz méhecskék (8.a): Jáger Márk, Kiss Tamás, Nagy Máté, Tóth SzabolcsProjekt hetünk: Méz és család hét

Ebben a tanévben az iskolánk mottója az Egri Főegyházmegye javaslata szerint „A szentmise a család erőforrása”. Ez a gondolat ébresztette bennünk az ötletet, hogy a méhekkel, a mézzel és a családdal foglalkozzunk a projekt hetünkön. A méhek a közmondás szerint is szorgosak, mi szeretnénk hozzájuk hasonlítani, azt még jobban értékeljük, ha a tanítványaink is szorgos méhecskeként tevékenykednek a tanév során. A méhek hozták magukkal a méz tárgykörét. Szinte végtelen a lehetőségek sora a foglalkozások kialakításában. A családdal iskolánk egyéb tanévekben is foglakozik, hiszen az oktatás-nevelés folyamata csakis a klasszikus hármas egységben eredményes, miszerint a gyermek-a pedagógus-szülő jó, közvetlen kapcsolata tud eredményes tanítást-tanulást produkálni.
A munkaközösségeink színes, ötletes lehetőségeket találtak ki a tanítványaink számára. Mint a méhcsaládban vagy akár a normál családban, mi is megosztottuk egymás között a feladatokat. Hétfőtől péntekig számos programból válogathattak a diákjaink március 27 és 31-e között.
Voltak közös, egységes alkalmak:
Hétfőn mindannyian, tanulók, dolgozók sárga színbe öltöztünk. Természetesen nem tetőtől talpig, mindenki változatosan, saját kreativitásának, ízlésének megfelelően becsempészett a ruhatárába valami sárgát. Reggel azonnal jobb kedvünk lett a szomorkás időben, mihelyst egymásra pillantottunk. Ugyanezen a napon készítettünk egy nagy-nagy méhrajt, mely iskolánk tagjainak az ujjlenyomatából született egy sárga textilre. A kép kikerült iskolánk folyosójára. Az egész diákságot érintő program volt még a méhészeti bemutató. Két kedves, méhészettel foglalkozó szülő tartott egy-egy előadást az alsó tagozatos és a felső tagozatos gyermekeknek. A kisebbeknek Juhász Sándor, míg a nagyobbaknak Virág Tibor mesélt a méhekről, a méhészetről. A tanulóink örömmel, figyelmesen hallgatták ennek a szép szakmának a lehetőségeit.
Ezúton is köszönjük szépen a két méhész önzetlen, érdekes előadását!
A többi program fakultatív volt. Mindenki ízlés szerint válogathatott az alkalmakból: kézműves foglalkozások, újrahasznosított anyagból készült méh készítő verseny, méz-méh vetélkedők, mesevetélkedő, mézfoci meccsek, Mézengúz mozizás popcornnal, plakát készítés: hagyományos és digitális, mézessüti sütés idegennyelvű recept alapján, beporzó-program-geocaching, Méh ábrázolás makróban, Méz a Bibliában előadás várta az érdeklődőket. A pályamunkákból nagyon gazdag kiállítást rendeztünk be az alsós aulában.
A készült alkotások és fotók magukért beszélnek.
A tavaszi szünet előtti hetekben a sárga szín, a kedves méh figurák, plakátok kedvessé, vidámmá varázsolták környezetünket az intézmény egész területén.
Köszönet a gyerekeknek, a pedagógusoknak, dolgozóinknak, a kreatív szülőknek a részvételért!
"Beporzó osztag" geocaching csapatverseny a Méz héten

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola 5- 6. osztályos diákjai a "Beporzó osztag" geocaching csapatversennyel zárták a Méz hét eseménydús programjait.
Kis "méhecskéink" egy térkép segítségével kutatták az iskola és környékének virágzó növényeit, majd a Google Lens alkalmazás segítségével meghatározták azokat. A jó móka mellett erősödött a csapatszellem, megtanultak együtt dolgozni. Digitális kompetenciájuk révén könnyedén használták telefonjaikon az alkalmazást. A térképolvasás és a növényhatározás is a tanulás része volt.
Tíz kis méhcsapatunktól zümmögött ma a főtér, hasznos és vidám perceket töltöttünk játszva tanulással.
Pár hét múlva az erdei iskolában folytatjuk.

Varga Anikó


“Mézengúz” mozi délután

2023.03.30-án délután a “Méz-hét“ keretében “Mézengúz” mozi délutánt tartottunk az alsó tagozatos diákok részére. A Mézengúz című mesét tekintették meg a gyerekek, megismerték a méhek életet és munkásságát, a mézkészítés momentumait, és az izgalmas történet közben popcornt is ropogtathattak.
Egy vidám, ismeretterjesztő, tanulságos előadás volt!

Jakab Judit, Vighné Perge AnitaÜgyes mézes kézműves

Március 27-én kézműves délutánt szerveztünk alsó tagozatos diákjainknak a Méz projekthetünk keretében. Méhecskés ajándéktárgyakat készíthettek. A foglalkozások vidám hangulatban zajlottak négy segítőkész 5. b osztályos diákunk segítségével. Jó volt látni a gyermekek örömét, egymást támogató együttlétét.
Alsós aulánkban kiállítást is készítettünk, mely a méhészettel, méhekkel kapcsolatos dolgokat jelenít meg, diákjaink élvezettel látogatják a hét folyamán.

Dulai Józsefné, Vighné Perge Anita


Happy-hét 1.b osztályban

Harmadik nap: A tenger, a szárazföld és a növényzet

„ És mondta Isten: Gyűljenek össze a vizek az ég alatt egy helyre, hogy meglássák a száraz! És úgy lett. És elnevezte Isten a szárazat földnek, a vizek gyüleményét meg elnevezte tengereknek: És látta Isten, hogy jó.”

Teremtés könyveIskolánkban a víz világnapjára – amit 1993-tól rendeznek meg világszerte-, a vízfogyasztás fontosságára, a vízzel való takarékoskodásra igyekeztünk és igyekszünk felhívni a tanulók figyelmét. Március 20-án az osztályunk kék színű öltözékben érkezett az iskolába, a kulacsokba édes üdítő helyett ivóvíz került. Felhívtuk tanulóink figyelmét vízivás fontosságára, a megfelelő folyadékpótlásra. A projekthét keretében a játékosság módszerén keresztül a gyermekek megismerkedhettek a vízzel, mint az élet elengedhetetlen részével, a vízi állatok életével, a víz felhasználási lehetőségeivel, a víztisztaság megőrzésének fontosságával. Verseket, dalokat ismerhettek meg és rajzoltak.
Főbb célunk az volt, hogy tanulóink már most tudatosan figyeljenek a folyadékpótlásra, megtanulják a vízivás előnyeit, hogy cukros italaikat vízre cseréljék, megismerjék a cukor kedvezőtlen hatásait, továbbá a felesleges víztakarékoskodásról is sokat beszélgettünk.
Iskolánkban hangsúlyos feladat a megfelelő mennyiségű és minőségű napi folyadékbevitel. Legegészségesebb szomjoltó az ivóvíz, illetve az ásványvíz, a szervezetünk leginkább ezeknek a vízféléknek fogyasztását hálálja meg. Erre a fontos tényre igyekeztünk felhívni a tanulóink figyelmét a vizes projekt során. A szemléletformálást már egészen kicsi korban el kell kezdeni. Arra neveljük tanulóinkat, hogy sok- sok vizet fogyasszanak, a poharunkba öntött vizet mind egy cseppig kiigyák, a csöpögő csapokat elzárják, és a felesleges vízhasználatot kerüljék!

Az elsajátított érdekesebbnél érdekesebb feladatok, videók nagy élményt, és sok hasznos információt nyújtottak a gyerekeknek. Új ötletekkel gazdagodhattak arról, hogyan spóroljunk a vízzel, hogy tovább éljen a bolygónk.
A nap során együtt átélt élmények és tapasztalatok remélhetőleg elősegítették a gyermekek természetvédelemmel, a természetes vizek védelmével kapcsolatos ismereteinek bővülését, a környezettudatos attitűd formálását.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
(Antoine de Saint-Exupérytől)


Szerencsés–Balázs Erika, Vincze ZsoltnéHappy-hét az eltérő tagozaton

Nagy izgalommal vártuk a Happy – hét programjait, mivel nálunk nagyon kevesen részesítik előnyben az ivóvíz fogyasztását. Programunk fő célja az volt, hogy a gyermekeket minél többféle módon tájékoztassuk a cukrozott üdítők káros hatásairól illetve az ívóvízfogyasztás előnyeiről.
Színes programunk az OGYÉI szakértői által tett ajánlásokon, és az általuk elkészített segédanyagok kipróbálásán alapult.
Bővítettük ismereteinket az egészséges életmódról, a vízfogyasztás előnyeiről, a kiszáradásról, a cukrozott üdítők káros hatásairól plakátok segítségével. A megszerzett tudást kiselőadás formájában elő is adtuk egymásnak. Társasoztunk, bingóztunk, és megmérettettük magunkat a vízivók versenyében. Ez utóbbi nagyon kalandosra sikerült.

Englert Klára
osztályfőnök
Szavalóverseny

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából

Az Egri Főegyházmegye szavalóversenyt hirdetett meg a fenntartásában és a területén működő katolikus iskolák számára e jeles évforduló alkalmából. Az iskolai fordulón tizenegyen szavalták a költő verseit. Mindannyian felkészültek, átéléssel adták elő az általuk kiválasztott költeményt, de korcsoportonként csak egy-egy tanuló juthatott tovább a vármegyei fordulóba.
A megmérettetés után a zsűri döntése alapján két tanuló képviselheti intézményünket:
Ruzsányi Péter (4.b) és Krausz Eszter (8.b)
Minden szavalónak és felkészítőnek gratulálunk, a kiválasztott versenyzőknek pedig sok sikert kívánunk a következő fordulóban is!


Győzelem a nagy próbatétel előtt

2023. március 23-án délután kisebb csapat indult el az iskolából a Nemzet Stadionjába, hogy buzdításával kivegye a részét a 40.000 emberből, akik az Észtország elleni barátságon mérkőzésen éltették a fociválogatottunkat.
A kicsit hosszú utazás ellenére a sok drukker látványa frissítőleg hatott diákjainkra és kísérőikre.
A Puskás Stadionban kemény küzdelem révén 1-0-ra győztek a mieink, de elmondható az, hogy az Európa Bajnokság selejtezőjének komoly meccseire bizony több kell majd, hogy eredményesek legyünk és elérjük célunkat.
Jó érzéssel töltött el mindenkit, hogy sok gyerek is részt vett a hétköznapi mérkőzésen és a csapat pedig megtette mindazt, ami egy izgalmas győzelemhez kellett.
Köszönet érte! Hajrá Magyarország!
„A keresztfához megyek”

2023. március 24-én a hét utolsó órájában a felső tagozatos diákok a templomban készültek fel a húsvétra, a szokásos módon keresztútjárással.
Az eltérő tagozatos diákok kérték, hogy a korábbi évhez hasonlóan vihessék Megváltónk keresztjét, részt vállalva ebből a nemes feladatból.
Károly atya a csend keresztútjára figyelmeztette a fiatalokat, azaz belső összeszedettséget kért, amit megértettek és fegyelmezett módon imádkoztak tanulóink együtt a padból bekapcsolódva. Saját gondolataiból merített az elmélkedések során a Plébános atya, a résztvevő osztályok pedig a napot megszentelve térhettek haza otthonaikba.Keresztút

Március 24-én egész közösségünk keresztutat járt. Felsős diákjaink Károly atya vezetésével és az eltérő tagozat segítségével végezték az imádságot templomunkban. Alsós gyermekeink az iskolánk udvarát körbejárva, közösen énekelve, az állomásokat az osztályok között felosztva, rövid elmélkedéseket olvasva vettek részt. A gyönyörű napsütéses időben igazán lélekemelő pillanatokat élhettünk meg, szíveinket összekovácsolta Isten felé szálló közös imádságunk.
Istennek legyen hála!

Vighné Perge AnitaSzeresd a Földet!

Három 2. b osztályos kislány: Újvári Dalma, Papp Sára, Vigh Boróka Anna benevezett a HEBE Kft. által meghirdetett „Szeresd a Földet!” elnevezésű országos projektversenybe, mely még az ősz folyamán zajlott. Csapatban versenyeztek, változatos feladatokat oldottak meg. Nem csak feladat lapokat töltöttek ki és kis filmeket néztek meg, hanem készítettek rajzot az év madaráról, plakátot a termelői piacról, hulladékok felhasználásával többféle tárgyat alkottak és még bokrot is ültettek közösen. Mindeközben sok ismerettel gazdagodtak, közös élményeket szereztek. Erőfeszítéseiknek meg lett a jutalma 3. helyezést értek el az országos versenyen. Jutalmukat az oklevelet és a szép ajándékcsomagokat most postázták a számukra.
Szeretettel gratulálunk nekik, kívánjuk továbbra is szeressék teremtett szép Világunkat!

Vighné Perge AnitaSzép eredmények a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen

2023. február 17-én, Kisújszálláson került megrendezésre a Zrínyi Ilona Matematikaverseny
2. fordulója, melyre iskolánk tanulói közül 15-en jutottak tovább.
Közülük a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei forduló eredményhirdetésére három tanulót hívtak meg Mezőtúrra március 23-án.
Eredményeik
Fodor Ferenc 4. a osztályos tanuló XIV. helyezést ért el, felkészítő tanára Törökné Zemniczki Szilvia
Ádám Viktor 5. a osztályos tanuló XI. helyezést ért el, felkészítő tanára Somogyiné Tóth Judit
Nagy Szabolcs 5. a osztályos tanuló, immár negyedik alkalommal ért el I. helyezést, felkészítő tanára Somogyiné Tóth Judit
Szabolcsot meghívták az országos döntőre, melyre 2023. április 21. kerül sor. Jó felkészülést, és sok sikert kívánunk az országos megmérettetésre.
Szívből gratulálunk tanítványainknak és felkészítő tanáraiknak.

Sulikóstoló

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda örömmel fogadta a héten a város leendő kis elsőseit, s az ő szüleiket az intézményünkben. A szülők betekinthettek az iskola hétköznapjaiba, megismerkedhettek a leendő tanító nénikkel, a szülői fórumon pedig bővebb információt kaptak az iskoláról.

Köszönjük az érdeklődést mindenkinek!

Szeretettel várjuk 2023. 04. 20-21-én a beiratkozó elsősöket!
Szépolvasó verseny

Idén is megrendezésre került a „Szépen szóló” szépolvasó verseny a tiszafüredi Kossuth Lajos Általános Iskolában, 2023. március 20-án.
Intézményünkből többen megmérettették magukat és sok szép helyezést sikerült elérniük.

Az alsó tagozatos tanulóink eredményei:
A 2. évfolyam korcsoportban:
I.helyezés: Fenyvesvölgyi Réka 2.a
III.helyezés: Jászai Nikoletta 2.b

A 3. évfolyam korcsoportban:
I.helyezés: Keller Vilmos 3.b
III.helyezés: Faragó Milán 3.c

A 4. évfolyam korcsoportban:
I. helyezés: Gyöngy Réka 4.a

Felső tagozatos tanulóink eredményei:
Az 5-6. évfolyam korcsoportban:
I.helyezés: Urbán Amira 5.b

A 7-8. évfolyam korcsoportban:
III.helyezés: Lovász Edina 8.b

Kellemes délutánt tölthettek együtt a szépen olvasó gyerekek és sok szép élménnyel gazdagodtak.
Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő pedagógusoknak!Festészetben is sikeresen

VII. alkalommal hirdette meg a Bán Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, AMI és Óvoda Országos Diák Alkotói Pályázatát, a Petőfi 200 emlékév kapcsán, a költő tájköltészetére fókuszálva.
A mi iskolánk a festészet kategóriában pályázott néhány alkotással. Nagy örömünkre 3 általunk is csodálatosnak ítélt mű került az országos helyezettek közé.

1. helyezést ért el : Bóta Bianka 8.b
Felkészítő pedagógusa: Keresztyénné Nagy Mariann

2. helyezést ért el: Gyöngy Luca Fanni 4.a
Felkészítő pedagógusa: Törökné Zemniczky Szilvia

3. helyezést ért el: Szatmári Lili 6.b osztályos tanulónk.
Felkészítő pedagógusa: Bacsuné Csőke Tünde

Büszkék vagyunk tanítványainkra, szívből gratulálunk nekik és felkészítőiknek!Látogatás a Kiss Pál Múzeumba

2023. március 14-én a Szent Imre Katolikus Általános Iskola első évfolyamos tanulói és tanítói látogatást tettek a tiszafüredi Kiss Pál Múzeumba, ahol „Legyél Te is huszár!” című interaktív programon vehettek részt a Nemzeti ünnep tiszteletére.
A Lipcsey- kúriát bemutató kiállítást kitűnő tárlatvezetéssel, korhű ruhákban tekinthették meg a gyerekek.
A délután nagyon tartalmas és jó hangulatban telt el.

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Rózsa Andrea, Nagy Beáta
Vincze Zsoltné, Szerencsés- Balázs Erika


Szlovákiai kirándulás egy projektnap keretében

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola végzős diákjaival a szlovákiai Szádelő- völgyben jártunk március 17- én egy projektnap keretében. Iskolánkban kiemelt szerepet kap a természet és az ember kapcsolata, a természetjáró szakkörök, az erdei iskola, és a mai utunkhoz hasonló projektnapok segítenek közelebb hozni, megismertetni a természet szépségét, erejét és fontosságát a diákjainkkal.
Utunk során a Szár patak eróziós tevékenységének lehettünk tanúi a mészkőhegységben, de a földrajz ismereteken kívül nemcsak az elménket, hanem a testünket is edzettük, mire felkapaszkodtunk a meredek ösvényen a szurdok peremére. A látvány lelket melengető volt. Projektnapunknak pozitív hatása volt a közösség építésére, elkapott beszélgetés foszlányok bizonyították, hogy nyolcadikosaink már nosztalgiával elevenítik fel a régi közös emlékeket.
Ezúton szeretném megköszönni a segítséget kísérő kollégáimnak és a kiránduláson részt vevő szülőknek, nélkülünk nehezebb lett volna.
Köszönöm a diákok nevében is, hogy az iskolánk támogatja az ehhez hasonló kezdeményezéseket.

Pénz7 a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában

Intézményünk regisztrált és csatlakozott a 2023. 03. 06. – 10. között megrendezésre kerülő PÉNZ7 programjához. A pedagógusaink és osztályfőnökök kreatív módon választottak a programok és a kezdeményezés honlapjáról felhasználható anyagok, óratervek közül. Több osztálynál is látogatást tett és előadást tartott Beregszásziné Kelemen Tímea az OTP Bank tiszafüredi fiókvezetője, aki interaktív előadásban ismertette a napjainkban használatos fizetőeszközök szerepét.
Az alsó tagozaton is megvalósult sok érdekes program, tanórák keretében: bankfiók felkeresése, régi és új pénzek megismerése, „Gazdálkodj okosan” társasjáték, bankjegytervezés rajzórán, takarékossági vetélkedő. Volt olyan osztály ahol ezen a héten nem piros pontokat, hanem játékpénzt gyűjtöttek a gyerekek.

Köszönjük a kollégák kreativitását!

A beszámolók megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!Városi megemlékezés – március 15.

2023. március 15-én délelőtt az 1848-as márciusi eseményekre emlékeztünk a Kovács Pál Művelődési Központban. Iskolánk 4. évfolyamos tanulói színvonalas ünnepi műsorral készültek nemzeti ünnepünkre.
Ezen a napon Tiszafüred Város Önkormányzata elismerésben részesítette a város kiváló tanulóit és sportolóit.

Tiszafüred Kiváló Általános Iskolai Tanulója Elismerő címben részesült:
Erdei Tamás 8.a
Krausz Eszter 8.b
Varga Dávid 8.c

Tiszafüred Kiváló Ifjúsági Sportolója Díjat kapott:
Fodor Alma 7.b
Farkas Edit 8.
Csőke Kitti 7.b
Német Lilien 5.b
Szatmári Lili 6.b

Intézményünk díjazottjainak szívből gratulálunk!Így emlékezünk 1848. március 15-re

Hagyományainkhoz híven a negyedik évfolyam készült ünnepi műsorral. Március 15-e jelképpé vált: nemzetünk szabadság szeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Ilyenkor minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára, nemzetiszínű lobogókat lenget a szél.
A gyermekeknek legkönnyebben úgy lehet elmagyarázni, mit is ünneplünk ilyenkor, ha részesei lehetnek az eseményeknek, belebújhatnak az ifjak, hősök, huszárok szerepébe, így személyesen is átélhetik mindezt.
Verssel, tánccal, megható dalokkal emlékeztünk erre a történelmi eseményre. A forradalom napja ünnep számunkra. Őrizzük és tiszteljük mindazok emlékét, akik mind egyet akartak! Akiknek életüknél fontosabb volt a haza szabadsága.
Az ünnepi összeállítással képviseltük iskolánkat a városi megemlékezésen is.
Felkészítő pedagógusok: Duróné Vágási Mária, Törökné Zemniczki Szilvia, Katkó Éva, Bacsuné Csőke Tünde.
Köszönetünket fejezzük ki Monoki Irén szülőnek a segítségéért.

„Ma büszke a szívem, hogy magyar vagyok.
Izzik a lelkem, és szemem ragyog.
Ma minden levél, minden ág,
Egy szót suttog: MAGYARORSZÁG!
Ne csak dísz legyen a kokárda!
Légy Te is büszke hazádra!
Szívünkben hevesen dobognak a harcos ősök,
Lelkünkben még ma is éltek, MÁRCIUSI HŐSÖK!”

Iskolánkban már hagyomány, hogy március idusán Kiss Pál sírhelyéhez ellátogatunk a hatodik évfolyamosokkal, koszorút helyezünk el a síron és rövid ünnepi beszédet hallgathatnak meg egy-egy történelem tanárunktól. Ezzel a gesztussal fejezzük ki hálánkat, az akkori hősök felé.

Komoly dolog a játék! - 2. rész

A Testnevelés Munkaközösség a 3. és 4. osztályosok számára is megrendezte ügyességi sportvetélkedőjét március 7-én kedden. Az osztályokból 4 fiú és 4 lány vett részt a megmérettetésen, amelyen 6 egyszerűnek tűnő feladatot kellett teljesíteni. A feladatok között szerepelt labdavezetés kézzel és floorball ütővel, kislabdával karikába helyezés, labdacipelés, futás bóják között, valamint ugrás és kúszás is. Bizony, elmondható az, hogy fontos a játékszabályok és a bemutató feladat elsajátítása, mert több esetben értékes időt és pontokat vesztettek a csapatok, akik a játék alatt hangjukkal betöltötték a tornatermet, szinte visítva buzdították egymást a győzelem érdekében. A versenyt végül a 3.c osztály nyerte meg, megelőzve a 4.b és a 3.b osztály csapatait. A dobogóról ugyan leszorult a 4.a és 3.a, de a gyerekek mindannyian jól érezték magukat! A verseny végén jóleső érzés volt pedagógusnak lenni, mert egyik diákunk megköszönte a csapatok nevében a játékos délután megszervezését! Kedves egészségükre! Istennek legyen hála!
Komoly dolog a játék! - 1. rész

Február 21-én Játékos ügyességi sportvetélkedőt rendeztünk az 1. és 2. évfolyamos tanulóinknak. Osztályonként 4 fiú és 4 lány alkotott 1 csapatot. 6 ügyességi versenyszámban mérték össze a tudásukat. Nagy dicséret jár mind az 1. és mind a 2. osztályosoknak, végig fegyelmezetten, odaadással, sportszerűen és lelkesen versenyeztek a délután folyamán.

A végén a következő eredményt kellett közölnünk a gyerekekkel.

1.hely      2.a osztály
2.hely      1.a osztály
3.hely      2.b osztály
4.hely      1.b és 2.c osztály

Köszönjük a gyerekeknek a részvételt!

Testnevelés munkaközösség


Pedagógus keresztút

Idén a nagyböjt kezdetén február 24-én reggel 7 órára érkeztünk az iskolába, hogy a tanított tanulóinkat megelőzve az üres felsős épület lépcsőjén, a stációképek előtt végigjárjuk Jézus keresztútját. Számomra mindig megható pillanatok ezek. Minden évben gondosan kiválasztott, a tantestületnek szánt, elgondolkodtató és szívhez szóló szövegeket hallhatunk és közösen imádkozhatunk. Mindenki magával vihet egy szép gondolatot, amit a húsvétra való felkészülés ide alatt tovább élhet. Így történt ez most is, egyik- másik kollégám tolmácsolásában megérintettek érzések, üzenetek.
Isten segítsen minket ebben a nagyböjti időben, hogy méltóképpen felkészülhessünk Húsvét Szent ünnepére!

Vighné Perge AnitaTavaszcsalogató túra

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola természetjáró diákjai ma (március 4-én) tavaszcsalogató túrán jártak. Szarvaskő kilátó pontjait kerestük fel. Rövid, de igencsak meredek ösvényeken jártunk, jutalmunk a gyönyörű panoráma és a csodálatos napsütés volt. ( és persze egy testnevelés 5- ös) Lelkes, fáradhatatlan kis csapatom remélem jót alszik ma éjjel!
Köszönet a kísérő kollégámnak, akire mindig számíthatok és a segítő szülőknek.
Hamarosan újra útnak indulunk.

Varga AnikóGyűjtöttünk a földrengés áldozatainak

Intézményünk csatlakozott a város által szervezett „Tiszafüred segít!” programhoz, melyben a törökországi földrengés áldozatainak a megsegítésére gyűjtést indítottak.
Meleg ruhákat, gyermekruhákat, takarókat, tisztítószereket, tisztálkodószereket, pelenkát, baba ápolási szereket, esőkabátokat, tartós élelmiszereket hoztak be iskolánkba tanítványaink szülei és iskolánk dolgozói.
Az iskolai felhívásunkra sorra érkeztek az adományok, melyeket örömmel, szeretettel hoztak a családok. Mindenkit megérintett ez a természeti katasztrófa, érzékenyen fordultunk az ott tartózkodó emberek tragédiája felé. Fontosnak tartjuk, hogy tanítványaink nyitottak legyenek a másoknak való segítségnyújtásban. Bízunk benne, hogy felnőttként sem vész el belőlük ez az empatikus képesség.
Köszönjük a lehetőséget, hogy a helyi gyűjtéshez tudtunk csatlakozni, hiszen valamilyen módon feltétlenül szerettük volna támogatni a bajbajutottakat.

„Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.”

(Teréz anya)

K&H hűsítő liget telepítése iskolánkban

A 10 Millió Fa Alapítvány hirdette meg, a fenti lehetőséget, melyre intézményünk pályázatot nyújtott be. A tavalyi tanévben jó pár öreg fától kellett búcsút vennünk, így igazán jól jött az a lehetőség, hogy hosszú életű szép fák csemetéire adhatunk be pályázatot.
6 db fával lettünk gazdagabbak és 12 db cserjével.
              •     2 db turkesztáni szilt
              •     2 db korai juhart
              •     2 db hegyi juhart kaptunk
Az ültetéshez 40 diákunk jelentkezhetett (osztályonként 2 tanuló), akik hozzájáruló nyilatkozatot hoztak magukkal erre az alkalomra.
2023. február 27-én 10 óra 30 perckor érkezett meg a pályázat kertépítő csapata, akik a 6 fa helyét szakszerűen előkészítették az előre megtervezett helyre. Majd 12 órakor a diákjaink jelenlétében Holló Árpád a tiszafüredi KꝸH fiók vezetője átadta iskolánk intézményvezetőjének a program emléklapját. Tájékoztatást kaptak a fák ültetéséről, fejlődéséről, gondozásáról. Ezek után részt vettek a csemeték elültetésében. Boldogan ragadtak lapátot, gereblyét, locsolót tanítványaink. Ígéretet tettek, hogy március hónaptól segítenek a csemeték rendszeres öntözésében.
Köszönjük szépen a lehetőséget a pályázat kiírónak! A tanítványaink környezettudatos nevelésének ezt a formáját is örömmel vettük!


Farsang az alsó tagozatos osztályokban - 2023


Farsang a felső tagozatos osztályokban - 2023


A Tisza élővilágának napja

Huszonhárom éve, 2000. január 30-án éjjel az Aurul nevű ausztrál-román tulajdonú bányavállalat Romániában lévő zagytározójának gátszakadása következtében több mint 100 ezer köbméternyi ciánnal szennyezett zagy jutott a természetes vízrendszerbe köztük a Tiszába.
A folyó ökológiai katasztrófáját követően az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozata szerint február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

Iskolánk minden évben megemlékezik erre a borús napra egy természetes alapanyagokból készített jelképes "koszorúval", mely a vízi, vízparti élővilág táplálékául szolgálhat.
Mert játszani jó!

2023. február 1-én ismét megrendezésre került a Floorball bajnokság a helyi Kossuth Lajos Gimnázium tornatermében, melyen 3 csapattal vettünk részt. Azonban ez az egyszerű tény nem írja le azt az örömöt, melyet a diákok arcán lehetett tapasztalni, amikor ütő került a kezükbe, vagy amikor a kapus igyekezett megfelelő pozíciót elfoglalni, hogy megfoghassa a lövéseket. A csapatokat három csoportkörbe osztották be, ahonnan ketten továbbjutottak és az 5-6. osztályosok korcsoportjában a döntőért játszhattak.
A végén a Szent Imre Katolikus Általános Iskola 2. csapata a döntőben a rendes játékidő után egy aranygóllal 2-1-re nyerte meg a döntőt, a Szent Imre 1. csapata a kicsiknél pedig 4. helyezett lett, miután 2-0-ra kikapott a bronzmeccsen.
A 7-8. osztályos fiúk versenyében a Szent Imre csapata nem jutott a helyosztókra, így VI. helyezést ért el.

Résztvevő csapatok:

III.Kcs.
SZIKÁI I.csapat: Nagy Máté Zsolt, Elek Áron, Zrínyi János, Oláh Zoltán, Budai Tamás

SZIKÁI II.csapat: Ocean Máté, Árvai Zsigmond Levente, Ferge Levente, Habóczky Zétény, Zrínyi Soma, Fekete Kornél

IV.Kcs
SZIKÁI: Soltész Attila, Budai Benjámin, Kiss Ábel, Varga Gergő József, Koroknai Levente.

A nap vidáman, sok izgalmas meccset és a játék minden élményét jelentette diákjaink számára, akik már a következő alkalmat keresték.
Köszönet a kisérő pedagógusoknak, akik feltüzelték és kiválogatták a csapatokat, a diákoknak, hogy részt vettek és komolyan vették a küzdelmet, fegyelemmel, kitartással!
Reméljük még sok ilyen közösségépítő alkalomra kerül sor a közeljövőben!

Testnevelés MunkaközösségDOBD BE MAGAD

Január 31-én tartottuk az I. kosárlabda házi bajnokságunkat DOBD BE MAGAD jeligével.
A 7. és 8. osztályok számára meghirdetett versenyre 4 fiúcsapat nevezett. A délután folyamán jó hangulatú és sportszerű mérkőzéseket láthatott a szép számmal összegyűlt közönség.
Bízunk benne, hogy ez a bajnokság hagyománnyá válik iskolánk életében.

Végeredmény:      1. Bajnok csapat
                                     2. Chicago bulls
                                     3. NBA
                                     4. „A” csapat

Testnevelés munkaközösség


A magyar kultúra napját vetélkedővel is megünnepeltük

A Himnusz keletkezésének bicentenáriuma és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából több rendezvény is volt iskolánkban: közösen szavaltuk a Himnuszt a nyíracsádi általános iskola felhívására, rajzpályázaton illusztrációk készültek Petőfi verseihez, és január 23-án vetélkedőre hívtuk iskolánk felsős diákjait.
A vetélkedőn 3 fős csapatok mérték össze tudásukat, és az interneten való tájékozódási készségüket. A feladatok ugyanis nem az iskolai tananyagra épültek elsősorban. A cél az volt, hogy olyan érdekességeket tudjanak meg a gyerekek magyarságunkról, melyekről eddig talán nem hallhattak. Magyar legek felkutatása, ragadványnevek mögé rejtőző hírességeink megismerése, közmondásaink, szólásaink kincsestárának szépsége egyaránt szerepelt a kérdések között. És miközben számos új ismerettel gazdagodhattak, az internetre mint információforrásra, kritikus használatára is felfigyelhettek.
A lelkes vetélkedés eredményhirdetésére január 30-án, a lelki percek után került sor. A nagyon szoros pontszámok ugyan megnehezítették a zsűri feladatát, de bizonyítják, hogy a gyerekek alaposan és figyelmesen dolgoztak.

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!


Nemes Vincéné


A lap tetejére >>

Régebbi cikkek - 2022-2023 tanév első félév >>