Címer

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda

Tiszafüred

E-napló
Facebook
Étlap

Régebbi cikkek
2022-2023 első félév


Petőfi költészete képekben

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Petőfi versillusztráció versenyt hirdettünk, hiszen idén Kölcsey Ferenc születésének 200. évfordulója mellett Petőfi Sándor születésnapjára is emlékeztünk. Egy szabadon választható verssel lehetett részt venni a rajzpályázaton.
Nagy sikert aratott diákjaink körében a felhívás mindkét tagozaton, talán még soha nem nyújtottak be ilyen sok alkotást egy rajzpályázatra sem. Tanítványaink lelkesedésének egyik oka az is lehet, hogy a gyerekek már egész kicsi koruktól ismerkednek életkoruknak megfelelően Petőfi verseivel. Büszkék lehetünk arra is, hogy diákjaink sokszor szerepelnek szép eredményekkel szavalóversenyeken is.
Petőfi költészetének sokszínűsége tükröződött vissza az alkotásokban is. A tájleíró verseken kívül választottak diákjaink forradalmi és szerelmes verseket, valamint ábrázoltak egy-egy életképet is. Több kategóriában hirdettünk holtversenyt és osztottunk ki különdíjakat is.

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!

Az alkotások megtekinthetők az iskolánk honlapján található SZIA felületen.

Szívből gratulálunk minden pályázónak és felkészítő tanáraiknak!Művészeti munkaközösség

„SZAVALJUK EGYÜTT A HIMNUSZT!”

Himnuszunk születésnapját ünnepeltük

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknaphoz kapcsolódóan országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. Ekkor adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat: az Apáczai Csere János-díjat, a Brunszvik Teréz-díjat, az Éltes Mátyás-díjat, a Karácsony Sándor-díjat, a Kiss Árpád-díjat, a Németh László-díjat, a Szent-Györgyi Albert-díjat.
A 200. évforduló tiszteletére iskolánk tanulóival most is - mint tíz évvel ezelőtt – nagy örömmel csatlakoztunk a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola felhívásához: „SZAVALJUK EGYÜTT A HIMNUSZT!”.
Január 20-án délelőtt 10 órakor az alsós és felsős aulában gyülekeztek az osztályok, majd a szervezők élő adását a kivetítőn követve részt vettünk az ünnepi megemlékezésen, és közösen elmondtuk a Himnuszt. (Megtekinthető: https://www.facebook.com/piroska.szent.5/videos/727128845602338)
Mindvégig felemelő érzés volt számunkra, hogy e nagyszerű kezdeményezésnek hála, több mint száz iskola 30000 diákjával egyszerre, együtt szavalhattuk el nemzeti énekünket, imánkat.Látogatás a Háromkirályok Óvodába

Január 06-án ünnepeljük vízkereszt napját mely egyben óvodánk névadó ünnepnapja is. Hagyomány már, hogy ezen alkalomból kis osztályommal köszöntjük az egész közösséget. Az idén ez éppen a téli szünetre esett, ezért január 13-án pénteken látogattunk el hozzájuk.
Már karácsony előtt elkezdtük készíteni kis ajándékainkat, amivel a gyerekeket és az óvoda összes dolgozóját meg szerettük volna lepni. Útra kelt a 2. b. elvittük nekik a Háromkirályok kincsét, amit boldogan cseréltek el az igazi kincsre Jézusra. Közös énekléssel is készültünk, ezzel is kifejezve azt, hogy Jézus minden kicsi gyermeket szeret, nem csak a Bölcseknek örült, mindenkit örömmel vár jászolához.
Kedves fogadtatásban részesültünk, sok csillogó szempárral találkoztunk örültek ajándékainknak szaloncukorral, keksszel vendégeltek meg minket. Az „Adni jó!” melengető érzésével átjárva tértünk vissza iskolánkba. Istennek legyen hála, hogy ennek örömét átélhettük!

Vighné Perge Anita


Szent Filoménára emlékeztünk

A 2. b. osztály védőszentjének Szent Filoménának születésnapja január 10. Ezen aktualitásból fakadóan családjaink közösen vettek részt a január 8-án 11 órakor a tiszafüredi katolikus templomban tartott vasárnapi szentmisén. Sándor atya kedvesen üdvözölt minket és kiemelte a közösség fontosságát, Szent Filoména példamutató, a kereszténységért, Jézusért feláldozott életét. Istennek legyen hála, hogy itt is együtt lehettünk, megélhettük a közösségünk összetartó erejét.

Vighné Perge Anita


Adventi lelki nap

Pásztorjáték - Tiszafüred 2022.

Iskolánkban december 19-én és 20-án tartottuk az adventi lelki napunkat.
A karácsony előtti ünnepi készület fő gondolatmenete az angyali üdvözlettől a szentcsalád szeretetkapcsolatán át rávilágított a családban betöltött szerepünkre. A Szentírás szavai ma is változatlanul hirdetik az örömhírt. Az ünnep fénye számunkra a Megváltó születése, amely szeretet minden szentmisében a mi végtelen ajándékunkként jelenik meg. A tanév mottójának: „A szentmise a család erőforrása” iránymutatása megfogalmazódott a nap során is.
A lelki napokat alsó- és felső tagozaton is szentmisével kezdtük, majd a hatodik évfolyamos gyerekek jelenítették meg számunkra a betlehemi történetet. Ezt követően két előadáson vettek részt az osztályok, majd az alsós gyermekek Jézus születését megjelenítő jelképekről láthattak kis filmet, majd kézműves foglalkozáson vettek részt.
Karitász köszönetnyilvánítás

Intézményünk, az idén második alkalommal csatlakozott a Pont Velem Okos Program és a Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi jótékonysági akciójához, a GLS futárszolgálat támogatásával. A diákok használt, de még jó állapotú játékaikat ajánlhatták fel támogatásként társaiknak. A gyűjtés lezárásaként december 9-én, rekordszámú 115 db ajándékdobozt sikerült eljuttatnunk, remélhetőleg sok-sok gyerek arcára mosolyt varázsolva.
Eredményesen zárult az iskolai Karitász karácsonyi, tartós élelmiszer adománygyűjtése is. Kicsik- és nagyok, nagy-nagy szeretettel hozták az élelmiszereket, így gyakran megteltek a kijelölt gyűjtőhelyek, mai világunk mindennapos nehézségei mellett is.
29 tanulót és családtagjait sikerült megajándékoznunk: társaiktól, intézményünk szülői közösségétől és a római Katolikus Egyháztól kapott tartós élelmiszerekkel.
Jó volt a látni az örömöt a szülők szemében!
Bízunk benne, hogy a következő felhívásunk is hasonlóan eredményes lesz majd, amelyet a húsvéti időszakban fogunk meghirdetni hagyományainknak megfelelően.

Ezúton is szeretném köszönetemet és hálámat kifejezni azoknak a kicsiknek és nagyoknak, szülőknek és pedagógusoknak, akik csatlakoztak ezekhez a nemes célú kezdeményezésekhez!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!


Földesiné Kiss Tünde
iskolai Karitász


Adventi kézműves foglalkozás az óvodásokkal

2022. december 13-án adventi kézműves foglalkozást tartottunk iskolánkban a leendő első osztályos gyermekek számára. Tíz órától a Tiszafüredi Óvodák nagycsoportos gyermekei látogattak el hozzánk, tizenegy órától pedig a Háromkirályok Óvoda és a vidéki gyerekek tiszteltek meg bennünket a jelenlétükkel.
A foglalkozások alatt a karácsonyra hangolódtunk nyalókatartó rénszarvasok és csillogó karácsonyfadíszek készítésével. A kézműveskedés alkalmával ismerkedtünk az óvodásokkal, akik felszabadultan, boldogan válaszoltak a kérdéseinkre. Az alkotások elkészítése után angol mozgásos dalokat énekeltünk a gyerekekkel, melyekre vidáman táncoltak. A program zárásaként pedig karácsonyi dalokat énekeltünk a csemetékkel az ünnepi várakozás hangulatát fokozva.
Szívet melengető délelőttöt töltöttünk együtt a vidám kis ovisokkal. Köszönjük az óvó néniknek és a szülőknek, hogy elfogadták a meghívásunkat!

Vargáné Csőke Mónika


Keresztelő, az öröm vasárnapján

Advent 3. vasárnapja különleges ünnep volt a tiszafüredi hívek életében. December 11-én, az öröm vasárnapján nyolc gyermek, és egy édesanya részesült a keresztség szentségében.
Prédikációjában Ferencz Károly atya kiemelte, hogy az ember meghívást kapott Teremtőjétől az örömre, de nem mindig egyszerű megtalálni az utat az igaz öröm Forrásához. Hogy ne csak a külső ingerekre hagyatkozzunk, hanem igazi, mély, el nem múló boldogságot találjunk, ez a belső vágyunk. A szentségek vétele által olyan kegyelmekben részesülünk, melyek örök életre szóló boldogság, az Istenben való élet forrásai. Ezek által megérezhetjük, hogyan tisztíthatjuk szívünket, és tehetjük ragyogóbbá életünket Istennel való találkozásunkra készülve.
Életükre a Jó Isten gazdag áldását kérjük!
Gyertyagyújtás

Iskolánkban hétfő reggelenként a lelki percek keretében gyújtjuk meg adventi koszorúnk gyertyáit. Az evangélium meghallgatása után pár megerősítő gondolatot hallhatunk és iránymutatást is kapunk az előttünk álló hétre. Így történt ez a második gyertya meggyújtásánál is, ahol a középpontba a békét állítottuk. Gyakran imádkozunk a békéért, a szomszédos országban dúló háború megszűnéséért is hittanórákon. A 2. b. osztály tanulói hűségesen első osztály óta minden reggel elimádkozzák a szívüknek kedves békeimát. Ezen a reggelen tanúságot tettek erről társaik felé, vezették közös imánkat.
Szentlélek Úristen! Karácsony közeleg, árasztd ki békédet a Világra!Nálunk is járt Szent Miklós!

December 6-án iskolánkba is ellátogatott a Mikulás. Az alsó tagozatos gyerekek izgatottan várták már. A 2. évfolyam zenés vidám műsorral készült a közösség számára, amit a felső tagozatos diákoknak is bemutattak. Mivel ebbe az iskolába csupa jó gyermek jár így nem érkezett üres kézzel Szent Miklós, a kicsiket és a nagyokat is megörvendeztette finomságokkal.
December 7-én a Háromkirályok Óvoda csoportjait ajándékoztuk meg műsorunkkal és apró meglepetéssel. Melegséggel, vidámsággal telt meg a szívünk ezen a két napon.
Szent Miklós példája indítson minket is a jóra, tegyünk minél több jót Titokban!Angyalok miséje Adventben

Az adventi időszakban, hagyományosan 6 órakor bemutatott szentmisét nevezik roráténak, hajnali misének, vagy angyalmisének is. A Megváltó várásának és a Mária-tiszteletnek a nép által megszeretett megnyilvánulása ez a liturgikus alkalom.
A még sötétben, mécsesek fényében gyülekezők, imádságos szívvel találkoznak a templomban. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola jónéhány tanulója is elindult a hívó szóra. Sándor atya örömmel vette pártfogásába kis csapatunkat. A szívükbe beköszönő, melengető isteni szeretet mellé a szentmise után a forró tea, kis reggeli és az önfeledt, közös játék is szép percekkel gazdagította a jelenlévőket.
A plébániáról közösen indultunk az iskolába, ahová ragyogó szívvel vittük adventi készületünk örömhírét!
Hozsanna énekeskönyv

Iskolánk könyvtára nemrégiben 30 darab Hozsanna énekeskönyvvel bővült. Így a Szent Imre Énekes Füzet mellett az iskolai szentmisék hagyományos énekeit is könnyebben követhetik a résztvevő gyerekek.
Köszönjük ezt a nagylelkű felajánlást!
Isten fizesse meg az adományozók gondoskodását!Hittanverseny az Andrássyban

Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 2022. december 2-án hittanversenyt szervezett az Egri Főegyházmegye fenntartásában lévő katolikus általános iskolák felső tagozatos tanulói számára: "A szentmise” címmel.

A versenyen 14 háromfős csapat mérte össze tudását. Iskolánkat a következő tanulók képviselték:

Lovász Edina 8.b
Sőregi Olivér 7.b
Sőregi Richárd 8.b

Előzetes feladat volt egy szentmisével kapcsolatos plakát készítése, valamint az utolsó vacsora egy választott jelenetének rövid megfilmesítése. A versenyen a csapatok egy digitális feladatlapot töltöttek ki, ezt követte egy „képrabló” feladat, majd a készített plakát bemutatása. Csapatunk lelkiismeretes felkészülésének eredményeképpen V. helyezést ért el, melyhez szeretettel gratulálunk.
Felkészítő pedagógusok: Langné Kiss Piroska és Vigh Péter JánosLelkes versenyzőink

Két 2. b. osztályos kis diákunk Vigh Boróka Anna és Kovács Csongor Nyári olvasóversenyen indult. A HEBE kft. által meghirdetett országos projektversenyen mindketten 2. helyezést értek el egyéni kategóriában. Csongor még egy másik „Másodikos leszek” projektversenybe is benevezett és országos 1. helyezést érdemelt ki. Szeretettel gratulálunk nekik!


SZENT IMRE BÁL – 2022

Sikeres alapítványi bált rendezett intézményünk 2022. november 26-án. Két év után újra teltház volt a Benedek Gábor Városi Sportcsarnokban, ahol az 5. évfolyam a Szent Ignác életéről szóló musical két népszerű dalát adta elő, a 8. évfolyam diákjai pedig gyönyörű ruhákban a nyitó táncot prezentálták.
Nagy élmény volt mind a diákok, mind a szülők számára ez a szép est.
Köszönjük az est Fővédnökének dr. Tóth Tibor Főigazgató Úrnak részvételét és nagylelkű támogatását!

„Istent nem tetteink nagysága érdekli, hanem az a szeretet, amely tetteinket irányította.”

Köszönjük azoknak, akik velünk ünnepeltek, s akik segítőkészségükkel hozzájárultak a bál sikeréhez!Hittan és Idegen nyelvi verseny Miskolcon

A miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda november 23-án rendezte meg az Egyházmegyei Hittanversenyt. A verseny témája az Egri Főegyházmegye által meghirdetett jelmondatához kapcsolódott: „A szentmise a család erőforrása”. Az idén 17 iskolából érkeztek 4 fős csapatok az iskolába.
Igazgatónő köszöntő szavai, az énekkarosok énekle után megkezdődött a jó hangulatú csapatverseny. A tanulók 17 állomáson izgalmas feladatokban mutatták meg mennyire felkészültek. Készültek énekkel, és a liturgia témakörének ismeret anyagával. Nagyon jól szervezett versenyen, sokszínű feladatokkal telt a délután.
Iskolánk csapata bizonyította, hogy van eredménye a tanulásnak és a mindennapi életben megélt vallásos életnek.
Munkájuk eredményeként az 5. helyen sikerült zárni a versenyt.
A hatodik osztályosokból álló csapat tagjai:
Török Fanni,
Árvai Zsigmond Levente,
Elek Áron,
Nagy Máté Zsolt

Felkészítő tanárok: Árvai Erika és Vigh Péter János
Ezzel egy időben idegen nyelvi verseny lebonyolítására is sor került az iskola másik épületében. Ennek témaköre a család és a szentmise volt. Itt egyéni jelentkezők olvasott- és hallott szövegértési feladatlapot töltöttek ki.
Iskolánkból a 6.b osztályos:
Ruzsányi Adél II: helyezést ért el a német nyelvi versenyen.
Felkészítő tanára: Dúróné Vágási Mária
Az elért eredményekhez mindenkinek szívből gratulálunk!
„GYERE SPORTOLNI!”

Játékos ügyességi vetélkedő Egerben

Az Eszterházi Károly Katolikus Egyetem Pedagógusképző Központ Pedagógiai Intézete ügyességi sportvetélkedőt szervezett, melyen iskolánk csapata is részt vett.
A verseny november 18-án került megrendezésre. Hat csapat nevezett a vetélkedőre, ahol 3-4-5-6. osztályos diákok mérhették össze ügyességüket, gyorsaságukat, állóképességüket egymással. A különböző akadálypályák leküzdése komoly feladatot jelentett a gyerekeknek.
Végig nagy küzdelem zajlott a csapatok között. Végül, minimális különbséggel, de iskolánk diákjai érték el a legtöbb pontot, megszerezve így az első helyet.
A csapat tagjai: Cziczelszki Alexandra, Urbán Amira, Kovács Nándor, Ruzsányi Péter, Fodor Alma, Pócs Lilien, Ferge Levente, Ocean Máté
Felkészítők: Darai Rajmund, Katkó Viktor, Koczka JózsefSzép sikerek a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulóján

„Az összedolgozás képessége
az egyik legnagyobb érték az életben.”


Ebben az évben iskolánkban erre a közkedvelt versenyre 18 csapat jelentkezett, s ebből öt jutott be a megyei legjobb tíz helyre. A forduló résztvevői közül azonban csak az első hat helyezettet díjazzák évfolyamonként, így tőlünk két csapat kap majd ajándékcsomagot:

Negyedik évfolyamon hatodik helyezést ért el a „Tüzes négyes” csapat, melynek tagjai
Fekete István Milán,Fodor Ferenc, Nagy Péter Bence és Ojei Dávid.
Felkészítő pedagógus: Duróné Vágási Mária.

Hatodik évfolyamon negyedik helyezést ért el a „Szemfülesek” csapata, melynek tagjai
Boros Bettina, Keller Blanka, Ruzsányi Adél és Soltész Gréta.
Felkészítő pedagógus: Richterné Gál Ibolya Hedvig

Mindig örömmel vettünk részt az eredményhirdetésen, idén azonban ez elmarad, a díjazottak helyben a felkészítő pedagógusoktól vehetik át ajándékaikat, elismerő okleveleiket. A versenyen elért eredmények láttán ismét büszkék lehetünk diákjaink teljesítményére, a felkészítők lelkiismeretes munkájára.

Szeretettel gratulálunk, további szép sikereket kívánunk mindnyájuknak!

Richterné Gál Ibolya Hedvig„A szentmise a család erőforrása”

„A szentmise a család erőforrása” címmel Szentírás felolvasó versenyt rendezett a tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola. A versenyre egy szabadon választott ószövetségi szentírási szakasszal készültek a felső tagozatos gyerekek, melynek előadásával már előre készültek. A versenyzők egy kötelező részletet a helyszínen kaptak kézhez az Újszövetség írásából. A tanulók munkáját évfolyamonként 3 tagú zsűri bírálta el. Intézményünkből 5 tanuló nevezett a versenyre:
5. osztályból: Tölgyesi Hanga és Varga Zsanett,
6. osztályból: Boros Bettina és Keller Blanka
7. osztályból: Vitéz Zsolt Zsombor
Két évfolyamon is szép eredményt értek el tanulóink:
I.hely: Boros Bettina (6. évfolyam)
felkészítő pedagógusok: Richterné Gál Ibolya Hedvig és Árvai Erika
I.hely: Vitéz Zsolt Zsombor (7. évfolyam)
felkészítő pedagógusok: Vargáné Perjési Edit Hedvig és Langné Kiss Piroska

Minden gyermek lelkiismeretesen, izgalommal készült, és egy jó hangulatú délután után élményekkel, barátságokkal gyarapodva tértek haza.Mosoly Manók Akciója

2022. november 18 - december 6.

A Pont Velem Okos Program és a Máltai Szeretetszolgálat idén karácsonykor is nagyszabású jótékonysági akciót szervez a GLS futárszolgálat támogatásával. Iskolánk, második alkalommal csatlakozik a hét éve indult nagyszerű kezdeményezéshez.

Az akció menete

      •      1. Otthon szedd össze a már nem használt, még használható, jó állapotú játékaidat!
      •      2. Ezeket tedd egy dobozba egy kedves üzenettel.
      •      3. Csomagold be a kész dobozt ünnepi csomagolópapírba.
      •      4. Írd a dobozra, hogy milyen nemű és korú társadnak szánnád ezt a csomagot!
      •      5. Vidd be az iskolába a dobozt és add oda osztályfőnöködnek!
      •      A doboznak szállításra alkalmasnak kell lenni, maximum 50x50x50 cm-es legyen
            a legnagyobb mérete. Ez fontos felső korlát a csomag szállításánál. Kizárólag postai feldolgozásra
            alkalmas, ragszalaggal lezárt, leragasztott, sérülésmentes kartondobozban. Az esetleges korábbi
            vonalkódos címkéket el kell távolítani, csak így tudják elszállítani az ajándékokat. Az akció lezárását
            követően beérkezett csomagokat már nem tudják elhozni.

Mi történik az összegyűlt ajándékokkal?
      •      A Máltai Szeretetszolgálathoz a GLS futár segítségével eljuttatjuk az iskolából a csomagokat,
             innen a Szeretetszolgálat karácsony előtt juttatja el a rászoruló családokhoz.

Köszönjük szépen a támogató kezdeményezést!

Iskolai Karitász„Egy csomag szeretet”

December hónap az ünnepek mellett az adományozás hava is. Sokan vannak, akik főként karácsonykor szeretnének segíteni a náluk rosszabb sorsúakon. Ezt az időszakot nevezhetjük az adományozás főszezonjának. Évek óta hagyomány, hogy intézményünk adománygyűjtési összefogásban is tevékenykedik a helyi Római Katolikus Egyházzal.

A karácsony közeledtével nálunk is lehetőség nyílik tartósélelmiszer-gyűjtésre. Így idén is nagy szeretettel várjuk az adományokat!

Mivel tudunk a legjobban segíteni?

      •      konzervek • „bögrés” zacskós levesek • gyümölcstea • citromlé • cukor • liszt
      •      tésztafélék
      •      rizs
      •      elmaradhatatlan édesség, kakaó, lekvár

A karácsonyi adomány a léleknek is szól!

A célzott adományok abban is segítenek, hogy a krízishelyzetbe került emberek visszanyerjék méltóságukat, és érezzék, nincsenek elfeledve.
Az élelmiszer pedig az, ami megtölti a rászoruló családok ünnepi asztalát, és karácsonyi hangulatot teremt.

Merjünk hát kedvesek lenni!

A gyűjtés időtartama: 2022. november 18 - december 12-ig tart!
Helye: az iskolában kihelyezett gyűjtőkben történik a szokott módon.

Földesiné Kiss Tünde
KARITÁSZSzent Márton

November 11-én a 3.b osztály tanulói védőszentjükre emlékeztek, Szent Mártonra.
18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak. Nem sokkal ezután Aniens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett. A Loire menti Tours püspökévé választották. A legenda szerint Márton a ludak óljába bújt, hogy kitérjen a püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így „kénytelen volt” a püspökséget elvállalni. 397. november 11-én hunyt el.
A püspökről sokféle megemlékezést tartottak és tartanak manapság is szerte Európában.
Osztályunk tanulói műsorral készültek a nagy napra. Óvodásoknak is előadtuk a műsort, akik nagy tapssal, elismerő szavakkal köszönték meg. Libás síkbábbal leptük meg a kicsiket.
Délután izgalmas vetélkedőt rendeztünk.
„Libáskodtunk” egy kicsit.
Az alsós épület előterében erre a napra alkotott rajzokat állítottunk ki. Libát ábrázoló tárgyakat gyűjtöttünk, amelyet iskolánk tanulói szintén megtekinthettek. A Kovács Pál Művelődési Központban működő Vackor Varroda közössége csodálatos bábokkal színesítette kiállításunkat.
Délután pedig a szülőknek mutattuk be kis műsorunkat. Majd a közösen elfogyasztott zsíroskenyér, tepertő és tea koronázta meg a napot.

Szent Imre vetélkedő

„Szent Imre herceg, Magyarország éke,
Szűztiszta élet legszebb példaképe,”

November 8-án, Szent Imre hercegre, a magyar ifjúság védőszentjére emlékeztünk. Iskolánk 2011-óta viseli Szent Imre nevét. Ebből az alkalomból vetélkedőt rendeztünk a 3-4. évfolyamos tanulók részére, melyen 5 fős csapatok vettek részt. A gyerekek alaposan felkészültek október közepén kiosztott Szent I8mre életét összefoglaló jegyzetből. A vetélkedőn igen lelkesen, ügyesen, találékonyan oldották meg a feladatokat. A verseny igen szoros volt, a csapatok között a véghajrában 1-2 pont volt a különbség.

Eredmények:
      I.       4.b
      II.      3.a
      III.    4.a
      IV.     3.b, 3.c

Minden résztvevő tanulónak gratulálunk!Tiszaszőlősi vendégeskedés!

Idén is meghívást kaptunk Tiszaszőlősre sportolni. Október 25.-én barátságos focimeccsen vettek részt a 4., 6. és 8. osztályos focistáink. Szoros mérkőzéseken mindenki számára jó eredmények születtek.
A gyerekek kellemesen elfáradva, élményekkel tértek haza.
November 9-én játékos ügyességi versenyre hívtak minket 1., 2., és 3. korcsoportban. A mozgalmas, sportos délutánon II. helyezést értek el diákjaink. Mindenki számára érem volt az ajándék.
Köszönjük Bártfai István Tanár Úrnak és a tiszaszőlősi iskolának a meghívást és a szervezést.
Folytatás decemberben a Mikulás kupánál.

Kápolnaszentelés ünnepe

November 9-én, hálaadó szívvel vettünk részt iskolánk ünnepi szentmiséjén. Kápolnánk felszentelésének ünnepe kiemelt jelentőséggel bír intézményünk életében, hiszen ez az a nap, hogy az Úr Jézus beköltözött hozzánk, s azóta is erősít jelenlétével.
A tanítás kezdetén minden osztály képviseletéből érkeztek gyermekek a szentmisére. Az iskola kápolnája a fatimai gyermekek, Szent Ferenc és Szent Jácinta tiszteletére lett felszentelve, róluk is megemlékezett Czókoly Sándor káplán atya homíliájában. Kiemelte, hogy ez egy születésnap mindannyiunk életében, s keresztségünktől fogva, mi is kis kápolnái vagyunk a Szentléleknek. Rámutatott annak a fontosságára, hogy felelősségünk is, hogy Krisztus-hordozók vagyunk, s az ő szeretetét kell tükröznünk, tovább adnunk a világba. Tanulóink vidám énekükkel is bekapcsolódtak a liturgikus ünneplésbe, melyet Katona Zoltán kántor Úr zongorával, Molnár Aranka hitoktató gitárkísérettel segített meg.
A befejező áldást követően a szeretet fontos üzenetével indultunk napi teendőink után.

Árvai Erika
hittan munkaközösség vezetőSzent Imre nap a katolikus iskolában

Intézményünkben hagyomány, hogy Szent Imre napján ünnepélyes alkalom keretében, iskolai nyakkendő felkötésével, hivatalosan is befogadjuk az elsős kisdiákokat a tanulói közösségbe. A reggelt már az iskola alsós aulájában felsorakozott gyermekek jelenlétében áldotta meg Czókoly Sándor káplán atya, majd a szülők részvételével ünnepi szentmisével, versekkel, dalokkal és fogadalomtétellel tettük emlékezetessé.
Istennek legyen hála az intézményünkbe járó kis diákokért. Kívánjuk, hogy életükben megvalósíthassák a kitűzött céljaikat, szüleik és pedagógusaik megelégedésére.
Örülünk, hogy intézményünk közösségét Ők is erősíthetik.


A Főnix TV felvétele a Szent Imre napról:


Természettudományok népszerűsítése

Intézményünkben 2022. október 26-án a nyolcadik évfolyamos diákoknak lehetőségük nyílott betekintést nyerni a felsőoktatás világába.
A veszprémi Pannon Egyetem Mérnöki Karáról érkezett hozzánk dr. Zsirkáné dr. Fónagy Orsolya és dr Zsirka Balázs a „Természettudományok népszerűsítése” program keretében.
Röviden ismertették a Pannon Egyetem Mérnöki Karának képzési, kutatási területeit; hallhattunk személyes kutatási területeikről is, valamint arról, hogy miért érdemes ilyen területen tovább tanulni. Végül néhány érdekes, látványos kísérlet segítségével, bemutatták a természettudományok hasznosságát.
Ezúton szeretnénk ismét megköszönni tartalmas előadásukat.Egri csillagok - Budapesten

Gyerekeknek szólt a Nemzeti Színház Egri csillagok című előadása, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében tekinthettünk meg a főváros új sportcsarnokában, az MVM Dome-ban. A bemutató időpontja közel esett Gárdonyi Géza halálának centenáriumához (október 30.), így az előadás az író emléke előtt is tisztelgett.
„Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével örök emléket állít annak, hogy ha egy eszme érdekében összefog a magyarság, akkor képes legyőzni a legnagyobb ellenséget is. Ez az eszme pedig a kereszténység védelme és a hazaszeretet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes korabeli magyar és török táncokkal, illetve prózai szereplőket is megjelenítve a Nemzeti Színházzal közös előadásában visszarepít a régmúltba, hogy a jelennek is példát mutasson hősiességből és bátorságból.” – írta Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a társrendező.
Erre az alkalomra az előadást is a helyszín adottságaihoz igazították az alkotók. Nem csak a díszletek, de a szereplőgárda is sokkal nagyobb lett, mint a kőszínházi produkcióban. A különleges élményt, hangulatot a művészek, a háromszáznál is több táncos és a mintegy 10 normál színházi előadás közönsége nyújtotta.
Nagyszerű érzés, hogy mindennek iskolánk közel száz tanulója is részese lehetett.
A Magyar Festészet Napja

Munkaközösségünk igyekszik minden tanévben új ötletekkel színesíteni éves munkatervét. Így vetődött fel bennünk a Magyar Festészet Napjának megünneplése egy rajzpályázat meghirdetésével.
Október 18-a egyben Szent Lukács emléknapja is. Lukács a hagyomány szerint több Mária-képet festett, valamint megfestette Jézus arcát is. Személyében a festők védőszentjét tisztelhetjük.
Rajzpályázatunk témája az idei tanév mottója volt: „A szentmise a család erőforrása.” A képek elkészítésének technikája természetesen a festés.
Csodálatos képeket készítettek tanulóink, a leglelkesebbek az alsósok voltak ez alkalommal is. A képek a családi összetartozást, a szeretetet, a meghittséget sugározzák.
Az elkészített munkákat 4 kategóriában értékeltük.

Eredményeink:

Alsó tagozat
1– 2. osztály:
I. helyezett: Ádám Zsófia 2. b
II. helyezett: Gergely Dalma 1. b
III. helyezett: Gál Hanna 2. a
Különdíj: Vigh Boróka Anna 2. b

3– 4. osztály:
I. helyezett: Fekete Réka 3. c
II. helyezett: Gyöngy Réka Liza 4. a
III. helyezett: Bárdos Petra 3. b
Különdíj: Ruzsányi Péter 4. b

Felső-tagozat
5– 6. osztály:
I. helyezett: Török Fanni 6. b
II. helyezett: Edvi Lilien 6. a
III. helyezett: Vona Rebeka 5. a

7 – 8. osztály
1. helyezett: Ujvári Enikő Anna 7. b
2. helyezett: Nikodém Miklós 7.a
3. helyezett: Somogyi Judit 7. b
Különdíj: Katona Ramóna Veronika 8. c
Hegyi Gréta és Tóth Orsolya 8. a

Gratulálunk minden lelkes pályázónak és az őket segítő szaktanároknak!

Művészeti MunkaközösségAz 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműsora

Őszi projektnap Egerben

Iskolánkból harmincöt 2. osztályos tanuló, négy pedagógus kíséretében projektnapon vett részt. Szerdán délelőtt a Szaffi c. táncmesét tekintettük meg a Gárdonyi Géza Színház előadásában. Dargay Attila örökifjú magyar rajzfilmjéből ismert Jónást, Cafrinkát és mindkét Szaffit, valamint kalandos történetüket újszerű megközelítésben láthattuk. Az igazi kincs megtalálásáról szólt a mese a tánc varázslatával egy maréknyi humorral és nem kevés érzelemmel fűszerezve. A színdarab rabul ejtette mind a gyerekek, mind pedig a gyermek lelkű felnőttek képzeletét.

„Mesét mondok réges-régről,
Háborúról, békességről,
Gyűlöletről, szeretetről,
Álnokságról, igaz tettről.
Mesét mondok mese-tájról,
Hajdan-volt Magyarországról,
Sorsokról és emberekről,
Egy elveszett kisgyerekről.
Mesét pénzről, mesét vágyról,
Szerelemről, barátságról,
A lehet-ről és a nincs-ről,
Szaffiról, az igaz kincsről.
A sötétről és a fényről,
Mesét táncról és zenéről,
Mesét mondok, csönd az ára…
Figyeljetek Cafrinkára! „

Utunkat verőfényes napsütésben folytattuk tovább. Elsétáltunk a Dobó térre, ahol ebédként elfogyasztottuk a hátizsákjainkba pakolt elemózsiánkat. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően egy közlekedésbiztonsági előadás részeseivé váltunk. Megtanultuk, hogy a biztonság érdekében szükségük van a szemünkre és a fülünkre! Ezért, amikor gyalogosan is közlekedünk a telefon és a fülhallgató pihen! A tréning befejezéseként a téren felállított gyakorlati tanpályán gyakorolhatták a gyerekek a biztonságos kerékpáros közlekedést. Nagyon jól érezték magukat! Búcsúként minden kispajtás kézbe kapta a HUMDA ROAD SAFETY Útravaló kiadványát. Ezúton is köszönjük a szervezők segítségét! A délután zárásaként egy sétát tettünk a vár körül, ahonnan csodálatos panoráma tárult a szemünk elé. Pihenésként a kicsik egy jót játszottak a közeli játszótéren. Szép időben, elfáradva ugyan de élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Földesiné Kiss Tünde és Jakab Judit tanítónénikKirándulás Budapestre a Magyar Zene Házába

Különleges és lenyűgöző volt az épület, amelynek az volt az érdekessége, hogy az elején lévő tetőben nagy lyukakat alakítottak ki, ahol a fák előtörnek.
Rengeteg információval bővült az ismeretem. Érdekes volt az, hogy a fejhallgatóban különböző zenék szóltak attól függően, hol álltam. Ahogy néha szétnéztem, mindenkin azt láttam, hogy nagyon élvezi a programot. Rendkívül örültem ennek a lehetőségnek, egyáltalán nem bántam meg, hogy jelentkeztem rá és remélem, lesz még alkalom, hogy visszamenjek.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hatalmas élmény volt.

Keller Blanka 6. b osztályos tanulóA zenei világnap megünneplése iskolánkban

„ A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.”

A Zene Világnapja alkalmából október 3-án, hétfőn reggel és a szünetekben zeneiskolás tanulóink szólaltatták meg hangszereiket diáktársaik szórakoztatására. Október 14-re pedig kirándulást szerveztünk Budapestre, a Magyar Zene Házába.
A Városligetben található Magyar Zene Házát a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte, a Magyar Kultúra Napján került átadásra 2022. január 23-án. Az ikonikus épület valódi kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt. Az intézmény érdekes zenei programokkal, izgalmas interaktív zenetörténeti állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket.
A megnyitása óta eltelt időszakban Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett. 2022. októberében újabb rangos nemzetközi díjat kapott a Magyar Zene Háza, elnyerte az Európa vezető új turisztikai attrakciója 2022 címet.
Iskolánk 42 diákkal látogatott el a Magyar Zene Házába. Főleg alsós tanulóink érdeklődését keltette fel a kirándulás célpontja. Délelőtt a Városligetben sétáltunk, körül jártuk és megcsodáltuk a nemrég átadott Néprajzi Múzeum épületét. Csodálatos őszi időjárásban volt részünk, a gyerekek kedvükre futkározhattak, játszhattak a játszótéren.
Kora délután 2 csoportban vettünk részt a felszín alatti térben található interaktív kiállításon. A 1,5-2 órahosszáig tartó program leírhatatlan élményt nyújtott számunkra. Zenei utazásokat tehettünk térben és időben a kezdetektől, a zene születésétől a napjainkig. A kiállítás tárgya maga a zene volt. Fejhallgatókon át követhettük évszázadról évszázadra a hangszerek nyomán éltre kelt zenét, belehallgathattuk a művészeti korszakok híres zenedarabjaiba. Természetesen találkoztunk a magyar népzene gyökereivel is és külön teremben csendültek fel nemzeti himnuszunk sorai.
Úgy érezzük, hogy a kirándulással sikerült mindenki szívéhez elérni. A gyerekek érdeklődéssel tették meg a zenei utazást, igyekeztek valóban aktív szereplői lenni a zenei korszakoknak.

Művészeti munkaközösség"Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért"

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda gyermekei és pedagógusai az idei tanévben is bekapcsolódtak az "Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért" nemzetközi imalánchoz.
E kezdeményezés szerint világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a világ békéjéért, a családi élet szentségéért, valamint az egységért. Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.
Október 18-án kicsiknek és nagyoknak együtt szállt imája, megerősítette közösségeinket és október havának, a szeretet rózsafüzérének üzenetét.

A diasorozat megtekintéséhez:

Kérem kattintson IDE!

Családi Nap a Szent Imrében

Október 15-én közös programokra hívták a pedagógusok az iskolába járó gyermekeket és családjaikat.
Reggel Vigh Péter tanár Úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel: „A szentmise a család erőforrása” az idei tanév mottójához kapcsolódóan. A lelki útravaló után a közös bemelegítést Madarászné Kis Tünde vezette néhány fitt anyukával együtt. A zenés tornát követően az osztályok a testnevelő tanár Urak irányítása alatt mutathatták meg kitartásukat, küzdeni tudásukat. Az arcokon leolvasható volt a sportban, játékban és a mozgásban lelhető öröm, és a csapatjáték varázsa. A futás, kötélhúzás és szülő-gyermek foci meccsek között az osztályok önfeledten játszhattak, beszélgethettek, amire a közelmúltban nem volt lehetőség. A nap végére kiürültek a batyuk, de feltöltődtek a szívek, lelkek.
Köszönjük a családi nap minden résztvevőjének (szervezők, szülők, pedagógusok, vendégek) aktív közreműködését. Reméljük, hogy a találkozások öröme erősítette a családok közti kapcsolatokat, s az itt szerzett élményekre szívesen gondol vissza kicsi és nagy egyaránt.

Őszi atlétikai versenyek

Házi atlétika versenyt szerveztünk a felső tagozatos diákok számára. A gyerekek szép számmal jelentkeztek az egyéni, illetve a csapatversenyekre.
Mozgalmas eseménydús délutánokat tudhatunk magunk mögött, ahol a versenyzők szép eredményeket értek el.
Folytatás tavasszal.

Az eredmények megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!Bukfenc versenyen jártunk, ügyesen helytálltunk…

A covid járvány miatt évek óta elhalasztásra került ez a méltán népszerű esemény, melyre idén is meghívást kaptunk, így szeptember 29-én kiscsapatunkkal útra keltünk a Sportcsarnokba, ahol 11 csapat mérkőzött meg. Hálánk és köszönetünk, hogy a mostani nehéz helyzetben is a szervezők fontosnak tartották, hogy egy jót mozogjanak azok a gyermekek és nevelőik, akik a hétköznapok során is heroikus küzdelmet folytatnak az életminőség megőrzése érdekében. A versenyen mindenki kiemelkedően szerepelt, sőt a közös étkezés után egy kis meglepetésvendég is érkezett számukra, hogy a délutánt feledhetetlenné tegye!

Az esemény után együttesen kifejezésre jutott, hogy jövőre veletek újra, ugyanitt!

Soli Deo gloria! Istennek legyen hála!Körbe a Tisza-tavon

A csodás őszi idő kerékpártúrára csábította a 8. b osztály tanulóit. Nem kisebb célt tűztünk magunk elé, mint hogy körbebiciklizzük a Tisza-tavat. A lelkes csapat ebéd után indult útnak: hátizsákunkban elemózsiával, szívükben kalandvággyal vágtunk neki a mindegyikünk számára ismeretlen útnak. Gyönyörű kék ég, szikrázó napsütés, ragyogó víztükör kísért bennünket, s még a lengedező szél is elállt, hogy ne nehezítse a kis csapatunk vállalkozását.
Első pihenőnket az abádszalóki strandon tartottuk, majd a Jóremény-stégre tértünk be. Kiskörén ismét hosszabban időztük: megnéztük a hallépcsőt, vicces fotókat készítettünk a szelfipontoknál. A dinnyésháti szusszanás után már meg sem álltunk Poroszlóig, ahol bizony jólesett már a finom, friss pizza, ami várt bennünket. Észre sem vettük, mikor bukott le a nap, de az utolsó szakaszt már bizony lámpákkal kellett megtennünk. Végül a „hivatalos statisztika” szerint 4: 52 perc alatt 64,98 km-t tettünk meg.
Rácsodálkoztunk, hogy milyen csodálatos világ vesz minket körül, és milyen fantasztikusan szép helyen élünk. És megtanultuk, hogy időnként érdemes olyan célt tűzni magunk elé, ami a határainkat feszegeti.
Rendhagyó meseóra

Benedek Elek születésnapja a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta a népmese napja is egyben, melynek célja, hogy akik tehetik - könyvtárosok, óvó- és tanítónők, mesekedvelők -, e napon különösen nagy figyelmet fordítsanak a mesékre, illetve azok népszerűsítésére.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)Ebből az alkalomból tartottunk ötödikeseinknek közös irodalomórát október elején. Nálunk is, mint a mesékben hét próbát, hét akadályt kellett legyőzniük a csapatoknak. Derekasan megküzdött egymással Tündérország, Bergengócia, Üveghegy, Manóország, Óperencia és Csodaország népe. Volt itt mesequiz, mesematek, képkirakó, meseszerviz, lencseválogatás Hamupipőkével…

A végén mindenki mosolygó almát és mesés jutalmat kapott, s mert a naplóba mesei hetes nem írható, így a legügyesebb csapat tagjainak egy-egy ötös került be irodalomból.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Richterné Gál Ibolya HedvigAz Állatok Világnapja iskolánkban

„Mindenki, aki valaha szeretett állatot,
tudja, hogy milyen csodát adnak ők nekünk.”

Az Állatok Világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek az állatok védőszentjének halála napja. Ebből az alkalomból az alsós épület előterében kiállítást rendeztünk, ahol az Origami szakkör tanulói által hajtogatott állatok láthatók. A Vackor Varroda tagjai által alkotott állatkák is kiállításra kerültek.
A második szünetben Ilhan Szilvia tanárnő elhozta Zeki kutyáját, Richter-Szakács Györgyi tanárnő Gofri kutyáját. Kiderült, hogy a kutyusok nagyon jó barátok. Iskolánk diákjainak nagy örömöt és sok vidám percet okozott a két jóbarát.
A harmadik szünetben Irházi Csaba iskolánk technikai dolgozójának galambröptetését csodálhattuk meg.
Az alsós aulában Turai Gábor három papagájával találkozhattunk. Csivitelésükkel, színpompájukkal vidámságot varázsoltak az iskolába.
Délután lehetőség volt állatok hajtogatására (nyuszi, macska, hal, kutya).
Szűcs Andrea fazekasmester irányításával teknősbékát alkothattak agyagból a gyerekek.
Nagyon hangulatos, élménydús volt a napunk!Mária, Rózsafüzér Királynője

Október, a Szűzanya és a rózsafüzér hónapja. Iskolánk közössége az intézmény udvarán felfestett rózsafüzér szemeit felkeresve és a Szűzanya szobra elé gyűlve imádkozta ezt az egyszerű, mégis kimeríthetetlenül mély, Krisztus szemlélésére irányuló imádságot. Az idei évben a békéért kértük mennyei Édesanyánk közbenjárását. Békéért a lelkünkben, családjainkban, közösségeinkben, hazánkban, az Egyházban és az egész világon. Hálát adunk, hogy megtapasztalhattuk ismét, milyen meghitt, és felemelő, amikor Mária áldott füzére, „mely Istenhez láncol minket” a gyermekek őszinte imáján keresztül száll a Jó Isten elé.

„Hőseink …….. akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért”

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából színvonalas műsorral emlékeztünk meg az aradi hősökről. A császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án, Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, valamint Batthyány Lajost, akik a szabadságharc bukása után kerültek az osztrákok fogságába. Ők a nemzet vértanúivá váltak, mártírhaláluk jelképpé vált.
A 7. évfolyam megható előadásában felidéztük az 1849 októberének eseményeit, meghallgathattuk a vértanúk utolsó gondolatait, részeseivé lehettünk áldozatvállalásuknak, küzdelmeiknek, belső vívódásaiknak. Az ünnepség zárásaként együtt imádkoztunk a jelenlévőkkel a hősökre emlékezve.

A megemlékezésről készült videó megtekintéséhez, kérem kattintson IDE!

A Magyar Diáksport Napja

Szeptember 30-án a Magyar Diáksport Napján ügyességi versenyen vehettek részt tanulóink.
Külön az 5-6. és 7-8. évfolyamon mérhették össze a gyerekek ügyességüket, gyorsaságukat, állóképességüket.
Akadálypálya leküzdése, célba dobás, helyből távolugrás, floorball, 2022 méteres váltófutás színesítette a programot.
A csapatok plakátot is készítettek „Mit jelent számomra a sport?” címmel.
Mindenki nagy lelkesedéssel vett részt a versenyszámokban és próbált minél több pontot szerezni csapatának.

A jó hangulatú, sportos délután végeredménye:

5-6. évfolyam:
                                 I.        6.a
                                 II.      5.a
                                 III.    5.b
                                 IV.     6.b
7-8. évfolyam:
                                 I.        8.b
                                 II.      8.a
                                 III.    7.b
                                 IV.     7.a

Testnevelés munkaközösség


Icarica- kukorica, Megfőtt már a kukorica. Eheti a kis Katica.

Intézményünk minden tanulója finom, főtt, csemegekukoricát kapott a mai napon szülői felajánlásra.
A gyerekek örömmel fogyasztották a társaikkal az iskolai tankonyhán megfőzött kukoricát.
Hálásan köszönjük a szülői felajánlást!


Az állatok világnapja

Az állatok világnapja alkalmából intézményünk gyűjtést szervezett a tiszafüredi Kutyamentés állatvédő alapítvány lakói számára. Iskolánk apraja- nagyja szívén viselte a kis négylábúak sorsát és lehetőségük szerint gyarapította az adományt. A kapott felajánlás ma eljutott a kis mentettkékhez.
Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget és külön köszönjük a Julius-K9 tiszafüredi telephelyének támogatását is.

Ilhan Szilvia
“Medve matek” verseny

A mai napos délután a 6.b osztályból hat kis medvebocs két csapatban “medve matek” versenyen vett részt a Tisza-parti Morotva kerékpáros pihenő parkban, ahol okos telefon segítségével az állomások között vándorolva kellett furfangos, fejtörő feladványokat megoldaniuk. Az izgalmakkal teli versenyen az egyik csapat ezüst, a másik arany minősítést szerzett!!!

Jakab Judit
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

2022. szeptember 30.

A Kutatók Éjszakája Európa- szerte 2005 óta megrendezett esemény.
Iskolánkból minden évben több osztály is részt vesz a rendezvényen, ellátogatunk Egerbe, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rendezvénysorozatára.
2022. szeptember 30-án 47 gyermek 3 felnőtt kíséretével indult útnak Egerbe. Évek óta nagy sikerű és kimagasló érdeklődésnek örvendő kémiai és fizikai kísérletek bemutatóin találtuk magunkat.
1300 -1400 között Dr. Murányi Zoltán Tanár úr „Kémiai kísérleti show-t” mutatott be nekünk. Ezután lesétáltunk a sétáló utcán keresztül az EKKE főépülete elé, ahol nagy örömünkre 1700 óráig szabadidőt kaptunk. Ki-ki merre vette útját. Sétáltunk a környéken, McDonald´s-ban ebédeltünk, Plázában shoppingoltunk.
A következő kémiai előadás 18 órakor kezdődött a Csillagvizsgáló egyik termében „Tüzeskedjünk” címmel. A nap zárásaként 19 órakor a főépület aulájában egy Fizika-kémia show-n vettünk részt.
Számomra ez a nap egy felejthetetlen élmény, hiszen szórakoztató, inspiráló előadásokon, játékos programokon keresztül megismerkedhetünk a tudományos kutatás számos új eredményeivel.
Nyolcadikos Szent Imrés diákként sajnálom, hogy ezzel a jó közösséggel jövőre már nem tudok részt venni ilyen programokon! Nagyon fog hiányozni!

Lovász Edina 8.b
A magyar népmese napja

2005 tavaszán a Magyar Olvasótársaság kezdeményezte, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
Ebből az alkalomból vetélkedőt rendeztünk 3-4. osztályos tanulóknak. Az osztályokat egy 5 fős csapat képviselte. Előzetes feladat volt Benedek Elek két meséjének elolvasása. (A sündisznó, A pelikánmadár). A tanulók igen figyelmesen, alaposan elolvasták a mesét, melyet egy megmérettetésen bizonyítottak. A vetélkedő igen izgalmas volt. A feladatok között szerepelt – igaz vagy hamis, TOTÓ, puzzle, időrendi sorrend, villámkérdések, helyes válasz aláhúzása.
A verseny végig szoros volt.

Eredmény:
I.         4.b
II.       4.a
III.      3.c
IV.      3.b
V.        3.a

Gratulálunk a résztvevőknek, a magyar tantárgyat tanító kolléganőknek.
Köszönjük a segítséget!Őszi Tisza-tavi hajókázás

A Tiszafüredi Humanitas Alapítvány meghívására iskolánk nyolcadik évfolyamos tanulói Tisza-tavi hajókázáson vehettek részt szeptember 23-án. Az iskolából biciklivel mentünk ki a kerékpáros pihenőparkba, ahol a szervezők több programmal vártak minket.
Kipróbálhattuk a kerékpáros centrum bringáit. Különösen nagy élmény volt a tandem bicikli hajtása, hisz ilyen járgányon szinte még senki sem ült a gyerekek közül. A felállított kerékpáros ügyességi pályán bárki kipróbálhatta, mennyire tudja uralni biciklijét.
Ezt követte a hajókázás a Tisza-tavon. Az őszi napsütésben csodálatos színekben pompázó fák tükröződtek a fodrozódó víztükrön, s mi vidáman élveztük a vízitúra pillanatait.
Búcsúzóul úti csomagot és ajándékot kaptunk a szervezőktől, akiknek köszönjük ezt a szép délelőttöt.
Nagyarosi Ifjúsági Találkozó

2022. október 1.

Október első szombatján maroknyi csapat indult Nagymarosra. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő - 1973 óta létező -, évente kétszer megrendezett országos lelkinapja.
A szervezők küldetésüknek tekintik, hogy a gyerekek találkozhassanak Istennel, az egyházzal és más hasonló gondolkodású gyerekekkel, fiatalokkal. Minden találkozónknak külön témája van. Az idei: „Keresd a békét, és járj annak útján!” (Zsolt 34,15)
Ezen a napon Assisi Szent Ferenc gondolatai indították el a fiatalokat.
„Az Úr adjon nektek békét!” – Assisi Szent Ferenc

Mi az a béke?
• Az, ha nem veszekszem senkivel?
• Az, ha nem félek senkitől?
• Az, ha körülöttem sincs veszekedés, félelem?

Az igazi béke Isten békéje bennem, …
• … az a béke, amely feloldja bennem a félelmet.
• … az a béke, amelyre igazán vágyok.
• … az a béke, amely képessé tesz arra, hogy én is békességet teremtsek.

Ha békében vagyok Istennel, békében leszek szüleimmel, testvéreimmel, barátaimmal is.
Ezt élték meg közösségben, és kaptak hozzá segítő tippeket az odaérkező gyerekek. Emellett a napot Isten jelenlétében, Isten békéjében töltöttük játékkal, barátokkal jó hangulatban, imádsággal.


Védőszentünk Szent Gellért

Intézményünk dolgozóinak védőszentje, Szent Gellért ünnepnapján, a pedagógusok ünnepi szentmisén vettek részt a tiszafüredi Római Katolikus templomban, hálát adva és közbenjárását kérve az iskola névadójának Szent Imre herceg nevelőjének. Ferencz Károly atya mindenkit arra biztatott a szentmise homiliájában, hogy a választott hivatásában kitartva, a Jó Istenbe vetett hittel végezze a munkáját az idei tanévben is.

Atlétikai Diákolimpia ügyességi és váltó csapatbajnokság

Szeptember 22-én, Szolnokon került megrendezésre a megyei atlétikai csapatbajnokság, melyen iskolánk tanulói is részt vettek.
Magasugrásban, távolugrásban, kislabdahajításban és váltófutásban mérték össze erejüket a megye több iskolájának diákjaival.
A kiváló körülmények között megrendezett bajnokságon, tanulóink nagyszerűen szerepeltek és több érmet is szereztek.

Eredmények:
Fiúk:            magasugrás 2. helyezés
                      távolugrás 3. helyezés

Lányok:       kislabdahajítás 3. helyezés

10x200m vegyesváltó: 3. helyezés

A csapat tagjai:
Burai Szabolcs
Domokos László Dominik
Jáger Márk
Kovács Cintia Krisztina
Krausz Eszter Ilona
Kuli Boglárka Hanna
Darai Lili
Sőregi Richárd András
Szegedi Zsombor
Szabó Noémi
Vitéz Hanna Hajnalka

Felkészítő nevelő: Katkó Viktor

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő nevelőnek."Szent Jeromos napjára pár gondolat a családoknak"

Kedves Szülők, Diákok!

Szent Jeromos napja alkalmából / aki a Biblia fordítója volt / hagyomány iskolánkban, hogy egész közösségünk részleteket olvas-hallgat a Szentírásból. Az idei évben rendhagyó módon a családjainkat is bevonva szeretnénk ezt megtenni.
A 2022/2023-as tanév mottója az Egri Egyházmegyében: A szentmise a család erőforrása. Ehhez kapcsolódva válogattuk az alábbi idézeteket, melyeket szeretettel ajánlunk esti felolvasásra családi körben.
Szeretnénk, ha mindenki részesülhetne Isten igéjének hallgatásában, kérjük olvassák föl otthonaikban!
„Amikor eljött az óra, asztalhoz ült az apostolokkal együtt, és azt mondta nekik: Vágyva vágytam arra, hogy elfogyasszam veletek ezt a húsvéti vacsorát, mielőtt szenvednék. Mert mondom nektek: többé nem eszem belőle, amíg be nem teljesedik az isten országában. Azután fogta a kelyhet, hálát adott, és így szólt: Vegyétek ezt, és osszátok el magatok között. Mert mondom nektek: mostantól fogva nem iszom a szőlő terméséből, amíg el nem jön az Isten országa. Aztán fogta a kenyeret, hálát adott megtörte, és odaadta nekik ezekkel a szavakkal: ez az én testem, mely értetek adatik. Ezt tegyétek az én emlékezetemre! Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet, és azt mondta: ez a kehely az új szövetség az én véremben, amely értetek kiontatik." (Lk 22,14-20)
„Félelem fogott el mindenkit: számos csoda és jel történt az apostolok által. A hívek mind összetartottak, és mindenük közös volt. Birtokaikat és javaikat eladták, s az árát szétosztották, mindenkinek szükségéhez mérten. Naponta egy szívvel-lélekkel ott voltak a templomban, házanként végezték a kenyérszegést, örvendezve és a szív tisztaságával vették magukhoz az eledelt. Dicsérték Istent, és az egész nép szerette őket. Az Úr pedig naponta növelte az üdvözülendők számát.” (ApCsel 2,43-47)


Isten áldja és tartsa meg szeretetben otthonainkat, családjainkat, intézményünk egész közösségét!


Tiszafüred, 2022. 09. 30. Szent Jeromos emléknapja
Ignác - a lelkek lovagja

előadás a Szent Imre Katolikus Általános Iskola felsős diákjai számára!

Különleges élményben volt része az iskolánk felsős diákjainak ma délelőtt, hiszen az iskolakezdés elején, a Fényi Gyula Jezsuita Katolikus Középiskola Magis Kórusa által előadott musical megtekintésére nyílt lehetőségünk. A tavasz elején elkezdett egyeztetés után, az ősz folyamán turnéra induló fiatalok Tiszafüredre is ellátogattak az előadással.
Nagy örömmel fogadtuk őket, hiszen a középiskola diákjai körében három, volt általános iskolás éveiket nálunk töltő diák is van, akik az előadással –mondhatjuk-, hogy hazalátogattak.
Ellátásukról az iskolán kívül, a Füredi Hableány Bt. ügyvezető igazgatója, Ábrahám Tamás valamint a Római Katolikus Plébánia gondoskodott! Köszönjük mindenki támogatását!
Köszönjük a fiataloknak az előadás élményét!
Iskolatáska szentelés

Szeptember 12-én hétfőn reggel a lelki percek keretében Károly atya megszentelte kis elsőseink iskolatáskáit. Büszke diákokként álltak az alsós aulában nagyobb társaik között, hallgatták az evangélium örömhírét az elveszett és megtalált báránykáról. Plébános atya elmondta nekik, hogy nem csak a tanulást segítő eszközöket, hanem őket is megáldja. Közös imádságban kértük Isten segítségét, legyünk kitartóak, hűségesek. Sikeres, élményekben gazdag, emlékezetes első tanévet kívánunk nekik!
Előkészületek tanév elején

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola dolgozói mindent megtettek annak érdekében, hogy sikeres tanévet kezdjenek. A tantestület közös zarándoklatra indult augusztus végén Fallóskútra, ahol nem csak a nyári élményeket oszthatták meg egymással, de a Jó Isten segítségét is kérték a Mária kegyhelyen bemutatott szentmise keretében. A közös éneklés és finom ebéd elfogyasztása után pedig a csapat megmászta a Galya kilátót is. Az élményekkel teli nap után tanévnyitó értekezlettel folytatták az előkészületet, melynek keretében Uzsalyné Dr. Pécsi Rita a Rejtett tartalékaink c. előadásával biztatta a kollégákat az optimista tanévkezdésre.

Boldog Új Tanévet Kívánunk!

Ajándék: Szent Imre herceg faragott képe

Mindig akad olyan ember, aki napi szinten nem vesz részt az intézmény életében, de szívén viseli az iskola mindennapjait. Végh József fafaragó egy általa faragott képpel ajándékozta meg az intézményt, látva, hogy Szent Imre herceg nevét viseli az intézményünk 10 éve.

Hálásan köszönjük Neki! Szent Imre oltalmazza az alkotót és az itt naponta munkálkodókat!

Örüljünk együtt, hogy a Jó Istennek gondja van ránk!Tanévnyitó ünnepség

2022. szeptember elsején, a tanévnyitó ünnepségünk 8 órakor kezdődött a Katolikus Templomban. A Háromkirályok Óvodából érkező kis első osztályosok műsorral mutatkoztak be a jelenlévőknek, majd Richter Dávid Ágoston 5.b osztályos tanuló verssel köszöntötte az új tanévet.
Intézményvezető asszony beszédében az örömteli tanulásra hívta fel a figyelmet, hiszen az elégedett és boldog élet kulcsa a tanulás és az öröm összekapcsolása. Külön nagy szeretettel köszöntötte első osztályos tanulóinkat, akik boldogan és csillogó szemekkel érkeztek meg az első napra.
A tanévnyitó ünnepség után ünnepi szentmisével zártuk le a tanév első napját, ahol minden gyermek és pedagógus értékes útravaló gondolatokkal gazdagodhatott.
Felújítások az idei évben

Intézményünk az idei nyáron is megújult, a Fenntartó, Dr. Ternyák Csaba egri érsek támogatásával. Az tiszafüredi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda felsős épületének főhomlokzati része felújításra került. Megújult a felsős épület utolsó régi tetőszerkezete. Az óvoda belső kövezett udvarrésze előtetőt kapott, ahol a gyerekek szabadtéri foglalkozásokat is tarthatnak.

Istennek legyen hála mindezekért.
A lap tetejére >>

Régebbi cikkek - 2021-2022 tanév második félév >>